Az életmódváltást nem kell egy lépésben végrehajtani, apránként akár fájdalommentesen is mehet. A legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban: az egészséges étrend fenntartása életmód, nem pedig kúra. Nincs szükség önsanyargatásra sem. Nemcsak arra kell ügyelni, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezet, de az is fontos, hogy finomakat együnk. Az élet élvezetéhez ugyanis az étkezés, az ízek öröme is hozzátartozik. Ezért mindig együnk lassan, odafigyelve. Nem árt tudni, hogy az agynak akár 20 percre is szüksége van, ahhoz, hogy tudatosítsa, ettünk - derül ki a Care2 összefoglalójából.
Mivel nem szorosan szabályozott étrendről van szó, „bűnözni” is ér, és ha megtörténik, ne ostorozzuk magunkat. Az viszont fontos, hogy utána ne legyen „már minden mindegy”, hanem térjünk vissza.
Kétségtelen, hogy a tudatos életmód tervezést odafigyelést igényel. De ez többek között azt is megakadályozza, hogy hirtelen felindulásból „szemétevésre” kényszerüljünk. A legjobb, ha heti étkezési tervet készítünk, és ez alapján, akár egy hétre előre meg is főzzük az ételeket.
Alap a reggeli
Több kutatás szerint a nap első étkezése segít a fogyásban, illetve az elért súly megtartásában, ha ugyanis kihagyjuk, nehezebben állunk ellent a napközben érkező csábításoknak.
Fontos a folyadék-, főleg az elegendő víz fogyasztása. Ez szükséges a szervezet megfelelő működéséhez, de egyes ajánlások szerint az egészséges életmód aduásza is. Gyakori ugyanis, hogy a szomjúságot éhségként értelmezzük, de evés előtt is segít egy pohár víz, kevesebb étel is elég lehet. A szükséges vízmennyiség függ: az életkortól, a testsúlytól, az általános egészségi állapottól, az edzés mennyiségétől és minőségétől, de az időjárástól is. A pusztán üres kalóriákat tartalmazó cukros üdítőitalokat viszont inkább hagyjuk el.
Válogassunk!
Mindig olvassuk el a címkéket. Olyan ételeket együnk, amelyek kevés és ismerős összetevőkből állnak. Ügyeljünk a mennyiségekre, még hasznos tápanyagokból se együnk nyakló nélkül. Ne együnk meg mindent, amit elénk raknak, bátran érdeklődjünk étteremben is, mit tartalmaznak, miből és hogyan készültek az ételek.