Előfizetés

Indul a Balaton-parti futószezon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.28. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Gyermekotthonok lakói mellett Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ és Európa-bajnok magyar kardvívó is fut a vasárnap Balatonfüreden rendezett Generali Runner’s World Run versenyen.
Vasárnap Balatonfüreden rajtol a Generali a Biztonságért Alapítvány (GABA) által támogatott futóverseny. A résztvevők között az alapítvány által támogatott gyermekotthonok közül a székesfehérvári, dévaványai, pécsi és soproni otthonok lakói is ott lesznek, de Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó is megméretteti magát az egyéniben választható négy táv valamelyikén. 

Miért jó futni?

Az közismert, hogy a futásnak számos pozitív hatása van az egészségünkre, azt azonban kevesebben tudják, hogy a léleknek is jót tesz – írták a futóverseny szervezői a közleményükben. Segít a napi stressz levezetésében, erősíti a stressztűrő képességet. A természetesen nyugtató mozgásforma a szorongást is oldja, olyan aktív relaxáció, ami segít kikapcsolni, simítja az idegeket, javítja a hangulatot és a közérzetet. Már egy félórás, friss levegőn végzett futás elűzheti a tavaszi fáradtságot, lehangoltságot. A hosszabb ideig tartó mozgás során endorfin szabadul fel a szervezetben, ami boldogságérzetet kelt. Megfelelő ideig végzett aerob mozgás, például futás esetén megtapasztalható az az önfeledt, felszabadult állapot, amit „futóeufóriának” hívnak, amikor büszkeséghez a legyőzhetetlenség érzése társul. Rendszeres futás esetén az állandóan jelentkező és legyőzött nehézségek, kihívások - időjárás, fájdalom, fáradtság - növelik az önbecsülést, a magunkba vetett hitünket, a magabiztosságunkat, ami az életünk más területeire is kiterjed. Futni egyedül és társaságban is lehet, ami akár "menet közben" is alakulhat.
A világon mintegy 300 millió embert érint korunk egyik legfenyegetőbb mentális betegsége, a depresszió, amiben Magyarország is élen jár: a felnőtt lakosság 10 százaléka szenved olyan depressziós tünetektől, mint a rossz hangulat, az alvászavar, az erőtlenség, az örömtelenség, az állandó fáradtság, az érdeklődés elvesztése, az alacsony önértékelés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a futás segít ezek megelőzésében,  már kialakult depresszió esetén  - szakember által irányított - kezelés kiegészítéseként lehet hatásos. 
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A tavaszi időszak ideális időpont a rendszeres futás elkezdésére, amihez a fokozatosság elvének betartásán kívül csak egy jó futócipőre, megfelelő terepre, bemelegítésre, majd nyújtásra van szükség, de hogy valóban csak pozitív hatása legyen, a kezdetekhez érdemes szakértőktől segítséget kérni.

Egyre kevesebb barátja van a magyaroknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.28. 10:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Egyre kevesebb barátja van a magyaroknak, a népesség ötödének-harmadának egy sincs. Az életkor előrehaladtával nő a barátokat nélkülözők aránya nő, de egyre nagyobb a már fiatalon is magányosok csoportja. A legtöbb barátja a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek van és a nagyobb jövedelem is több baráttal „jár”.
Az alapvető pszichés feladatokon túl a minőségi emberi kapcsolatok az emberek testi-lelki jóllétének feltételei: védelmet és támaszt nyújtanak a magány, a betegség, vagy épp a szegénység ellen, tőkeként is felfoghatók, de társadalmi szempontból is nélkülözhetetlenek: stabilitást és összetartozást jelentenek. A személyes kapcsolatok a hosszú élet egyik legfontosabb előrejelzői. Az erős, stabil támogató kapcsolathálózattal rendelkezők kedvezőbb fizikai és pszichés egészséggel bírnak: nehéz helyzetekben a körülöttük lévő támogató kapcsolatok fokozhatják megküzdési képességeiket, csökkenthetik a feszültségeket. A kapcsolatokon keresztül elérhető támogatást a boldogság egyik alapvető meghatározójaként tartják számon – írta az MTA két kutatója, Albert Fruzsina és Dávid Beáta.  
A családi kapcsolatok mellett a barátság az egyik, alapvetően fontos, és a modern társadalmakban még inkább előtérbe kerülő kapcsolattípus, mivel a rokoni kapcsolatokkal ellentétben 
barátainkat szabad akaratunkból választjuk.

