Indul a Balaton-parti futószezon

Publikálás dátuma
2019.03.28. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Gyermekotthonok lakói mellett Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ és Európa-bajnok magyar kardvívó is fut a vasárnap Balatonfüreden rendezett Generali Runner’s World Run versenyen.
Vasárnap Balatonfüreden rajtol a Generali a Biztonságért Alapítvány (GABA) által támogatott futóverseny. A résztvevők között az alapítvány által támogatott gyermekotthonok közül a székesfehérvári, dévaványai, pécsi és soproni otthonok lakói is ott lesznek, de Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó is megméretteti magát az egyéniben választható négy táv valamelyikén. 

Miért jó futni?

Az közismert, hogy a futásnak számos pozitív hatása van az egészségünkre, azt azonban kevesebben tudják, hogy a léleknek is jót tesz – írták a futóverseny szervezői a közleményükben. Segít a napi stressz levezetésében, erősíti a stressztűrő képességet. A természetesen nyugtató mozgásforma a szorongást is oldja, olyan aktív relaxáció, ami segít kikapcsolni, simítja az idegeket, javítja a hangulatot és a közérzetet. Már egy félórás, friss levegőn végzett futás elűzheti a tavaszi fáradtságot, lehangoltságot. A hosszabb ideig tartó mozgás során endorfin szabadul fel a szervezetben, ami boldogságérzetet kelt. Megfelelő ideig végzett aerob mozgás, például futás esetén megtapasztalható az az önfeledt, felszabadult állapot, amit „futóeufóriának” hívnak, amikor büszkeséghez a legyőzhetetlenség érzése társul. Rendszeres futás esetén az állandóan jelentkező és legyőzött nehézségek, kihívások - időjárás, fájdalom, fáradtság - növelik az önbecsülést, a magunkba vetett hitünket, a magabiztosságunkat, ami az életünk más területeire is kiterjed. Futni egyedül és társaságban is lehet, ami akár "menet közben" is alakulhat.
A világon mintegy 300 millió embert érint korunk egyik legfenyegetőbb mentális betegsége, a depresszió, amiben Magyarország is élen jár: a felnőtt lakosság 10 százaléka szenved olyan depressziós tünetektől, mint a rossz hangulat, az alvászavar, az erőtlenség, az örömtelenség, az állandó fáradtság, az érdeklődés elvesztése, az alacsony önértékelés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a futás segít ezek megelőzésében,  már kialakult depresszió esetén  - szakember által irányított - kezelés kiegészítéseként lehet hatásos. 
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A tavaszi időszak ideális időpont a rendszeres futás elkezdésére, amihez a fokozatosság elvének betartásán kívül csak egy jó futócipőre, megfelelő terepre, bemelegítésre, majd nyújtásra van szükség, de hogy valóban csak pozitív hatása legyen, a kezdetekhez érdemes szakértőktől segítséget kérni.
Szerző

Hormonzavar is okozhat tavaszi fáradtságot

Publikálás dátuma
2019.03.27. 21:15
Illusztráció
Fotó: Zubin Shroff / Image Source / AFP
A tavasz sokaknak nem plusz energiát, hanem fáradtságot hoz. Lehet, hogy ennek háttérében nem is az időjárás, hanem valamilyen hormonzavar áll.
A tavaszi fáradtságot általában a télen kiürült D-vitamin készlet okozza, amely ilyenkor éri el a mélypontot. Ennek szintjét vérvizsgálattal lehet megállapítani. Mivel a D-vitamin nem is egy vitamin, hanem hormon, a hiánya számos hormonális problémát is okozhat – mondta dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 
A pajzsmirigy hormontermelési zavarának két típusa létezik: túl és alul is működhet. Utóbbi esetén a kelleténél kevesebb pajzsmirigy hormon (T3, T4) termelődik, ezáltal az anyagcsere lelassul. Ez többek között fáradékonysággal, álmossággal, menstruációs zavarokkal és akár emésztési problémákkal jár. Ilyenkor a hiányzó hormonokat gyógyszerrel pótolják.
A stresszes életmód egyik következménye a mellékvese kifáradása. Stressz hatására a mellékvesék által termelt kortizol szintje megnő, tartós stressz esetén folyamatosan magas is marad. Ha ezért a mellékvese kifárad, hirtelen megcsappan a kortizol mennyisége, ami fáradtságot, depressziót, letargiát eredményez. Ilyenkor megfelelő stresszkezelésre, valamint gyógyszeres kezelés szükséges - mondta Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.
Az inzulinrezisztencia is okozhat fáradtságot. Korunk egyik népbetegsége kezelés nélkül könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. A sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, éheznek. Mivel az inzulin nem képes kellő mennyiségben bejuttatni a glükózt, a hasnyálmirigy még több inzulin kibocsátásával kompenzál. Kezdetben csak az inzulin szintje emelkedik meg, később a vércukoré is. Az egyik fő tünet, ahogy a cukorbetegségé is a főleg étkezések után jelentkező állandó fáradtság, A kezeléshez személyre szabott diétára, rendszeres testmozgásra és akár gyógyszeres vagy inzulinos terápiára lehet szükség - mondta a szakorvos.
Szerző

