Rabszolgatörvény: a kormány szerint a dolgozók kérnék a 400 órás túlórát

Publikálás dátuma
2018.11.28. 15:59
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter olcsóbban is megoldaná a belső ellenőrzést
Fotó: Tóth Gergely / Népszava
Kik vagyunk mi, korlározzuk a túlórázni vágyó tömegek szabadságát– nagyjából ezzel az érveléssel magyarázta a kancelláriaminiszter a többletmunkát növelő javaslatot. Kiderült, hogy a kormány nem lép december elsejéig a CEU ügyében, az egyetem tehát valószínűleg költözni fog.
Kiállt Kósa Lajos javaslata, vagy a túlórakeret 400 órásra emelése mellett Gulyás Gergely, sőt, éppen a munkavállalók érdekeivel magyarázta a közkeletűen csak rabszolgatörvénynek nevezett javaslatot. A kormányinfón arról beszélt, hogy a kormánynak egy munkaerőhiányos helyzetben döntenie kellett, hogy ne korlátozzák a szabad munkához való jogot. 
Azt viszont hangsúlyozta, hogy csak a munkavállaló beleegyezésével lehet emelni a túlórakeretet – és garantálta, hogy túlóradíj kifizetését sem húzhatja egy éven túl a foglalkoztató

(jelenleg csak kollektív szerződéssel lehet 300 órásra emelni a 250 órában maximált túlóraszámot). Szerinte a visszaéléseket magában kizárja az általános munkaerőhiány – ezzel arra utalhatott, hogy a választás elé állított dolgozó egyszerűen tovább áll. A kormányinfón ugyanakkor az is kiderült, hogy sokak vágya ellenére nem lesz munkaszüneti december 24.-e, pedig ilyenkor gyakran már a munka hatékonysága is kérdőjeles.

CEU: „Egy aláírás semmit sem jelent”

A CEU-val kapcsolatban sokadik kérdésre színt vallott Gulyás Gergely: szerinte nem is lehetne teljesíteni az egyetem által diktált decemberi elsejei határidőt, amivel a kormány elismerné a CEU akkreditált hazai működését.
„Egy aláírás semmit sem jelent” – mondta a kancelláriaminiszter, amivel egyértelművé tette, hogy a kormánynak eszében sincs elfogadni a maga által diktált játékszabályokat, hiába indított követelésükre akkreditált felsőoktatási képzést New Yorkban az intézmény.

 Gulyás azt is hozzátette, hogy nem lát New York-i látogatást Szijjártó Péter külügyminiszter naptárában a következő napokban – és hogy az egyetem által megadott határidő a kormányt semmire sem kötelezi. A CEU viszont saját ígérete alapján Bécsbe költözteti képzéseinek java részét az Orbán-kormánnyal folytatott szélmalomharc után.

Gruevszkiről: szabályos volt, a német lapok hazudnak, kérdezzék Szijjártót

Ha már Szijjártó, Gulyás Gergely a külügyminisztert ajánlotta Gruevszki- ügyben is, miután némi önellentmondásba ütközött. Először azt mondta, hogy a magyar diplomatákl nem jártak el szabálytalanul az elítélt, körözött macedón politikus Magyarországra szöktetése során. Amikor pedig azt kérdezték tőle, hogy akkor ezt miért nem jelenti egyértelműen a kormány is, a kancelláriaminiszter Szijjártó Péterhez irányította az érdeklődőket.
 A valós helyzetről tehát vagy nem tudott vagy nem akart beszélni, ennek ellenére magabiztosan jelentette, hogy hazugság a német sajtóközlés, hogy a magyar fél Macedóniában is segítette Gruevszkit. „ha Németországban valamit ír a sajtó Magyarországról, az 90 százalékban hazugság” - fejtette ki különösebb bizonyítás nélkül Gulyás Gergely. szerinte az is csak spekuláció, hogy Nikola Gruevszkit korábban akkor látták a szkopjei Marriott hotelben, amikor magyar diplomáciai járművek is parkoltak az épület előtt. 
Ami pedig a macedón kormány kiadatási kérelmét illeti, a kancelláriaminiszer szerint az igény jogosságáról a Fővárosi Törvényszék fog dönteni – igaz, a végső szót azért Trócsányi László igazságügyi miniszter mondja majd ki.

Orosz fegyverkereskedőt oroszoknak adunk ki

A kormányinfón szóba került a Magyarországon lekapcsolt, majd az oroszoknak kiadott két orosz fegyverereskedő ügye is – utóbbi azért volt kínos, az orosz elkötelezettség beismerésével felérő diplomáciai döntés, mert a kereskedőket egy amerikai nyomozóhivatal csalta tőrbe, és az Egyesült Államokba szerették volna vinni őket. A témáról nemrég alapos cikket írt a Direkt36, Gulyás szerint azonban egy Hetekkel ezelőtt talán hónappal ezelőtt lezárt ügynek a felmelegítéséről van szó, amiben bírósági vizsgálat révén döntöttek.„Azért adták ki őket Oroszországnak, mert orosz állampolgárok voltak, ha amerikaiak lettek volna, akkor nekik adtuk volna ki. Az igazságügyi miniszter döntött, az amerikai kollégája nem örült, de a kétoldalú kapcsolatokat nem terheli alapvetően” -jegyezte meg Gulyás.

