Az alvás minősége is befolyásolja az edzés eredményességét

Publikálás dátuma
2019.02.09. 14:14
Illusztráció
Fotó: pixabay
Sokaknak eszébe sem jut, hogy nemcsak az számít, mikor és mit eszünk, mikor és mit sportolunk, a fogyáshoz és izmosodáshoz regenerálódásra, pihenésre és megfelelő minőségű alvásra is szükség van.
Az alvásra általában csak akkor gondolunk, amikor nagyon hiányzik. Pedig a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés, alvás lényeges eleme a szervezet optimális működésének, részt vesz az izmok regenerációjában és fejlődésében. A fizikai teljesítőképességen túl a szellemi fittségnek is alapfeltétele – írta a Dívány
Sokan az amúgy is hajszás munkanapjukat követően este, sőt éjjel is tevékenykednek. Ezzel azt érik el, hogy másnap hullafáradtak lesznek, és az aznapi teendőket kétszer annyi idő alatt oldják meg, ráadásul biztosan marad megint estére is tennivaló. 
Illusztráció
Fotó: pixabay
Ha tartós az alváshiányunk, ingerlékenyek, dekoncentráltak leszünk, csökken a szervezet terhelhetősége, amit a munkában, de az edzésben is megérzünk. A legyengült immunrendszer pszichés problémákhoz is vezethet. 
Alvás közben a szervezetet regenerálódik, „felépül”. A hipotalamusz növekedésihormon-kibocsátása a mélyalvási szakasz idején a legintenzívebb, és a fehérjeszintézis sokkal erőteljesebb, mint az ébrenlét bármelyik másik periódusában, és a hormonszintünk is ilyenkor kerül egyensúlyba.
Az alvásnál, éppúgy, mint az edzésnél a mennyiség és a minőség is számít. Hiába alszunk akár 10 órát, ha közben sokszor felébredünk. Sokan gyógyszerhez vagy éppen egy pohár borral próbálják elaltatni magukat. Ezek azonban megrövidíthetik az egyes alvási fázisokat, ami szintén az egyensúly felborulásához vezet. A legtöbb ember számára 6-8 óra pihentető alvás szükséges. A lényeg, hogy megtörténjen mind az öt alvási fázis.

Tippek

Lehetőleg legyen a rendszer a napjainkban, például próbáljunk mindig ugyanabban az időben lefeküdni. Előtte, sőt már késő délután se igyunk koffeint tartalmazó, pörgető hatású italt, a nyugtató citromfűtea jobb választás, és vegyünk egy forró fürdőt. Az ágyban ne kütyüzzünk, inkább olvassunk pár oldalt. 

Szerző

A náthának is lehet szövődménye

Publikálás dátuma
2019.02.08. 14:14
Illusztráció
Fotó: BARBARA GINDL / AFP
Melléküreggyulladás lehet az ilyenkor gyakori vírusos felsőlégúti fertőzések szövődménye. Kialakulását úgy előzhetjük meg, ha gyakran és alaposan, szappannal kezet mosunk, rendszeresen átszellőztetjük a lakást, és nem megyünk közösségbe félig gyógyultan.
A levegővel telt orrmelléküregek felelősek a belélegzett levegő felmelegítéséért, párásításáért és a hangképzésért. A fertőzés esetén a benne lévő nyálkahártya is megduzzadhat. Ha a gyulladás következtében a felgyülemlő váladék a kivezető nyílás elzáródása miatt nem tud kiürülni az orron keresztül, a melléküreg begyulladhat – mondta dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója.
Ha a vírusos náthával, influenzával fertőzötten, legyengült immunrendszerrel térünk vissza a közösségbe, bakteriális felülfertőződés hatására az egyszerű nátha könnyedén arc- és homloküreg-gyulladássá fajulhat – figyelmeztetett a szakorvos. Ehhez a kórokozókon kívül anatómiai sajátosságok is hozzájárulhatnak. A felnőtteknél ilyen például az orrsövényferdülés vagy az orrpolip, ezek szűkítik a melléküregek nyílását, amelyek így nem tudnak megfelelően szellőzni, a felgyülemlő váladék pedig nem tud kiürülni. Gyerekeknél a megduzzadt orrmandula és a rossz orrfújási technika és a Magyarországon népbetegségnek számító allergiás nátha is hajlamosít orrmelléküreg gyulladásra.
A betegség orrfolyással, orrdugulással, tüsszögéssel kezdődik, ami a melléküregek elzáródása miatt feszülő fejfájással, az érintett üreg nyomásra, kopogtatásra fokozódó fájdalmával folytatódik, de esetenként láz is jelentkezhet. A fájdalom kisugározhat a felső fogak és a fülek felé is, ez a fej előrehajtásakor intenzívebbé válhat. 
Közönséges nátha esetén a váladék hígabb állagú és átlátszó, az arc- és homloküreg-gyulladást általában féloldali, csak az egyik orrfelet érintő, nagy mennyiségű, sűrű, zöldes vagy sárgás árnyalatú váladékozás jelzi. Az orrfújás ilyenkor sokkal nehezebb és úgy tűnhet, nem sikerül teljesen „kiüríteni” az orrjáratokat.
A kezelés során a nyálkahártya-duzzanat csökkentése, a szellőzés biztosítása, a váladék termelődésének csökkentése, illetve a bakteriális fertőzés megszüntetése a cél. Akut vírusos arcüreggyulladás esetén az orrspray-t ad az orvos. Akut bakteriális arcüreggyulladás esetén általában antibiotikus terápiát kell alkalmazni, de szigorúan a szakorvos által előírt időtartamig és mennyiségben. Ezt ki lehet egészíteni inhalálással és infralámpa használatával – mondta dr. Tamás László, az előbbi hatására megnyílnak a melléküregek, míg utóbbi csökkenti a gyulladást. 

