David Attenborough "sürgős" dokumentumfilmet készített

Publikálás dátuma
2019.03.25. 17:35
Sir David Attenborough a davosi Világgazdasági Fórumon 2019 januárjában
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Új, a klímaváltozás hatásait bemutató, azonnali cselekvésre buzdító természetfilmet készített Sir David Attenborough, amelyet még tavasszal bemutatnak.
A bolygónkra leselkedő veszélyekről és a lehetséges megoldásokról készített dokumentumfilmet Sir David Attenborough, a Klímaváltozás - A tények munkacímet viselő filmet tavasszal mutatják be - írta a BBC
A 92 éves természettudós már tavaly decemberben az ENSZ Katowicében tartott klímacsúcsán is az emberiség legnagyobb fenyegetéseként emlegette a globális felmelegedést és azonnali cselekvésre szólította fel a világ vezetőit. Idén januárban a Davosban tartott Világgazdasági Fórumon pedig Vilmos herceggel beszélgetve szorgalmazta a mielőbbi cselekvést. 
Sir David Attenborough a filmben úgy fogalmazott, az 1950-es évek közepén, amikor a pályafutását kezdte, nem gondolta volna, hogy fennáll a veszélye annak, hogy megsemmisíthetjük a természet egy részét.
"Rettenetesnek tűnik, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy ha a következő évtizedekben nem teszünk valamit, visszafordíthatatlan károkat okozhatunk a természetnek, a társadalmak pedig összeomlanak".

Szerző

Nézze meg, mit csinál éppen a gemenci fészkében Zoltán

Publikálás dátuma
2019.03.25. 09:34
Illusztráció
Fotó: DENIS-HUOT Michel / hemis.fr / AFP
Megérkezett Magyarországra Zoltán, a jeladós fekete gólya, aki február 16-án indult el a Közép-Afrikai Köztársaság területéről, hogy megtegye a több mint hatezer kilométeres útját Gemencig - közölte még pénteken a Gemenc Zrt. az MTI-vel.
Zoltán, a fekete gólya a vártnál csaknem egy héttel később érkezett meg fészkébe. A madarat 2016. június 23-án jelölték meg a Gemenci erdőben, és az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amely úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásának minden napjáról. 
Zoltán február 16-án kezdte meg vándorútját Gemenc felé és 150-200 kilométeres távokat megtéve 20-án már Szudán déli részén járt. Február 21-én megpihent, vagy az időjárás miatt nem indult tovább, másnap viszont 400 kilométert tett meg, 24-én érte el a Nílus völgyét, a hónap utolsó napján a Nasszer-tó közelében éjszakázott.
Februárban 12 nap alatt 2500 kilométert tett meg. Március 3-án a Szuezi-öböl bejáratánál átrepült a Vörös-tengeren, majd a Földközi-tenger keleti partvonalát követve 8-án érkezett Törökországba, 12-én az Ulubat tónál, a Márvány-tenger közeléből küldött adatokat a jeladó. 
Három nap "pihenőt" követően végre útra kelt, Gallipoli mellett átrepülve a keskeny tengerszorost március 16-án érkezett meg Európába. Innen 5 nap alatt érkezett meg a gemenci fészekbe. Őszi és tavaszi vonulása alatt csaknem 12 ezer kilométer utat tett meg, amely a Gemenc Zrt. honlapján nyomon követhető volt. Azt pedig, hogy Zoltán most éppen mit csinál, ide kattintva látható.
A jeladók által gyűjtött információk feldolgozása a Gemenc Zrt. számára azért fontos, hogy megismerjék a fokozottan védett fekete gólyák életmódját. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. A megszerzett ismeretek széles körű közzétételével az erdőgazdaság a természetvédelmi szemléletformálást kívánja segíteni.
Magyar gólya webkamerák szerint a napokban egyre több helyre érkeztek meg a gólyák.
Szerző
Témák
fekete gólya

Hamarosan felére esik vissza a hőmérséklet, szél közelít és zápor

Publikálás dátuma
2019.03.23. 14:19

Fotó: Shutterstock
Kedden pedig akár a hó is megeredhet. Na jó, csak a hegyekben.
Vasárnap folytatódik a kellemes tavaszi időjárás, bár időnként északon, északkeleten megnövekszik a gomolyfelhőzet. Északkeleten egy-egy gyenge zápor és élénk széllökések is előfordulhatnak, írja az idokep.hu. A legmelegebb órákban 17-22 fokra számíthatunk. Hétfőre egy hidegfront érkezik, ennek következtében feltámad az északnyugatira forduló szél. A napsütés mellett, főként északkeleten és az ország déli, délnyugati felében esőre, futó záporokra is számítani kell. Sokfelé 12-14 fokig esik vissza a csúcshőmérséklet, de az Alföldön még 15-19 fokot mérhetünk. Kedden a szeles időben legfeljebb keleten fordulhat elő egy-egy jelentéktelen zápor. Délután 8-14 fokot mérhetünk. Éjjel fagypont közelébe hűl le a levegő. Szerdán hűvös, többfelé szeles idő várható helyenként futó záporral, a hegyekben esetleg hózáporral.
Szerző
Témák
időjárás