Görögország;titkosszolgálat;TEK;Iszlám Állam;

2019-03-29 13:28:35

Megszólalt a görög titkosszolgálat, és eléggé kiakadt a TEK-re

Cáfolja a görög hírszerzés, hogy F. Hasszán az ő emberük lenne, de az sem tetszik nekik, hogy nálunk a terrorizmus témája politikai célokat szolgál.

A görög titkosszolgálat szerint nem volt ügynökük az Iszlám Állam nálunk elfogott állítólagos hóhéra, F. Hasszán., vette észre hvg.hu.

Mint a hírportál írja, a görög nemzeti titkosszolgálat (EYP) közleményt adott ki, az ekathimerini című görög portálon. F. Hasszán helyzetéről több cikkünkben beszámoltunk –  a magyar hatóságok fogták el Nyírbátorban, az Iszlám Állam hóhérának vélik, amire bizonyítékuk is van állítólag. A kormányzati sajtó pedig ontja a cikkeket, a politikusok a nyilatkozatokat abban a szellemiségben, hogy a férfi európai menekültrendszerbe kerülése bizonyítja, terroristák is kaptak védelmet.  

Másfél év után érkezett egy füles

A görög titkosszolgálat most egy meglehetősen furcsa eljárásról számolt be: közlésük szerint a gyanúsított 2016 februárjában lépett be a görög Lérosz szigetére Ekkor átvilágította a Frontex és Europol is, és nem találtak rá nézve terhelő információt. Hasszán 2017 októberében oltalmazotti státuszt kapott a európai menedékjogi alapelveknek megfelelően. Az EYP hangsúlyozza, 2018 júliusáig semmilyen titkosszolgálattól nem kaptak jelzést arra vonatkozóan, hogy a szír menekült terroristagyanús lenne, ekkor azonban a belga szolgálatok – egy meg nem erősítés jelzés alapján – tájékoztatták görög kollégáikat arról, hogy egy, görög oltalmazotti státuszt élvező férfi az Iszlám Állam tagjaként vehetett részt terrorakciókban.

Az EYP a kapott információk alapján nyomozni kezdett, és egy hónap múlva F. Hasszánt azonosította be lehetséges elkövetőként. A görög szolgálat hozzátette, hogy azóta sem kaptak a férfi bűnösségét bizonyító információkat egyetlen hírszerző ügynökségtől sem.

A közleményből kiderül, hogy a belgáktól kapott fülestől függetlenül, a férfit az EYP alapvetően szervezett embercsempészésben való részvétellel gyanúsítja – az erről szóló információkat pedig már tavaly nyáron megosztották az összes európai társszervezettel, köztük a magyarokkal.

A TEK is megkapta a magáét

A görög titkosszolgálat emellett határozottan ingerült hangnemben kérte számon a magyar Terrorelhárítási Központot is:

Ez azért furcsa, mert a magyar terrorelhárítás lapunknak tagadta, hogy ők szivárogtatták volna F. Hasszán zárt ülésen elhangzott vallomását – a Hajdu János, a TEK vezetője pedig csak történetnek, kvázi mesének nevezte a gyanúsított állításait.

, az ilyen taktika csak arra jó, hogy megbontsa az európai együttműködést ezen a téren, azaz a terrorizmus elleni harcban, aminek célja az európai polgárok biztonságának megőrzése - írták közleményükben.