A fiataloknak hízelgett Orbán, de egy nemlétező Magyarországról beszélt

Publikálás dátuma
2019.03.12 13:59
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a XII. Szakma Sztár Fesztiválon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, 2019. március 12
Fotó: MTI / MTVA/ Máthé Zoltán
Ahol a miniszterelnök lehetőségekről szónokolt a diákságnak egy szakmákat népszerűsítő fesztiválon, ott csupán kilátástalanság vár a magyar fiatalok többségére.
Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztonságos környezet és a biztos jövő - állította Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Hungexpón, a XII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. A plafon nem szakadt le.
"A mi fiataljaink a mi aranytartalékunk. Aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét. Márpedig Magyarország meg akarja nyerni a jövőt, ehhez pedig szükség lesz rátok" - mondta diákok szemébe az a miniszterelnök, aki 16 évre szállította le a tankötelezettséget, miközben pontosan tudható, hogy a végzettség nélkül iskolából kieső fiatalok egész életükben fillérekért kell majd robotoljanak. A miniszterelnök, akinek kormánya úgy központosította a közoktatást, hogy hatalmi szóval lehessen nemegyszer zsarnokként viselkedő iskolaigazgatókat és pedagógusnak alkalmatlan tanárokat kényszeríteni a financiális gondokkal küzdő iskolákra. Az Orbán, akinek kormánya ötletszerűen, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által tollba mondott pillanatnyi munkaerőpiaci igények kedvéért alakítja a felsőoktatást: a humántudományokat és társadalomtudományokat kivérezteti, egyetemeket tesz fizetőssé, és a tanulmányok megkezdését nyelvvizsgához kötve nullára csökkenti a hátrányos helyzetűek továbbtanulásának esélyét.
A kormányfő azt is mondta: külföldön eltölteni valamennyi időt, tanulni, dolgozni mindig hasznos és jó dolog, de előbb-utóbb vissza kell térni, mert "a ti jövőtök nem ott, hanem itt vár rátok". Ezzel vélhetően azt a tényt reagálta le, hogy a Fidesz-KDNP hatalomra kerülése óta egyes becslések szerin vagy félmillió, de mindenképpen több százezer, többségében fiatal ment külföldre tanulni, illetve dolgozni, jelentős részük pedig nem is tervez visszajönni.
Magyarország jövője a mai fiatalok döntéseiből áll össze, amilyen szakmát, pályát, életet, jövőt választanak maguknak, olyan lesz az ország.
- jelentette ki Orbán. Szerinte Magyarországon beindult és magas fordulatszámon működik a gazdaság, az ország gyarapodik, fejlődik, egyre jobban teljesít. Így Magyarország - ahol a bérek is lendületesen nőnek - jól fizető munkahelyeket ajánl a főváros mellett vidéken is. Igaz ugyan, hogy a bérek országos átlaga nettó 219 ezer forint csupán, de ez sok helyen az egyre dráguló lakhatásra is éppen csak elég, ráadásul 20-ból 19 megyében még ez az összeg is álom csupán. Arról nem is beszélve, hogy az átlag számítása torzít: 100 dolgozó közül az 5 legjobban kereső bére éppen annyi, mint a legrosszabbul fizetett 40 bére együttvéve. Az átlagos bérek messze alulmúlják az átlagbért. A minimálbér még ahhoz sem elég, hogy nagyon szűkösen megéljen belőle valaki. A Fidesz pedig a minimálbér és a bérminimum emelése helyett a heti hat munkanap törvénybe iktatásával, a rabszolgatörvénnyel kívánja rendezni a napi megélhetési gondokkal küzdő emberek sorsát; vagy inkább a tőle dolgos kezek biztosítását váró nagyvállalatokét.
A nemzetközi nagyvállalatok ezrével hozzák létre a munkahelyeket, mondta még a miniszterelnök. És valóban, adóforintok százmilliárdjait fizeti ki a kormány arra nem éppen rászoruló óriásvállalatoknak. Mely vállaltok aztán tovább spórolnak a munkások fizetésén: a szakszervezetek január óta gyakorlatilag naponta jelentenek be újabb és újabb sztrájkokat az ország egész területén.
Orbán megjegyezte továbbá, hogy az állam készen áll segíteni a fiataloknak az otthonteremtésben és a családalapításban. Ezzel a középosztályon kívül másnak nem elérhető, tízmilliós "asszonyhitelre" utalhatott, a szintén tehetőseknek szóló autóvásárlási támogatásra, illetve a csokra, mely megint csak a hitelképes, tehát jól kereső réteget segíti otthonhoz, mellékhatásként tízmillió forintokkal megdrágítva az ingatlanokat. Megjegyzendő, a Fidesz-KDNP tíz éve nem emelte a családi pótlékot, a családtagjaikat otthon ápoló embereket is cserben hagyta, és a haldokló egészségügyben gyerekorvosból is országszerte hiány van.
A kormányfő végül az alulfizetett és végletekig leterhelt tanárokhoz szólt, akik a gyakorta minősíthetetlen, hibáktól hemzsegő állami könyvekből kénytelenek tanítani. Elismerését fejezte ki a magyar fiatalokért végzett áldozatos munkájukért, és arra kérte őket, neveljenek újabb és újabb hazaszerető és tettre kész fiatalokat.
Frissítve: 2019.03.12 14:11

