Láb alatt van Orbán: vagy kilép, vagy kizárják a Néppártból

Publikálás dátuma
2019.03.07. 18:14

Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP
A magyar miniszterelnök rosszul mérte fel az erőviszonyokat, és ezzel már Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltjének karrierjét veszélyezteti. A Fidesz távozása elkerülhetetlen - állítja egy német külügyi intézet szlovák szakértője.
Biztos a Fidesz Néppártból történő kizárásában a Klubrádió által megkérdezett németországi elemző, Milan Nic. A Német Külügyi Intézet munkatársa azt mondja, Manfred Weber személyes ambícióit is veszélybe sodorja Orbán Viktor politikája, és a magyar miniszterelnök az utóbbi időben több szövetségesét is elvesztette, ezek után pedig rosszul mérte fel, mennyit engedhet meg magának. Az EPP március 20-án szavaz a Fidesz sorsáról. Mint lapunk is beszámolt róla, Manfred Weber, a Néppárt EP-frakcióvezetője feltételekhez kötötte a Fidesz maradását. A CSU-s politikus arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt, Fidesz-elnököt, hogy azonnal állítsa le a brüsszelező kampányát, kérjen bocsánatot a Néppárttól és biztosítsa a CEU Budapesten maradását.
Az ultimátumra Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója reagált szerdán. Azt mondta, hogy a pártfegyelemnél fontosabb a keresztény értékek védelme és a migráció elleni küzdelem
A kilépés előkészülete lehet, hogy az újra kormányhű Magyar Nemzet harcias hangvételű, bár névtelen cikkben szólította fel a Fideszt a Néppártból való kilépésre és a szélsőjobbos európai erőkkel történő megegyezésre. Csigavér - hűtötte a kedélyeket a cikkre válaszolva Orbán Viktor, de a dialógus erősen megrendezettnek tűnik, inkább megágyaz a témának a Fidesz-szimpatizáns olvasók körében.
Nem mutat tehát kompromisszumkészséget a Fidesz; a Német Külügyi Intézet (DGAP) szlovák elemzője azt mondja, 
biztos, hogy a magyar kormánypárt már nem sokáig lesz az EPP tagja.

„Az Orbán Viktorhoz hasonló politikusok soha nem akarnak gyengének látszani. Szóval valószínűleg elébe akar menni az eseményeknek. Feszültség van a Néppártban a Fidesz miatt, és a magyar miniszterelnök minden bizonnyal felmérte, hogy a március 20-i szavazást el fogja veszíteni. A legutóbbi Fidesz-közlemény pedig arra utal, hogy a magyar választóknak új narratívát akar gyártani a kormány, amivel azt bizonyítaná, hogy igazából minden döntés Budapesten születik és nem máshol” – mondta Milan Nic. Az elemző szerint ezért végső soron mellékes, hogy a Fidesz végül önszántából hagyja-e el a Néppártot vagy kirúgják, ezzel együtt Nic úgy véli, Orbán Viktor ezúttal rosszul mérte fel a lehetőségeit.
Milan Nič
Fotó: dgap.org

A pillanat, amikor Orbán már láb alatt van

„Több dolog is megváltozott. Jönnek például az EP-választások. Ez nemcsak Orbán Viktornak fontos kihívás, de a Néppárt olyan lényeges szereplőinek is, mint a CDU és a CSU új vezetői. A Fidesz politikája pedig magyarázkodásra kényszeríti őket a saját EP-kampányuk alatt. Könnyen kritizálhatóvá válnak az ellenfeleik számára. Hosszú időbe telt, de elérkezett a pillanat, hogy Orbán Viktor és a Fidesz állandó botrányai mérgezővé váltak a német szövetségeseinek. Jól megfigyelhető ez azon is, ahogy a német média közvetít a magyarországi eseményekről: kifejezetten kritikusan, pedig korábban ez nem volt mindig jellemző. Tipikus példáját láthatjuk annak, hogy egy erős vezető, aki a hazájában sikeresen építkezik, hogyan veszíti el a külföldi történések fonalát.” Az eddig Orbán Viktorral megengedő Manfred Weber a külügyi elemző szerint nem véletlenül váltott keményebb hangnemre.
„Az Orbán Viktor körül kialakult vita tönkreteheti a bizottsági elnökségről szőtt terveit. Jelenleg sokan Orbán Viktor barátjaként látják, egy olyan emberének, aki nem tartja tiszteletben az európai értékeket. Attól tart, hogy különböző politikai közösségek összefognak ellene amiatt, hogy sokáig pártfogója volt az EPP fekete bárányának.”

