A fiataloknak hízelgett Orbán, de egy nemlétező Magyarországról beszélt

Publikálás dátuma
2019.03.12. 13:59
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a XII. Szakma Sztár Fesztiválon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, 2019. március 12
Fotó: Máthé Zoltán / MTI / MTVA
Ahol a miniszterelnök lehetőségekről szónokolt a diákságnak egy szakmákat népszerűsítő fesztiválon, ott csupán kilátástalanság vár a magyar fiatalok többségére.
Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztonságos környezet és a biztos jövő - állította Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Hungexpón, a XII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. A plafon nem szakadt le.
"A mi fiataljaink a mi aranytartalékunk. Aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét. Márpedig Magyarország meg akarja nyerni a jövőt, ehhez pedig szükség lesz rátok" - mondta diákok szemébe az a miniszterelnök, aki 16 évre szállította le a tankötelezettséget, miközben pontosan tudható, hogy a végzettség nélkül iskolából kieső fiatalok egész életükben fillérekért kell majd robotoljanak. A miniszterelnök, akinek kormánya úgy központosította a közoktatást, hogy hatalmi szóval lehessen nemegyszer zsarnokként viselkedő iskolaigazgatókat és pedagógusnak alkalmatlan tanárokat kényszeríteni a financiális gondokkal küzdő iskolákra. Az Orbán, akinek kormánya ötletszerűen, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által tollba mondott pillanatnyi munkaerőpiaci igények kedvéért alakítja a felsőoktatást: a humántudományokat és társadalomtudományokat kivérezteti, egyetemeket tesz fizetőssé, és a tanulmányok megkezdését nyelvvizsgához kötve nullára csökkenti a hátrányos helyzetűek továbbtanulásának esélyét.
A kormányfő azt is mondta: külföldön eltölteni valamennyi időt, tanulni, dolgozni mindig hasznos és jó dolog, de előbb-utóbb vissza kell térni, mert "a ti jövőtök nem ott, hanem itt vár rátok". Ezzel vélhetően azt a tényt reagálta le, hogy a Fidesz-KDNP hatalomra kerülése óta egyes becslések szerin vagy félmillió, de mindenképpen több százezer, többségében fiatal ment külföldre tanulni, illetve dolgozni, jelentős részük pedig nem is tervez visszajönni.

Magyarország jövője a mai fiatalok döntéseiből áll össze, amilyen szakmát, pályát, életet, jövőt választanak maguknak, olyan lesz az ország.

- jelentette ki Orbán. Szerinte Magyarországon beindult és magas fordulatszámon működik a gazdaság, az ország gyarapodik, fejlődik, egyre jobban teljesít. Így Magyarország - ahol a bérek is lendületesen nőnek - jól fizető munkahelyeket ajánl a főváros mellett vidéken is. Igaz ugyan, hogy a bérek országos átlaga nettó 219 ezer forint csupán, de ez sok helyen az egyre dráguló lakhatásra is éppen csak elég, ráadásul 20-ból 19 megyében még ez az összeg is álom csupán. Arról nem is beszélve, hogy az átlag számítása torzít: 100 dolgozó közül az 5 legjobban kereső bére éppen annyi, mint a legrosszabbul fizetett 40 bére együttvéve. Az átlagos bérek messze alulmúlják az átlagbért. A minimálbér még ahhoz sem elég, hogy nagyon szűkösen megéljen belőle valaki. A Fidesz pedig a minimálbér és a bérminimum emelése helyett a heti hat munkanap törvénybe iktatásával, a rabszolgatörvénnyel kívánja rendezni a napi megélhetési gondokkal küzdő emberek sorsát; vagy inkább a tőle dolgos kezek biztosítását váró nagyvállalatokét.
A nemzetközi nagyvállalatok ezrével hozzák létre a munkahelyeket, mondta még a miniszterelnök. És valóban, adóforintok százmilliárdjait fizeti ki a kormány arra nem éppen rászoruló óriásvállalatoknak. Mely vállaltok aztán tovább spórolnak a munkások fizetésén: a szakszervezetek január óta gyakorlatilag naponta jelentenek be újabb és újabb sztrájkokat az ország egész területén.
Orbán megjegyezte továbbá, hogy az állam készen áll segíteni a fiataloknak az otthonteremtésben és a családalapításban. Ezzel a középosztályon kívül másnak nem elérhető, tízmilliós "asszonyhitelre" utalhatott, a szintén tehetőseknek szóló autóvásárlási támogatásra, illetve a csokra, mely megint csak a hitelképes, tehát jól kereső réteget segíti otthonhoz, mellékhatásként tízmillió forintokkal megdrágítva az ingatlanokat. Megjegyzendő, a Fidesz-KDNP tíz éve nem emelte a családi pótlékot, a családtagjaikat otthon ápoló embereket is cserben hagyta, és a haldokló egészségügyben gyerekorvosból is országszerte hiány van.
A kormányfő végül az alulfizetett és végletekig leterhelt tanárokhoz szólt, akik a gyakorta minősíthetetlen, hibáktól hemzsegő állami könyvekből kénytelenek tanítani. Elismerését fejezte ki a magyar fiatalokért végzett áldozatos munkájukért, és arra kérte őket, neveljenek újabb és újabb hazaszerető és tettre kész fiatalokat.
Frissítve: 2019.03.12. 14:11