Mindjárt kiderül, hogy a Fidesznek erkölcsi kötelessége kizuhanni az Európai Néppártból

Publikálás dátuma
2019.03.20 09:58

Fotó: AFP/ Dursun Aydemir
A kormánysajtó ezerrel festi a látszatot, hogy legfőbb ideje kiugrással büntetni a migránssimogató konzervatív pártcsaládot.
Minden kormánypárti médiatermék dinamikus elszakadásban van (ez a visszavonulás eufemisztikus fedőneve), magyarán a hatalom minden orgánuma arra készíti fel olvasóit, hogy ma esetleg kizárják a Fideszt az Európai Néppártból.

Az origo.hu például „a fideszes hátország szerint itt az ideje kilépni a Néppártból” címmel közöl vezető anyagot, amelyben többek között azt állítja: „a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia.” Ezután hosszan ekézik a pártcsaládot, amelyben „ha a bevándorláspárti erők végérvényesen átveszik a hatalmat a Néppárton belül, akkor már tényleg semmi nem marad, ami a pártcsaládot megkülönböztetné a zöldektől, a liberálisoktól, a kommunistáktól, és a szocialistáktól.” (Több megyei lap úgy ítélte meg, hogy ennél mívesebb helyzetelemzéssel nem szolgálhat, így egy az egyben átvette az origo.hu cikkét.) A az újrafideszesített Magyar Nemzet is bőségesen foglalkozik a témával, Szentesi Zöldi László kora délelőtti vezető anyaga egyszerűen "A szakítás ideje" címet kapta. A szerző szerint Az Európai Néppárt eredeti hivatását, küldetését percenként eláruló Weber, Daul, Juncker és a többiek életrajza már régóta hamisan csillog: ők nem kereszténydemokrata, jobboldali politikusok, hanem a globalistákat és a bevándorláspártiakat kiszolgáló politikai hobbisták. A kormánylap egy másik cikkében "politikai elemzőket" kérdeznek, akik természetesen egyöntetűen azt állítják: a Fidesz számára új lehetőségek nyílhatnak az esetleges szakítással.

Üdítő kivételt a hirado.hu jelentett, amelyik visszafogottan csak annyit közölt, hogy ma tárgyal az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról.
Frissítve: 2019.03.20 10:11

Red Bull Air Race: miután Tarlós kirakta, a balatoni civilek tiltakoznak ellene

Publikálás dátuma
2019.03.20 09:53
Tarlós kirakta a versenyt Budapestről
Fotó: Népszava
A verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna - többek között ezzel érvelnek, akik nem szeretnék, ha Zamárdiban rendeznék meg a repülős futamokat.
 Ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezéssel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők, vagyis sem a bevétel, sem az országimázs növelése nem érv a környezeti veszélyeztetés ellenében – hivatkozik a Legfelsőbb Bíróság 1999. május 13-i ítéletére a Nők a Balatonért Egyesület. A civil szervezet szerint ugyanis a Red Bull Air Race zamárdi futama sokkal több kárt okoz, mint hasznot hoz, s emiatt tiltakoznak a verseny balatoni megtartása ellen. Március elején vált biztossá, az idén Zamárdiban rendezik meg a Red Bull Air Race repülőverseny magyarországi futamát. A lakossági panaszok miatt Tarlós István tavaly nyáron jelentette ki, amíg ő a főpolgármester, nem lesz több futam Budapesten, az idén február elején pedig hivatalossá vált, a főváros nem engedélyezi a futam megtartását.
A szervezők ezek után kezdtek új helyszínt keresni az eseménynek, s a tárgyalások után végül Zamárdi lett a befutó. Csákovics Gyula, a somogyi kisváros polgármestere lapunknak elismerte, nem egyeztettek előzetesen a helyiekkel, illetve az üdülőtulajdonosokkal a rendezvény befogadásáról, de a településnek hatalmas reklámot, s komoly bevételt jelent majd az esemény, melyre százezer vendéget várnak.

- A zöld ombudsman a budapesti versennyel kapcsolatban megállapította, a környezeti terhelés miatt a rendezvény megtartása belvárosban, sűrűn beépített, lakott területen egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze – áll a NABE közleményében, mely megjegyzi: nemcsak Zamárdiban, de a tó környékén is hatalmas zaj lesz, s nemcsak a verseny idején, hanem már előtte, az edzések alatt is. A verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna. – Amíg ezekre a kérdésekre nincs érdemi, hatósági válasz – jelenti ki a közlemény –, addig az Alaptörvényre és más jogforrásokra alapozva az egyetlen lehetséges jogkövető magatartás a légi parádé elleni tiltakozás.
Frissítve: 2019.03.20 10:22