Nem elég a százszázalékos vám: Koszovó kitilthatja a szerb rendszámú autókat

Publikálás dátuma
2019.01.13. 10:41
A koszovói parlament
Fotó: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY
Már előkészítették a szükséges intézkedéseket a belügyminiszter-helyettes szerint. Valószínűleg a Koszovóban élő, de kocsijukat ott bejelenteni nem akaró emberek a célpontjai a lépésnek.
A százszázalékos vámok kivetése után Pristina újabb szankciókat tervez Szerbia ellen: a koszovói belügyminiszter-helyettes bejelentése szerint a jövőben a szerb rendszámú autókat nem engednék be az országba. Izmi Zeka kijelentése ellenére az intézkedés azonban feltételezhetően nem az összes, Szerbiában regisztrált autóra vonatkozna, hanem csak a dél-szerbiai rendszámú járművekre,
ezzel akarhatják megfogni azokat, akik Koszovóban élnek, de nem hajlandóak ott bejelenteni járműveiket.

Egyelőre azonban nem derült ki, hogy voltaképpen mely szerb járműveket tiltanák ki Koszovóból. A pristinai Economia Online című gazdasági portálnak Izmi Zeka azt is elárulta, hogy pártja, a kormányzó Koszovói Demokrata Párt (PDK) kezdeményezte a százszázalékos vám bevezetését a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra, és további szigorításokat terveznek.
Már előkészítették a szükséges intézkedéseket a belügyminiszter-helyettes szerint a Szerbiából érkező járművek belépésének tilalmára. Ez csak válaszlépés arra, ahogyan Szerbia a koszovói állampolgárokkal bánik - magyarázta Zeka.
Pristina novemberben vetett ki 100 százalékos vámot a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékekre, de az intézkedés akkor még nem vonatkozott azokra az árucikkekre, amelyeket a két említett országban állítanak elő, de valamilyen külföldi vállalat termékeinek számítanak. Január elsejétől már ez utóbbiakra is vonatkozik a védővám. A koszovói lépést az Európai Unió élesen bírálta, a pristinai vezetők szerint viszont ilyen kemény válaszra volt szükség Szerbia "agresszív" politikájával szemben. A pristinai sajtó jelentése szerint
a koszovói kormánynak szombaton kellett volna szavaznia arról, hogy visszavonják-e az intézkedéseket, de a voksolást elhalasztották.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő korábban leszögezte, a vámemelésre vonatkozó döntést csak akkor vonják vissza, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét. Erre viszont a várakozások szerint Szerbia nem lesz hajlandó, ugyanis még mindig saját tartományának tekinti a függetlenségét 2008-ban egyoldalúan kikiáltó Koszovót. A szerb elnök közölte, hogy Belgrád mindaddig nem folytatja a kapcsolat normalizálására vonatkozó, 2013-ban megkezdett párbeszédet, amíg Pristina vissza nem vonja a vámemelést.
Koszovó a vámháború kezdeményezése után, decemberben azt is megszavazta: önáll hadsereget állít fel. A döntést Szerbia, a NATO és Oroszország is élesen bírálta. Emellett viszont egy tárgyalócsoport felállítását is megszavazta a koszovói parlament, mely a Szerbiával folytatott párbeszédet hivatott vezetni.

Egykori szélsőbalos olasz terroristát fogtak el Bolíviában

Publikálás dátuma
2019.01.13. 09:43

Fotó: Miguel SCHINCARIOL / AFP
Elfogták Bolíviában Cesare Battisti olasz szélsőbaloldali szökevényt – közölte a hét végén Jair Bolsonaro brazil államfő egy tanácsadója.
A most 63 éves Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el, amiért életfogytiglani börtönre ítélték, de 1981-ben megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült. Brazíliai menedékjoga sokáig komoly feszültségeket okozott Brazíliaváros és Róma között. Tavaly decemberben a brazil bíróság elrendelte az olasz férfi letartóztatását, de Battisti tartózkodási helyét nem ismerték, a hatóságok hetekig keresték. Michel Temer volt brazil elnök hivatala decemberben elrendelte Battisti kiadását is Olaszországnak. Filipe Martins, az új államfő tanácsadója a Twitteren tudatta, hogy Cesare Battistit elfogták Bolíviában, és az olasz férfit visszaviszik Brazíliába, mielőtt „valószínűsíthetően” kiadják Olaszországnak, ahol letöltheti életfogytig tartó börtönbüntetését.
Szerző

Bányaomlás végzett 21 kínai munkással

Publikálás dátuma
2019.01.13. 08:50

Fotó: Xinhua
Nem egészen egy hónappal követte az előzőt az újabb tragédia. A hatóságok több céget is működése felfüggesztésére kértek, amíg le nem zárulnak a biztonsági ellenőrzések.
Beomlott egy szénbánya teteje a Shaanxi nevű északnyugat kínai tartományban, Lijiagou városában - írja a Reuters. Mint egy kínai napilapban vasárnap közölték:
21 ember lelte halálát a bányaomláskor.

Összesen 87 munkás dolgozott a Baiji Mining Co Ltd. bányájában, amikor helyi idő szerint szombat délután fél 5 felé a baleset történt. 66 embert sikerült kimenteni, de 21-en a föld alatt rekedtek. A tovább dolgozó mentőalakulatok előbb 19, majd még két holttestet találtak.
A szerencsétlenség helyszíne, a Baiji Mining Co Ltd szénbányája.
Fotó: Xinhua
Az életveszélyes körülményeiről ismert kínai széniparban egyáltalán nem ritkák a hasonló balesetek. Decemberben például egy földalatti közlekedési baleset végzett hét bányásszal. Kínában október és június között egy átfogó biztonsági vizsgálatot végeznek, hogy csökkentsék a balesetek számát - a mostani után több céget is működése felfüggesztésére szólítottak fel a hatóságok, amíg le nem zárul az ellenőrzés.
Szerző