Helyes orrfújási technika

Csecsemők és kisgyermekek esetében 4-5 éves korig az orr leszívása a legbiztosabb módja a felgyülemlett váladék eltávolításának, de fontos, hogy minél hamarabb megtanítsuk a gyermeket az orrfújásra. Ennek helyes módja az, hogy először az egyik orrfelet befogva a másikat fújjuk ki, majd cseréljünk.. Ha nem így teszünk, a keletkező nyomás a melléküregek irányába préseli vissza a váladékot. 
A betegséget gyakori szappanos kézmosással és a lakás rendszeres szellőztetésével lehet megelőzni, de a legfontosabb óvintézkedés, amit tehetünk, hogy félig gyógyultan nem megyünk közösségbe és a gyermekeket sem visszük lázasan, náthásan a többi gyermek közé.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 14:28

Üdítőitalmentessé tették a britek a februárt

Publikálás dátuma
2019.02.07. 15:22
Illusztráció
Fotó: pixabay
A gyerekeket és fiatal felnőtteket célzó brit kampány célja az elhízás és a fogszuvasodás terjedésének megállítása. A kihívás résztvevői februárban nem isznak cukros üdítőt.
A szénsavas, cukros üdítők a 11-18 éves brit gyerekek cukorfogyasztásának 22 százalékát teszik ki, és ez valószínűleg nem csak a szigetországban van így, ezért máshol is szükség lenne a visszafogására. A magas cukortartalmú italok elhízást, 2-es típusú diabéteszt okozhatnak és a fogakat is ronthatják. A brit egészségügyi minisztérium szerint 2013-ban 605 húsz év alatti fiatalnál diagnosztizáltak cukorbetegséget, 2017-ben viszont már 70 százalékkal többnél, 1030-nál. Angliában az általános iskolát befejező gyerekek 34 százaléka túlsúlyos, a felnőtteknek pedig a kétharmada. Az ötéves gyerekek 23 százalékának van lyukas, kihúzott vagy tömött foga – írta a The Guardian.
Az egészségügyi ajánlások szerint egy felnőtt napi cukoradagja legfeljebb 30 gramm, azaz 8 kiskanál, a 7-10 éves gyerekeké 24 gramm, 6 kiskanál, a 4-6 éveseké maximum 19 gramm, 5 kiskanál. Ehhez képest egy dobozos kólában 35 gramm cukor van, ami a gyerekeknek ajánlott napi cukormennyiség 145 százaléka. Napi egy üdítő elfogyasztásától egy év alatt akár 7 kilót is lehet hízni. Egy angol gyerek tízéves korára annyi cukrot fogyaszt el, amennyi 18 éves koráig lenne javasolt. 
A Nagy-Britanniában először meghirdetett Üdítőitalmentes február, azaz Fizz Free February kihívás célja az elhízás és a fogszuvasodás terjedésének megállítása. A kihívás résztvevői februárban nem isznak cukros üdítőt. Szakértők szerint ezeket diétásakkal sem ajánlott helyettesíteni, mert „becsapják” a szervezetet, és egyre több édes étel evésére buzdítanak. 
A gyerekeket és fiatal felnőtteket célzó kampány üzenete az, hogy ha felére csökkentjük a cukorfogyasztást, az jelentősen javítja a társadalom általános egészségi állapotát, Négyezer idő előtti halálozást, kétszázezer fogszuvasodást lehetne megelőzni vele. Az egészségügyi kiadások 500 millió fonttal csökkennének, de a háztartások is spórolnának: napi egy üveg üdítő éves szinten 438 font (150 ezer forint) kiadást jelent. Az alumíniumdobozos vagy PET-palackos üdítőitalok elhagyásával ráadásul a hulladék mennyiségét is csökkentjük.
Szerző