Jövőre is lesz inflációkövető nyugdíjemelés

A kancelláriaminiszter egyértelművé tette, hogy jövőre is biztosítják az inflációkövető nyugdíjat, tehát jövő januártól 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjat. A Honvéd Kórház koraszülött osztályának leállását elintézte pedig Guyás elintézte annyival, hogy a kórházi ellátást mindenhol magas színvonalon kell biztosítani – hogy ezt hol teljesítik, az már az egészségügyi kormányzat feladata. 
Szerző

Csatlakozik a PDSZ a „rabszolgatörvény” elleni tüntetéshez

Publikálás dátuma
2018.11.28. 15:21

Fotó: Népszava
„Szeretnénk, ha december 8-án nemcsak egy utcai demonstráció lenne” – szögezték le.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség december 8-ra tervezett demonstrációjához, amely a munka törvénykönyve módosítása ellen tiltakozik – közölte a PDSZ. Közzétettek egy levelet is, melyben a szakszervezetek összefogására buzdítanak.
„Szeretnénk, ha december 8-án nemcsak egy utcai demonstráció lenne, hanem összeülne a Szakszervezeti Tisztségviselők Tanácsa, és még a demonstráció előtt határozna azokról az akciókról, amelyeket akkor kezdeményeznének a szakszervezetek, ha a Parlament mégis elfogadná a módosító javaslatokat”

– tették hozzá.

Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kedden az ATV Híradójával közölte, hogy december 8-ra demonstrációt hirdettek, amelynek lényege, hogy tudassák a döntéshozókkal: „elegük van” ebből a jogalkotási folyamatból. Kordás hangsúlyozta, hogy idén ez már nem az első olyan kormánypárti javaslat, amely hátrányosan érintheti a munkavállalókat a következő időszakban. Mint mondta, ezt szeretnék megakadályozni, és ha egy demonstrációval „véget tudunk vetni ennek az ámokfutásnak”, akkor ezt meg is fogják tenni. A további intézkedések között a cafeteria szabályok változását és a többletadókat említette az elnök. Egyelőre csupán a demonstrációról született döntés, majd ezt követően fognak tárgyalni a munkahelyi tisztségviselőikkel az ellenállás és tiltakozás más módjairól is: figyelmeztető sztrájkok vagy egyéb megmozdulások jöhetnek. 
Szerző
Témák
PDSZ tüntetés

Felfüggesztett büntetésre ítélték Gilvánfa fideszes polgármesterét

Publikálás dátuma
2018.11.28. 14:29

Fotó: Google Street View
Bogdán Lászlót ötrendbeli hűtlen kezelésben találták bűnösnek.
Hűtlen kezelés miatt egy év – két évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte nem jogerősen a Siklósi Járásbíróság a dél-baranyai Gilvánfa Fidesz-KDNP-s polgármesterét. A Pécsi Törvényszéknek az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatása szerint Bogdán Lászlót ötrendbeli hűtlen kezelésben találták bűnösnek kedden. Hat társa közül egyeseket sikkasztás, másokat bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt marasztaltak el. Közülük egy vádlottat szintén felfüggesztett szabadságvesztésre, három embert közérdekű munkára ítéltek, míg két másik vádlottat próbára bocsátott a bíróság – derült ki a törvényszéki közleményből. Mint írták, az elsőrendű vádlottat 2010 októberében egy dél-baranyai település polgármesterévé, a másodrendű, a harmadrendű, a negyedrendű és az ötödrendű vádlottat önkormányzati képviselővé választották, a másodrendű vádlott a polgármester helyettese is volt. A másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak 2012 és 2013 nyarán elhatározták, hogy az önkormányzat pénzén és az általa lízingelt gépkocsival utaznak Horvátországba, ezért erre a célra 2012-ben az önkormányzattól 200 ezer forintot, 2013-ban 300 ezer forintot vettek fel, amelyből élelmiszert, italokat vásároltak, a fennmaradó pénzt kunára váltották. A gépkocsi üzemanyagát is az önkormányzat pénzéből finanszírozták. Az utazásra 2013-ban hozzátartozóikat is magukkal vitték. A polgármester tudott a megállapodásról, és a pénzfelvételhez hozzájárult – ismertették. A vádlottak az utazásról képviselő-testületi ülés nélkül döntöttek, így megszegték az önkormányzati törvényben foglalt rendelkezéseket. Hozzátették: a másodrendű vádlott több alkalommal az önkormányzat pénztárából különböző pénzösszegeket vett fel – az elsőrendű vádlott tudtával és hozzájárulásával –, amelyet saját szükségleteire használt fel, majd a hiányt fiktív számlákkal leplezték. Először a hatodrendű, majd a hetedrendű vádlottól papíron fát vásároltak, és velük fiktív adásvételi szerződéseket kötöttek, amelyeket az önkormányzat könyvelésében szerepeltettek. A bíróság határozatát valamennyi vádlott és védőik is tudomásul vették, az ügyész a fellebbezés bejelentésére három munkanap határidőt tartott fenn, ezért az ítélet nem jogerős. A Pécsi Törvényszék összegzése kitért arra is, hogy az elsőfokú bíróság az első és másodrendű vádlottakat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól.
Szerző
Frissítve: 2018.11.28. 16:40