választás;kamupártok;

2019-02-06 19:23:35

Megint megússzák a kamupártok: milliárdokkal tartoznak, a NAV pedig csak 8 ezret hajtott be

Jelöltenként egymillió forint közpénzt vettek fel, 2,6 milliárddal tartoznak, az összeg 0,0003 százalékának nyúlt utána az állam.

Összesen 2,6 milliárddal tartoznak a kamupártok, ebből eddig 8169 forintot sikerült behajtani tőlük - írja a 444.hu. A tavaly áprilisi választás alkalmából osztott állami támogatásokért rengeteg kamupárt állt sorba. Közülük - mint Szél Bernadett kérdésére elárulta a NAV - 17 szervezet tartozását tartja számon az adóhivatal.

- írta a NAV Szélnek válaszul. A közel egy év alatt behajtott összeg a teljes tartozás 0,0003 százaléka.

A kamupártok elterjedését lehető tévő választási rendszert a Fidesz hozta létre a 2010-es győzelem után, és politikai értelemben ők is profitáltak belőle. A szisztéma lényege, hogy az állam jelöltenként egymillió forintot ad kampányra minden olyan politikai formációnak, amelyik össze tudja gyűjteni az induláshoz szükséges mennyiségű aláírást, miközben a papírokat nem ellenőrzik alaposan, emiatt nagyon könnyű csalni. A kamupártok - sokszor az ellenzéki szereplők neveit utánozva - rengeteg szavazatot vittek el tavaly is és 2014-ben is, olyan körzetekben, ahol néha csak 50-100 szavazaton múlt a fideszes jelölt győzelme.

A 2014-es választás után az ÁSZ még feljelentett egy sor kamupártot, amiért azok nem tudtak elszámolni a kampánytámogatással, de az ügyészség szép csendben megszüntette az eljárások egy részét. A 2018-as választás után annyit változott a helyzet, hogy az ÁSZ már nem is ellenőrzi a kamupártokat.