Újpest;önkormányzati választás;

2019-03-08 08:13:06

Volt KDNP-s mellett az ellenzék Újpesten

Szalma Botondot, a pártból egykor kizárt budapesti elnököt indítják.

Újpesten is megállapodott egymással az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd: Szalma Botondot, a KDNP volt budapesti elnökét támogatja majd az ellenzék az őszi önkormányzati választáson – tudta meg az Index.

Szalma – aki korábban a Mahart igazgatója volt – régóta politizál Újpesten, a neve országosan akkor vált ismertté, amikor a KDNP budapesti elnökeként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumügye miatt. Akkor a KDNP elhatárolódott Szalma nyilatkozatától. A párt akkor is eljárást indított ellene, amikor a kormányt kritizálta, amiért nem mindig a legmegfelelőbb embereket ültette magas pozíciókba.

A konfliktus 2014-ben ért a csúcsára, amikor kizárták a KDNP-ből, mert függetlenként polgármesterjelöltként elindult a választáson a Fidesz jelöltje, Wintermantel Zsolt polgármester ellen. 2018-ban szabálytalannak ítélték a kizárását, de Szalma ekkor magától kilépett a KDNP-ből.

Szalma Botond az Indexnek elmondta: a pártok olyan embert kerestek, aki biztosan „nem megvehető”, és abban állapodott meg az ellenzéki pártokkal, hogy „Újpest a jövőben nem a garázdálkodás terepe lesz, hanem mindenki dolgozni fog a kerületért”.

Szalma azt is mondta, hogy az ellenzéki polgármesterjelöltséget szívesen vállalja, de ettől nem lesz más az értékrendje: ő továbbra is keresztény, demokrata és jobboldali. Nagy lejáratókampányra és támadásokra számít, de „félni csak az unokáimtól félek”.

Eddig MiskolconEgerbenSzombathelyen és Pécsen döntött közös polgármester-jelöltről az ellenzék.