„Nem érdeke most szembemenni másokkal, éppen hogy szélesítenie kell azoknak a körét, akik elfogadhatónak tartják. Orbán Viktor ugyanakkor ennek az ellenkezőjét akarja: folyamatos konfrontációt és a migráció kampánytémává emelését. Ez egy lehetséges Spitzenkandidatnak nem jön jól” - vélekedett Weber terveiről szólva Milan Nic.
A Német Külügyi Intézet elemzője  szerint a magyar miniszterelnök eddig ügyesen lavírozott a nemzetközi kapcsolataiban, most azonban kezd kicsúszni alóla a talaj – ráadásul alaposan félreismerte a Fidesz német partnereinek új vezetőit, az Angela Merkelt a CDU élén váltó Annegret Kramp-Karrenbauert és a CSU elnöki székét elfoglaló Markus Södert is.  „A vezetőváltások során Orbán Viktor eddigi barátai vesztettek és marginalizálódtak – különösen igaz ez a CSU-ra, amelyben Horst Seehofer személyesen is jó viszonyt ápolt a magyar miniszterelnökkel. Az őt követő Markus Söder viszont pragmatikus, elsődleges célja, hogy javítsa a CDU és pártja kapcsolatát. Annegret Kramp-Karrenbauer pedig nem menne bele a régi harcokba, tiszta lappal akarta indítani pártelnökségét. Orbán Viktor azonban a húzásaival lépéskényszerbe hozza őket.” - mondta Nic.
Szerző
Frissítve: 2019.03.08. 11:03

„Csaba szabad”: Lekerült a nyomkövető Czeglédyről

Publikálás dátuma
2019.03.07. 17:08

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Facebook-oldalán jelentette be a volt szocialista politikus, hogy megszüntették házi őrizetét. A Humán Operátor Zrt ügyében vádolt Czeglédyt nehezen engedték el a hatóságok.
„Csaba szabad. A bíróság a mai napon a kiegyensúlyozott és rendezett családi kapcsolataimra, a kötődésemre, az eljárás során eddig tanúsított magatartásomra figyelemmel megszüntette velem szemben a kényszerintézkedést” - így jelentette be Facebook-oldalán Czeglédy Csaba, hogy nem kell tovább házi őrizetben maradnia, bizonyítékként pedig mellékelte a lecsatolt nyomkövetőről készült fotót is.
Czeglédyt december közepén engedték ki a börtönből, azóta töltötte házi őrizetét -tapasztalatairól lapunknak is mesélt. A Humán Operátor Zrt. ügyében bűnszervezet működtetésével és különösen jelentős összegű költségvetési csalással vádolt volt politikus, ügyvéd 2017 nyarán került előzetes letartóztatásba: másfél évet töltött börtönben, ebből kilenc hónapon keresztül vádemelés nélkül tartották bent. Az ügyet érő politikai pressziót mutatja, hogy
a fideszes többségű parlament már akkor határozatban nevezte károkozónak Czeglédyt és vélt tettestársait, amikor még csak gyanúsítottak voltak.

A politikus 2018 márciusában a képviselő-jelöltek mandátumával élve elhagyhatta őrizetét, Azonban Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére és ezt a Patyi András vezette testület 4:2 arányban megszavazta. Így a fővárosból még távozó ügyvéd csak egy napot tölthetett szabadlábon, utána a NAV nyomozói jöttek érte.
Szerző

Újabb tizenkét pártot vettek nyilvántartásba az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.03.07. 17:03

Fotó: Bielik Istvan / Népszava
Többségükről el is lehet hinni, hogy valódi, a választások időszakán túl is működő szervezet.
Újabb tizenkét pártot vett nyilvántartásba a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a törvényi követelményeknek, így az NVB egyhangú döntéssel nyilvántartásba vette:
 • az Európai Független-Centrum Pártot,
 • a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséget,
 • a Kereszténydemokrata Néppártot,
 • a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot,
 • a Magyar Liberális Párt - Liberálisokat,
 • a Magyar Munkáspártot,
 • a Magyarországi Munkáspárt 2006-Európai Baloldalt,
 • a Magyar Szocialista Pártot,
 • a Párbeszéd Magyarország Pártot,
 • a Platon Pártot,
 • és a a TEA Pártot.
Az első pártokat - a DK-t és a Jobbikot - hétfőn vette nyilvántartásba a bizottság. Mint látható, most is elkezdtek felsorakozni a kizárólag választások környékén ténykedő, a 20 ezer aláírást mégis megszerezni képes törpepártok. 2014-ben, az előző EP-voksolás előtt 37 ilyet vettek nyilvántartásba, és most sem kevésbé sokszínű a bejelentkezett pártok sora. Számos kamupárt vitt el szavazatokat és közpénzek milliárdjait a tavalyi országgyűlési választás után is, tőlük a NAV eddig mindössze 8169 forintot hajtott be, az Állami Számvevőszék pedig vizsgálatot sem indított az ügyükben.

Az EP-választásról

Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjéről május 26-án lesz a szavazás. Az EP-választás listás szavazással történik. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat. A listán a jelöltek a párt vagy pártok által bejelentett sorrendben szerepelnek. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 23-án 16 óráig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél.

Szerző