Mellkasi fájdalmat nem csak szívbetegség okozhat

Publikálás dátuma
2019.03.26. 14:14
Illusztráció
Fotó: Alice S. /BSIP / AFP
Minden, a mellkasban elhelyezkedő szerv – a szív, a szívburok, a tüdő, a mellhártya, a légcső, a nyelőcső és a fő verőér, vagyis az aorta – betegsége, de akár a háti csigolyák eltérései is állhatnak a mellkasi fájdalom hátterében.
A nyugalomban észlelt szorító mellkasi fájdalom jelezhet szívinfarktust. Kísérheti nehézlégzés, verejtékezés, halálfélelem, és a fájdalom kisugározhat a bal karba is. Ilyenkor a koszorúerek egyikében elzáródás keletkezik, amelyet általában vérrög okoz. A koszorúér gyors megnyitása életmentő lehet, hiszen minél előbb áll helyre a szívet ellátó vérkeringés, annál kisebb az elveszített szívizom mennyisége – mondta dr. Menyhárt Orsolya, a Budai Egészségközpont belgyógyász, kardiológusa a Népszavának.
Koszorúér-szűkület esetén fizikai terhelés vagy érzelmi stressz, amely nyugalomban megszűnik. Hátterében általában a koszorúér meszes szűkülete áll. Hasonló panaszt válthat ki szívbillentyű-betegség is. Az a beteg is tapasztalhat mellkasi fájdalmat, akinek éppen szívritmus-zavara zajlik, ezt a nyugalomban jelentkező, szapora szívverés jelzi, amelyet gyakran szédülés és akár eszméletvesztés is kísérhet. 
Hirtelen, éles, késszúrásszerű fájdalmat okoz az aorta falának megrepedése, a tüdőembóliára pedig a hirtelen kialakuló nehézlégzés hívhatja fel a figyelmet, amelyhez a mellkasi fájdalom mellett gyakran vérköpés is társul. 

Ne várjunk!

Magyarországon a leggyakoribb szívbetegség a koszorúér-szűkület, amelyet ha nem kezelnek időben, infarktus lehet a következménye. Idősebbeknél gyakoriak a különböző szívbillentyű-betegségek, fiatalabbak körében pedig a szívritmuszavarok. Fontos tudni, hogy gyenge szívpumpa-funkció esetén gyakran csak fáradékonyság, lábdagadás okoz panaszt – tette hozzá dr. Menyhárt Orsolya.
A szívbetegségek kialakulásában a szív-, érrendszeri rizikófaktoroknak kiemelt és kutatások által bizonyított hatása van; a dohányzás, az elhízás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a mozgásszegény életmód, a krónikus vesebetegség, a magas vérnyomás és a családi halmozódás is kockázati tényezői. 
Célszerűbb lenne megelőzni, de a korai felismerése életmentő lehet. Minden mellkasi fájdalom alapos orvosi kivizsgálást igényel. Nyugalmi mellkasi panasz, ájulás esetén azonnal segítséget kell kérni, de a visszatérő tünetek kivizsgálásával sem érdemes sokat várni – hangsúlyozta a kardiológus.

Nem szívbaj

Pánikbetegség is okozhat mellkasi fájdalmat, amelyet szapora szívverés és légzés is kísérhet, ezért nem könnyű a szívbetegségektől megkülönböztetni, különösen első alkalommal, de a szívultrahang-, labor-, EKG- és a véroxigén telítettségének vizsgálata egyértelműsítheti a diagnózist, hiszen ez a probléma nem szervi eredetű.     A tüdő- és a mellhártya betegségeinek következtében kialakuló mellkasi panaszok a légzéssel, míg a mozgásszervi eredetűek pedig bizonyos mozdulatokkal vagy testhelyzetekkel mutatnak kapcsolatot. 
A nyelőcső eredetű mellkasi diszkomfort-érzés, amely például reflux esetén tapasztalható, általában vízszintes testhelyzetben, illetve étkezés, főleg nagyobb mennyiségű, vagy bizonyos ételek – kávé, tea, paradicsom - fogyasztása után jelentkezik, és általában égő, mellkasi vagy felhasi fájdalmat okoz. Ha a mellkasi fájdalom oka nem szívbetegség, a kardiológiait gasztroenterológiai, majd mozgásszervi, illetve tüdőgyógyászati vizsgálat kell, hogy kövesse – mondta a szakorvos.
Szerző
Frissítve: 2019.03.26. 14:57