Folytatják: hétfőn is tüntetnek tévészékháznál

Publikálás dátuma
2018.12.17. 11:44
Jelenet a december 16-i, MTVA-székház előtt tartott demonstrációból
Fotó: Draskovics Ádám
Már nem egy petíció felolvasása a cél, a demonstrációk szervezői a teljes közmédiát akarják felszabadítani.
Szabadítsuk fel a közmédiát, szüntessék meg az MTVA-t! - ezzel a címmel hirdetett meg újabb demonstrációt a Kunigunda utcába a „Minden napra egy jótett -Facebook közösség, bejelentésüket az ATV honlapja is közzé tette. 
A délelőtti órákban startoló eseményhez még kevesen csatlakoztak a közösségi oldalon, de az MTVA székházában vasárnap éjjel és hétfőn reggel történtek miatt várhatóan többen is kíváncsiak lesznek rá: tízezrek követték élő Facebook-közvetítésben, ahogy az MTVA  órákon át nem adott lehetőséget ellenzéki parlamenti képviselőknek öt pontos petíciójuk beolvasására, majd jogellenes módon szekuritisok dobták ki az épületből Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, ajtóhoz csapdosták Varju László DK-s politikust.
Időközben eszmélt az MSZP is, délután hatra hirdették meg hasonló című, saját szervezésű tüntetésüket; a Momentum szintén hatra, ugyanoda jelentett be „Kitesznek az ajtón, visszamegyünk az ablakon!”- című demonstrációját. 
Vasárnap este, a tüntetéssorozat negyedik napján ezrek tiltakoztak az MTVA épülete előtt a kormányzati döntések - a túlórák önkényes emelése, a különbíróságok elfogadása– miatt. A bejáratnál felsorakozó rohamrendőrök az elmúlt napokhoz hasonlóan többször könnygázt fújtak a nekik feszülő tüntetőkre.
Szerző
Frissítve: 2018.12.17. 13:50

Lezárja a készenléti rendőrség a Parlament környékét

Publikálás dátuma
2018.12.17. 11:09

Fotó: Németh András Péter
Látogatást tesz az Országházban a török házelnök és a libériai külügyminiszter, emiatt estig nem jöhet tüntető a Kossuth térre.
Lezárja a rendőrség hétfőn a Kossuth teret és a környező utcákat: a Szalay utca és az Olimpia park jó része is zár alá kerül, az országgyűlési őrség kérésére piros sapkás készenlétisek veszik körbe (a mellékelt képen ez a kék vonal) – míg az Országház közvetlen környezetét a házőrség védi (piros vonal).
A hatósági indoklás szerint személy -és létesítménybiztosítás intézkedésről van szó: Binali Yildirim, a török parlament elnöke, Gbehzohngar Milton Findley libériai külügyminiszter és Josep Borrel Fontelles spanyol külügy és uniós miniszter vesz részt hivatalos programokon a Parlamentben.

Makaó és Libéria előnyben a gyülekezési joggal szemben

Az indoklásból alapján a házőrség még december 3-án, vagyis a kormányellenes tüntetéssorozat kirobbanása előtt kérte a hétfői napra szóló lezárást. Mivel a tiltakozók rendszeresen útba ejtik a Kossuth teret, erre szabályosan csak este hét után lesz lehetőségük. A Bár a területlezárásokat a házőrség  hivatalosan mindig hetekkel vagy hónapokkal korábban kéri, a rendőrség feltűnően sok tüntetést oszlatott fel eddig védett személyek érkezésére hivatkozva - olyanokat is, amiket a hatóság előzőleg maga hagyott jóvá. Szeptember 10-én például a vietnámi kommunista főtitkár érkezése írta felül a törvényes gyülekezési jogokat , szeptember 25-én pedig Tuaregék bejelentett demonstrációját oszlatták fel, mert megérkezett Ho Iat Seng, a makaói Törvényhozó Testület vezetője.
Szerző
Frissítve: 2018.12.17. 12:28

Nézek ki a fejemből - gyorsinterjú a vacogó Szél Bernadettel

Publikálás dátuma
2018.12.17. 11:07

Fotó: Tóth Gergő
A képviselő "ellenfeljelentést" tesz.
Hogy van? Vacogok, az összes személyes cuccom bent van az MTVA épületében. Nézek ki a fejemből, hogy történhet meg az, hogy fegyveres biztonsági őrök nem engednek be országgyűlési képviselőket a köztévébe. A rendőrség nem intézkedik, a készenlétisek felsorakoztak, de nem csinálnak semmit. Egy magánhadsereg "kezeli" a helyzetet. Amikor vasárnap éjszaka bementek a köztévé épületébe, gondolta volna, hogy fizikai atrocitás lesz az akcióból? Nem. Nem akartuk, hogy bármilyen erőszakos dolog történjen - épp ezért mentünk be. Egy öt pontból álló követelést akartunk csak beolvasni. Mikor szakadt el a cérna? A Facebook-élőzéséből kiderült, hogy erőszakkal távolították el önöket. Amikor átjutottunk a C épületbe. Ez már közel van a stúdiókhoz és frászt kaptak. Nem akarták kezelni a helyzetet, inkább fegyveres biztonsági őröket küldenek ránk. Amennyiben egy szerkesztővel vagy egy igazgatóval megbeszélhettük volna, milyen módon kerülhet be a petíció a közmédia adásába, nem lett volna semmilyen balhé. Ilyen embert azonban nem küldtek, talpig felfegyverkezett alakok jöttek ránk. Először sorfalat álltak a stúdiók ajtajai előtt, majd közölték, hogy ne menjünk fel a lépcsőn, mert csúszik. Ekkor kezdődött a lökdösődés. Hadházy Ákos azt mondta, márpedig ő felmegy. Próbálták visszafogni, kijelentették, hogy megvolt az atrocitás és intézkedés következik. Rángatták, húzták Hadházyt. Próbáltam védeni, követeltem, hogy állítsák le ezt az őrületet, de erre nem voltak hajlandóak, sőt engem is kidobtak vele együtt. Meddig lesz az MTVA épülete előtt? Lesz ma egy házbizottsági ülés délben, oda mindenképpen elmegyünk, fontos dolgokról akarunk beszélni. Egyébként maradunk: továbbra is el akarjuk és el is fogjuk érni, hogy beolvassák a petíciónkat. Olvasta, hogy feljelentést tett önök ellen az MTVA? Nem, de mi is feljelentést teszünk, ahogy olyan körülmények közé kerülünk. 
Szerző