Gulyás Gergely: vonják ki a forgalomból Frans Timmermanst

Publikálás dátuma
2019.02.06 10:07
Frans Timmermans
Fotó: AFP/ JOHN THYS
Nem tetszik a magyar kormánynak, hogy Timmermans egyszerre lehet az Európai Bizottság alelnöke, és a szocialista tömb csúcsjelöltje – ráadásul, még nyíltan ki is fejezi véleményét.
Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták (PES) választási csúcsjelöltjét ki kell vonni a bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban - tudatta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben Jean-Claude Junckerral, a bizottság elnökével.
A politikus arra kérte Junckert, hogy lehetőség szerint „kezdeményezze Timmermans kivonását a bizottsági munkából”: biztosítsonfizetés nélküli választási szabadságot számára, mert a bizottsági alelnöki tisztség összeegyeztethetetlen az aktív részvétellel az európai parlamenti választások kampányában -írja az MTI. 
Magyarán, a miniszter az EB-alelnök ideiglenes felfüggesztésére szólította fel az Európai Bizottság elnökét, mert elfogultnak tartja Timmermanst.

Lehet neki, csak nem szabad

A miniszter a távirati iroda cikke szerint azért fordult Junckerhoz, mert Timmermans képviselte a bizottságot a magyar jogállamiságról szóló vitábanaz Európai Parlament január 30-ai plenáris ülésén. Az uniós magatartási kódex legutóbbi módosítása ugyan lehetővé teszi a bizottság tagjainak, hogy csúcsjelöltként is hivatalban maradjanak, azonban a biztosi feladatok ellátása során "nem tűrhető el a vitán tanúsított, bizonyíthatóan politikailag elfogult magatartás" - szögezte le Gulyás Gergely. 
Ha már az elfogultságot emlegetjük: Orbán Viktor egyenesen Soros emberének nevezte a közelmúltban Frans Timmermanst, a magyar kormánysajtó akár naponta ír arról, hogy Jean Claude Juncker Soros György kottájából játszik. Az EB elnökét most cselekvésre kérő Gulyás 2015-ben pedig még arról beszélt, hogy a bizottság elnöke teljesen alkalmatlan feladatának ellátására.

Sodródó jobbközépről beszélt a szocialista jelölt

Az Orbán-kabinet dühét valószínűleg az is fokozta, hogy Frans Timmermans hétfőn újra bírálta őket: az Olaszországban ellenzékben lévő, balközép Demokrata Párt (PD) római kongresszusán arról beszélt, hogy 
aki az európai jobbközépre, vagyis a Fideszt is magába foglaló Európai Néppártra (EPP) szavaz, az voksával a szélsőjobb oldalán fog kikötni.
A Politico című brüsszeli lap témával foglalkozó írása szerint szinte bizonyos, hogy az Európai Parlament két legnagyobb politikai pártcsaládja, az EP-ben régóta a legnagyobb pártcsaládnak számító, jobbközép EPP, illetve a PES közül egyik sem fog elegendő szavazatot szerezni ahhoz, hogy többségi koalíciót alakítson az Európai Parlamentben. Az Európai Néppárt a lap szerint emiatt arra kényszerülhet, hogy a politikai palettán tőle jobbra álló erők közül keressen további szövetségeseket, akiket az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportban, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypártban, vagy a flamand szakadár Új Flamand Szövetségben (N-VA) találhat meg.  

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.

Kiemelték és hatástalanították a budafoki bombákat

Publikálás dátuma
2019.03.23 15:27

Fotó: Facebook/ Mh. 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Hajóról, csörlőkkel emelték ki a vízből tonnás súlyú amerikai bombákat, majd kiszerelték gyújtószerkezetüket.
Hozzálátott az óriási világháborús bombák kiemeléséhez szombat délután az Mh 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred szakértő csapata: mint Facebook-oldalukon is látható, egy hajóra állított daruról emelték ki az egyenként egytonnás amerikai gyártmányú robbanótesteket.  A két robbanótestet egyébként már tavaly októberben felfedezték, de a rendkívül alacsony, helyenként csupán 45 centis vízállás miatt akkor nem lehetett megoldani kiemelésüket. 

Kiszerelték a gyújtószerkezeteket

Délután fél öt előtt aztán a tűzszerészek kiszerelték a bombák gyújtószerkezeteit, és ezzel hatástalanították a robbanószerkezeteket. 
A műveletet megelőzően egy kilométeres körzetben ürítették ki a környékbeli épületeket – mivel a bombák rosszabb esetben ekkora hatósugárban szórhatnák szét repeszeiket – az evakuálás során pedig mintegy négyezer embernek kellett elhagynia ideiglenesen otthonát.  A bombák hatástalanítása után a  lakosok visszatérhetnek, a 6-os számú főúton és az érintett utcákban, valamint a MÁV Kelenföld-Érd alsó közötti vonalszakaszán ismét megindulhat a forgalom.
Frissítve: 2019.03.23 17:19