Össznemzeti zarándokvonat indul a csíksomlyói búcsúba

Publikálás dátuma
2019.03.12. 12:14

Fotó: Veres Nándor / MTI
A Szent István mozdony húzza majd a híveket, a zarándokvonat kiemelten fontos a MÁV-Startnak.
Idén is elindul a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat június 7-én indul és 10-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza - közölték a szervezők. A négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.
Mező Tibor, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, és a Sopron, Győr, Komárom, Tatabánya útvonalon érkezik Budapestre. A Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal összekapcsolva, 16 kocsiból álló "össznemzeti zarándokvonatként" indul tovább Erdélybe. A vonatúton Böjte Csaba ferences szerzetes - a zarándoklat fővédnöke - gyermekotthonai javára gyűjtenek.
Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, a zarándokvonatot idén a Szent István király tiszteletére felmatricázott Bombardier Traxx mozdony húzza majd. A vonaton lesz hangosítás és büfékocsi. Kitért arra is: a zarándokvonat kiemelten fontos a MÁV-Startnak, és a jövőben is mindent meg fognak tenni a 2008-ban elindult együttműködésért. A zarándokvonat erősíti a nemzeti összetartozást, "összeköti a külhoni magyarokat az anyaországban élőkkel" - tette hozzá Kerékgyártó.
Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották.

Pápai szentmise Csíksomlyón

Ferenc pápa idén nyáron Romániába látogat, és – II. János Pál pápa 1999-es útjától eltérően – programjában magyarok által lakott erdélyi (székelyföldi) település is szerepel. Méghozzá az a Csíkszeredához tartozó Csíksomlyó, ahol évről évre a legnagyobb magyar zarándoklatot rendezik. Ám aki az össznemzeti zarándokvonatot választja, csaknem egy héttel kési le a pápai szentmisét: az ugyanis július 1-én lesz. Aki az egyházfőre kíváncsi, egy másik zarándokvonatot kell, hogy elérjen.

Témák
zarándokvonat

A CEU-n tárgyalt, diákaktivistákkal is szóba állt Manfred Weber (video)

Publikálás dátuma
2019.03.12. 11:31
Manfred Weber kifelé jövet a CEU épületéből
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Michael Ignatieffel, a CEU rektorával tárgyalt kedden délelőtt Manfred Weber, a rektori hivatal előtt pedig diákok várták. Úgy tudjuk, 15 órakor a Mazsihisz vezetőivel is találkozik az EPP csúcsjelöltje.
Lapunk információi szerint a német politikus délelőtt folytatott megbeszélést a CEU rektorával. A tárgyalás végeztével 12 óra tájban a Karmelita kolostorhoz érkezett, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik. Az EPP bizottsági elnökjelöltje kérdésekre nem akart válaszolni. Úgy tudjuk, hogy Manfred Weber 15 órakor a Mazsihisz vezetőivel tárgyal.
Hogy Bajorország pénzügyi segítséget akar nyújtani a CEU-nak, azt hétfőn írta meg az Augsburgerg Allgemeine nevű bajor lap. A bajor keresztényszocialista párthoz, a CSU-hoz tartozó Weber úgy nyilatkozott nekik: kedden budapesti látogatása alkalmával találkozik Michael Ignatieff-fel, a CEU vezetőjével, a megbeszélésen pedig fel fogja vetni a bajor kormánnyal egyeztetett ajánlatot. E szerint két egyetemi katedrát Bajorország finanszírozna, egy harmadikat pedig egy alapítványon keresztül képzelnének el. A koordinációt a müncheni Technische Universität (TU) végezné.
Weber egyébként a Fidesz EPP-ből történő kizárása kapcsán érkezik Budapestre, a továbbiakról tárgyalni. A kormány balul elsült, Sorost és Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság EPP-s elnökét támadó legfrissebb plakátkampánya nyomán számos néppárti tag kezdeményezte a magyar kormánypárt kizárását a pártcsaládból. Weber ezután ultimátumot adott Orbánnak: távolítsa el a plakátokat, kérjen bocsánatot, amiért az őt kritizáló néppártiakat hasznos idiótának nevezte, és biztosítsa a CEU budapesti működését.
A karmelita kolostornál
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Mérce cikkéből kiderül, hogy a CEU diákjainak aktvisitacsoportja, a Szabad Egyetem képviselői is megjelentek a rektori hivatal előtt. A diákok megállították az Ignatiefftől kísérete társaságában éppen távozó Webert, és megkérdezték tőle, hogy milyen „vörös vonalai” vannak most Orbánnal kapcsolatban. Egyikük azt mondta, hogy szerintük az Európai Néppárt fontos és régi alkotóeleme az európai történelemnek és nagyon szomorúan látják, hogy folyamatosan az erősödő szélsőjobboldal felé sodródik. Ezért azt is megkérdezték: „Melyek a Néppárt értékei, és hol áll most éppen?” A helyszínen egy videófelvétel is készült, melyből kiderül: miután egyik asszisztense megmutatta Webernek, hogy a CEU elköltözése ellen tiltakozva októberben a Kossuth térre is kitelepülő diákaktivistákról van szó, a csúcsjelölt néhány mondatra le is állt velük beszélgetni, és még Szabad Egyetemes kitűzőt is átvett.
Weber röviden elmondta, hogy a feltételei továbbra sem változtak, és a plakátoknak – akár Jean-Claude Juncker, akár Frans Timmermans szerepel rajtuk – el kell tűnniük.

„Garantálnunk kell, hogy a CEU továbbra is, teljes mértékben Budapesten maradhat. A tanszabadság európai érték, és ugyan lehetőségeim korlátozottak, de korlátozott lehetőségeimet a cél érdekében latba fogom vetni”

– jelentette ki.

A diákok „vörös vonallal” kapcsolatos kérdésére annyit válaszolt, hogy „ha problémáink vannak, meg kell beszélnünk azokat a másik féllel”.

Az Orbán–Weber találkozó eredményére vár a CEU

A CEU közleményében azt írja: Weber azért érkezett Ignatieffhez, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja a kezdeményezést, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét. „Mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el” – tették hozzá.

Frissítve: 2019.03.12. 14:23