Azt, hogy valakinek egyáltalán van-e barátja, illetve, hogy hány van, számos tényező befolyásolja, többek között a személyiségvonások, az adott társadalmi közegben a barátság mibenlétéről, jellemzőiről alkotott kép, a korábbi barátokkal/barátsággal kapcsolatosan szerzett tapasztalatok, de számos úgynevezett szocio-demográfiai jellemző is, mint például a nem, az iskolai végzettség, az életkor, a lakóhely, a társadalmi státusz, az anyagi helyzet.
Az, hogy kit tartunk barátnak, nem feltétlenül állandó dolog,

az egyén élete folyamán is változhat, illetve különböző nemű, korú, iskolai végzettségű, etnikumú emberek barátságfogalma is eltérhet, ami nagyban megnehezíti a barátság szociológiai vizsgálatát - írták a kutatók. A barátságfogalom leggyakrabban említett elemei az intimitás, őszinteség, lojalitás, az állandó rendelkezésre állás, támogatás, kölcsönösség, bizalom.
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Magyarországon a nyolcvanas években készültek először szociológiai kutatások a barátságokról. A magyarok más országokhoz képest kevesebb barátról számoltak be, akik nagy arányban a munkahelyi környezethez kötődtek, és nagyon magas volt azok aránya, akiknek egyáltalán nem volt barátjuk. Ez utóbbi tény az elmúlt évtizedekben sem sokat változott: 
a népesség ötöde-harmada egyetlen baráttal sem rendelkezik,

illetve az átlagosan említett barátok száma is összességében csökkenő tendenciát mutat. Az életkor előrehaladtával a barátok száma csökken, a barátokat nélkülözők aránya nő, ami elöregedő társadalmunkban különös figyelmet és beavatkozást igényelne. A jellemzően legtöbb baráttal rendelkező fiatal népesség körében az utóbbi években egyfajta polarizálódás figyelhető meg, azaz a sok baráttal rendelkezők mellett egyre inkább kitapintható a már fiatalon is magányosok csoportja, vélhetően összefüggésben az információs technológia hatásaival. Az iskolai végzettség ehhez képest fordítva hat: a legtöbb barátja a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek van. A magasabb társadalmi státusz, több jövedelem, jó munkaerőpiaci helyzet szintén több barátot valószínűsít.
A legutóbbi, 2017-es mérés szerint minden negyedik magyar felnőttek nem volt egyetlen barátja sem, legtöbben (65%) 1–4 baráttal rendelkeznek, míg erőteljesen lecsökkent azok száma (4%), akiknek tíznél is több a barátja. Korábban az adatok mindig azt mutatták, hogy a férfiaknak átlagosan több barátja van, mint a nőknek, de ez a különbség napjainkra megszűnni látszik. Egyik lehetséges magyarázata ennek az, hogy a barátszám-csökkenés hátterében a barát-definíció egyfajta szűkülése, illetve homogenizálódása húzódik meg, azaz a férfiak körében is egyre fontosabb kritériuma a barátságnak a fontos problémák megbeszélésének lehetősége, ami korábban nem feltétlenül volt így.
Ezzel összhangban van a bizalmas kapcsolathálózatokra vonatkozó kutatásaink eredménye is: míg a kilencvenes évek végéig a magyarok jellemzően legszűkebb családtagjaikkal beszéltek problémáikról, ez napjainkra teljesen megváltozott, ma már több barátot, mint családtagot említenek az emberek bizalmasukként, és a változás a férfiak körében különösen erőteljes. Míg a barátok megjelenése a bizalmasok között örömteli fejlemény, az már kevésbé az, hogy növekvő arányban ez egyben a családtagok teljes kiszorulását jelenti a bizalmasok közül – derül ki a kutatók írásából.

Csillagközi kaland a Vajdahunyadvárban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 21:50

Fotó: F.Exhibition
A világűr törvényeit és természetét megismertető galaktikus kiállítás és képzeletbeli űrutazás kezdődik szombaton a Vajdahunyadvárban.
Képzeletbeli űrutazás közben a tudásukat és a bátorságukat is próbára tehetik a Varázslatos világűr - Csillagközi kaland elnevezésű kiállítás látogatói. A galaktikus kaland során bebarangolható a Naprendszer, de akár a Tejúton túlra is lehet merészkedni. A küldetés célja, hogy az egyes űrkikötőket érintve megfejtsék a mindenség titkait, begyűjtsék a fényjeleket, majd szerencsésen visszatérjenek a Földre. 
Az utazás során a résztvevők megismerhetik a világűr törvényeit és természetét, valamint megcsodálhatják távoli tájait és égitestjeit: a Kozmikus Kazánt, a Szeszélyes Ikernővért és az Égi Állatkertet. Megtudhatják, hogy melyik planéta a Naprendszer porszívója, hogyan születnek a csillagok, továbbá kideríthetik, vajon tudnának-e csellózni a Holdon, és hogy milyen íze van a galaktikus ködnek.
Az F Exhibition szervezésében és kivitelezésében megvalósuló, több mint 1000 négyzetméteres, interaktív kiállítás és játék izgalmas látványvilággal, tudományos ismeretekkel és ajándékokkal várja a kalandvágyókat szombattól május 26-ig a Vajdahunyadvárban.