Előfizetés

Tavasszal vonulna ki Szíriából az amerikai hadsereg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 07:33
Amerikai őrjárat Manbídzs környékén - Illusztráció
Fotó: Delil SOULEIMAN / AFP
Tavasszal elhagynák a közel-keleti országot, a szövetségesnek számító kurdok védelmével azonban még nem számoltak.
 Az amerikai hadsereg arra készül, hogy április végére teljesen kivonul Szíriából – idézi a internetes a The Wall Street Journal értesülését az MTI. A lap pénteken meg nem nevezett jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva tette közzé értesüléseit, hozzáfűzve, hogy a Trump-kormányzat még mindig nem terjesztette elő tervét a Szíriában harcoló kurd szövetségesei védelmére a kivonulás után.  Információik szerint, hacsak az amerikai kormányzat menet közben nem változtat a tervein, a Pentagon (védelmi minisztérium) március közepére már kivonja a Szíriában  állomásozó amerikai katonák többségét, és a teljes csapatkivonás április végéig mindenképpen befejeződik. A lap megjegyezte, hogy az amerikai külügyminisztérium változatlanul azt közli a nyilvánossággal: a kivonulásnak nincs időponthoz kötött menetrendje.
Az újság hozzáteszi, az amerikai kormányzatnak egyelőre nem sikerült előterjesztenie olyan megállapodást, amelynek értelmében a szíriai kurdok védelemben részesülnek egy esetleges török támadással szemben. Washington ugyan próbál egyezségre jutni erről Ankarával, de egyelőre sikertelenül. Törökország a szíriai kurdokat terroristáknak tartja, és mivel ez utóbbiaknak kapcsolataik vannak a függetlenséget követelő törökországi kurdokkal, Ankara aggódik, hogy destabilizálhatják Törökországot.  A lényeg az, hogy döntéseket kell hozni. Egy adott ponton vagy politikai megoldást érünk el, vagy azt kell mondani a hadseregnek, hogy lassítsanak, illetve politikai egyezség nélkül haladunk előre (a kivonulással)" - idézett egy szintén neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőt a The Wall Street Journal.  Az Egyesült Államok a héten, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló koalíció washingtoni tanácskozásán már el is kezdte tájékoztatni európai szövetségeseit a szíriai kivonulásról - írta a lap. A tanácskozáson Trump arra is kitért: a jövő héten bejelenti, hogy az Iszlám Állam által kalifátusnak nevezett terület száz százalékát felszabadították. A Pentagon elhárította a lap értesüléseinek kommentálását. Sean Robertson, a minisztérium szóvivője kijelentette: nem tárgyalják meg nyilvánosan a szíriai kivonulás menetrendjét.

Sala holttestét találták meg a lezuhant repülőben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.08. 06:49

Fotó: LOIC VENANCE / AFP
Emiliano Sala, a Cardiff City focistájának holttestét találták meg a tengerbe zuhant repülőgép roncsában - közölte a dorseti rendőrség.
Az argentin játékost szállító repülő január 21-én tűnt el a La Manche csatorna fölött - idézi fel a történteket a BBC. A gép a franciaországi Nantes-ból Cardiffba tartott. Arról, hogy a roncsok között talált holttest Salaé lehet, már csütörtökön este jelentek meg híradások. Ezt most a halottkkémi jelentés erősítette meg, ugyanakkor a kisgép pilótájának tetemét még nem találták meg - a kisrepülőn mindössze ketten utaztak -, ráadásul a rossz idő miatt a gépet sem tudták kiemelni. Sala holttestét távirányítású eszközzel hozták a felszínre.
Emiliano Sala január 19-én igazolt a francia Nantes-ból az angol Premier League-ben szereplő Cardiffba: ő volt a walesi klub rekordigazolása, 15 millió fontot fizettek érte. Éppen a repülőút előtt búcsúzott el korábbi csapattársaitól, majd egy kisrepülővel új klubja felé vette az irányt, de január 21-én este eltűnt a La Manche fölött. A baleset után Saláék keresésére indultak, de január 24-én lefújták a hivatalos kutatásokat, mert a túlélési esélyeket már minimálisnak látták. A keresést, amelyre több neves futballista, köztük Kylian Mbappé is adott pénzt, egy privát cég folytatta, és sikerült is megtalálniuk a roncsot szonár segítségével. Egy távirányítású eszköz segítségével pedig fel is fedeztek egy testet a gépben. A vizsgálatok egy ideig még elhúzódhatnak, ahogy a két érintett futballklub egyezkedése is, a Nantes ugyanis azt akarja, hogy a Cardiff fizesse ki a játékos árát, hiszen a tragédia idején már megköttetett a szerződés, ami érdekes jogi (és etikai) dilemmát okoz.

Megszavazták Trump jelöltjét az igazságügyi minisztérium élére

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.07. 21:43
William Barr
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
William Barr kinevezéséről még a szenátus egészének is döntenie kell, azonban ennek eredménye nem kétséges, hiszen a törvényhozás felsőházában republikánus többség van.
Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága megszavazta csütörtökön Donald Trump elnök jelöltjét, William Barrt az igazságügyi minisztérium élére. A bizottsági voksoláson a 12 republikánus politikus Barr mellett, a 10 demokrata párti szenátor pedig ellene szavazott. A demokrata párti politikusok azzal érveltek, hogy aggódnak, vajon miniszterként Barr nem befolyásolja-e majd a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság munkáját, amely a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást hivatott feltárni. A különleges bizottság az igazságügyi minisztérium felügyelete alá tartozik. A demokrata szenátorok amiatti aggodalmuknak is hangot adtak, hogy William Barr esetleg nem járul hozzá a Mueller-vizsgálat dokumentumainak nyilvánosságra hozatalához. William Barr a kilencvenes évek elején, idősebb George Bush elnöksége idején már volt igazságügy-miniszter, 1991 és 1993 között. A szenátusi döntés egyébként egy nappal azelőtt született, hogy a képviselőház igazságügyi bizottsága az ügyvezető igazságügyi miniszter, Matthew Whitaker meghallgatását tervezi, éppen a Mueller-bizottság ügyében. A képviselőházi bizottság csütörtökön megszavazta, hogy büntetés terhe mellett idézi be Whitakert, az ügyvezető miniszter azonban közleményben kifogásolta az ügyrendi eljárást, és közölte, hogy nem jelenik meg a bizottság előtt pénteken.