Az alvás minősége is befolyásolja az edzés eredményességét

Publikálás dátuma
2019.02.09 14:14
Illusztráció
Fotó: pixabay/
Sokaknak eszébe sem jut, hogy nemcsak az számít, mikor és mit eszünk, mikor és mit sportolunk, a fogyáshoz és izmosodáshoz regenerálódásra, pihenésre és megfelelő minőségű alvásra is szükség van.
Az alvásra általában csak akkor gondolunk, amikor nagyon hiányzik. Pedig a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés, alvás lényeges eleme a szervezet optimális működésének, részt vesz az izmok regenerációjában és fejlődésében. A fizikai teljesítőképességen túl a szellemi fittségnek is alapfeltétele – írta a Dívány
Sokan az amúgy is hajszás munkanapjukat követően este, sőt éjjel is tevékenykednek. Ezzel azt érik el, hogy másnap hullafáradtak lesznek, és az aznapi teendőket kétszer annyi idő alatt oldják meg, ráadásul biztosan marad megint estére is tennivaló. 
Ha tartós az alváshiányunk, ingerlékenyek, dekoncentráltak leszünk, csökken a szervezet terhelhetősége, amit a munkában, de az edzésben is megérzünk. A legyengült immunrendszer pszichés problémákhoz is vezethet. 
Alvás közben a szervezetet regenerálódik, „felépül”. A hipotalamusz növekedésihormon-kibocsátása a mélyalvási szakasz idején a legintenzívebb, és a fehérjeszintézis sokkal erőteljesebb, mint az ébrenlét bármelyik másik periódusában, és a hormonszintünk is ilyenkor kerül egyensúlyba.
Az alvásnál, éppúgy, mint az edzésnél a mennyiség és a minőség is számít. Hiába alszunk akár 10 órát, ha közben sokszor felébredünk. Sokan gyógyszerhez vagy éppen egy pohár borral próbálják elaltatni magukat. Ezek azonban megrövidíthetik az egyes alvási fázisokat, ami szintén az egyensúly felborulásához vezet. A legtöbb ember számára 6-8 óra pihentető alvás szükséges. A lényeg, hogy megtörténjen mind az öt alvási fázis.

Tippek

Lehetőleg legyen a rendszer a napjainkban, például próbáljunk mindig ugyanabban az időben lefeküdni. Előtte, sőt már késő délután se igyunk koffeint tartalmazó, pörgető hatású italt, a nyugtató citromfűtea jobb választás, és vegyünk egy forró fürdőt. Az ágyban ne kütyüzzünk, inkább olvassunk pár oldalt. 

2019.02.09 14:14
Frissítve: 2019.02.09 14:14

Előbb életmód, aztán gyógyszer – megújult a koleszterinajánlás

Publikálás dátuma
2019.02.18 17:17
Illusztráció. Nem csak magas koleszterinszint esetén érdemes kerülni a telített zsírsavakban gazdag ételeket
Fotó: Pixabay/
Öt év után adta ki új, koleszterinre vonatkozó ajánlását az amerikai kardiológiai szakmai szövetség, amelyet széles szakmai egyetértés fogadott.
Komoly szakmai támogatást kapott American College of Cardiology és az American Heart Association, még 2018 végén kiadott, új koleszterinajánlása, amely lényegében megegyezik az Európai Kardiológus Társaság állásfoglalásával. A legfontosabb irányelv, hogy a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás minden korosztály számára a szív-érrendszeri betegségek megelőzésének és a rizikófaktorok – többek között a magas koleszterinszint - csökkentésének alapja. Már kialakult érszűkület esetén az új ajánlás az életmódváltás mellett intenzív sztatin terápiát is javasol, amely csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét – mondta Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa. 
Az ajánlás szerint a koleszterinszinttől, az érszűkület jelenlététől az életmódtól és egyéb rizikófaktoroktól is függően, az egyéni toleranciát és kiegészítő terápiás lehetőségeket figyelembe véve kell megvizsgálni a gyógyszeres koleszterincsökkentés lehetőségét. Egészséges, de enyhén magasabb koleszterinszinttel rendelkező emberek esetében meg kell határozni a beteg rizikóját, figyelembe véve többek közt a nemet, az életkort, a családi anamnézist, a dohányzást, a testsúly, a BMI-t, a vérnyomást, és persze magát a koleszterinszintet, stb. Ha kiderül, hogy a páciens a veszélyeztetett csoportba tartozik, az ajánlás szerinti koleszterin célértéket kell elérni - ismertette a kardiológus.
Jelenleg úgy tartják, "minél alacsonyabb a koleszterinszint, annál jobb". Ezt mutatják az epidemiológiai vizsgálatok, az állatkísérletek és a genetikai retrospektív vizsgálatok. A célértéket elsőként a diétával, életmódváltással kell elérni, a második lépés lehet a sztatin és/vagy fibrát adása, amelyek megakadályozzák a koleszterin felszívódását a bélben. Ezután jöhet szóba az amerikai irányelvben megjelölt, havi egyszeri injekció formájában beadott PCK-9 vegyület. Ez, bár itthon is elérhető, meglehetősen drága és még kevesebb tapasztalatuk van az orvosoknak vele, mint a többivel készítménnyel.
„Összességében tehát életmóddal és gyógyszerrel is arra kell törekedni, hogy a koleszterinszint csökkentésével a következményesen kialakuló betegségek rizikóját is csökkentsük.”
- mondta Dr. Vaskó Péter.
2019.02.18 17:17
Frissítve: 2019.02.18 19:03

Mentes gasztrofesztivált rendeznek Budapesten

Publikálás dátuma
2019.02.16 14:14

Fotó: Mentes Feszt/
Különféle „mentes” gasztronómiai újításokat és kedvenceket lehet kóstolni a február 23-án kezdődő, kétnapos Mentes Feszten az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
Egyre többen küzdenek valamilyen ételallergiával, ételintoleranciával, cukorbetegséggel, így sokan örülnek, ha különféle „mentes” ételekre bukkannak. Nekik, és a minden, újdonságra nyitott érdeklődőnek is kedvez a Mentes Feszt nevű, kétnapos gasztronómiai fesztivál - derült ki a szervezők közleményéből.
Glutén-, laktóz- és hozzáadott cukormentes, egészségtudatos, tartósítószer-, íz-és állagjavítót nem tartalmazó termékekkel és szolgáltatásokkal több mint 40 kiállító mutatkozik be az 1200 négyzetméteres területen. A "mentes" finomságok mellett kispiaccal és gasztroudvarral is készülnek, sőt az érdeklődők szakmai előadásokat is meghallgathatnak. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is: gyereksarok, ovis és sulis jóga várja őket.
A gasztrofesztivál vendégei jótékonysági kezdeményezésekben is részt vehetnek. A Református Szeretetszolgálat rohammentőjében a gyermekek újrahasznosított hulladékból készült plüssmacikat, és maci formájú süteményeket is lehet vehetnek, amelyek bevétele a szervezetet támogatja. Találkozhatnak még a Patronus Nappali Otthon fogyatékkal élő felnőtt lakóinak kézzel készült termékeivel, a belépőváltással pedig mindenki az SOS Gyermekfalvakat támogatja.
Mentes Fesztet február 23-án és 24-én rendezik az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbjében.
2019.02.16 14:14
Frissítve: 2019.02.16 14:14