Így csökkentsük a rossz- és növeljük a jó koleszterin szintjét

Publikálás dátuma
2019.04.22. 14:14

Fotó: SGO / VOGIN / AFP/BSIP
A megfelelő koleszterinszintet a vérben lévő „rossz” és „jó” koleszterinek arányának "beállításával" tudjuk elérni.
A koleszterin nem egy eleve üldözendő anyag, bizonyos mennyiségben kifejezetten szükséges is. A sejtek egyik alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek azonban különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok halmozódik fel, amelyet a szervezet nem képes lebontani, a felesleg az artériák falában lerakódik. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt, így az erek nem tudják a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet. 

Így csökkenthetjük a „rossz” szintjét

A máj elég koleszterint termel, hogy kielégítse a szervezetünk szükségleteit, így amit külsőleg, az élelmiszerrel és itallal viszünk be, többnyire már fölösleges. Tehát elsősorban a táplálkozásunk és életmódunk reformja csökkentheti a magas koleszterinszintet. A dietetikusok szerint az elsődleges szabály, hogy a telített és transzzsírok ne haladják meg a napi bevitt kalóriamennyiség 5-8 százalékát. Ezért érdemes kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket fogyasztani. A baromfihúsról távolítsuk el a bőrt, csökkentsük az előrecsomagolt-, félkész-, kész- és gyorsételek fogyasztását. A trópusi zsiradékokból – pálma- és kókuszolaj - csak keveset fogyasszunk, amennyire lehet, kerüljük a cukor fogyasztását; együnk kevesebb bolti kekszet, süteményt, nápolyit, rágcsálnivalót, pékárut és üdítőitalt. Mérsékeljük a bolti sós, olajos rágcsálnivalókat is. Limitáljuk az alkohol mennyiségét, ha iszunk, napi 1-2 dl jó minőségű vörösbort válasszunk. Célszerű dietetikus segítségét kérni, mert az optimális, egyénre szabott étrend a „kilengések” esélyét is csökkenti.  
A koleszterinszint csökkentése szempontjából is lényeges, hogy kerüljük az aktív és passzív dohányzást, tartsuk fenn vagy állítsuk vissza a normál testsúlyt, és rendszeresen mozogjunk. Amennyiben pedig a magas koleszterinszint mellé más problémák is társulnak, mint például cukorbetegség vagy magas vérnyomás, feltétlenül szükség van orvosi kezelésre is - mondta Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont szakorvosa.  
„A koleszterinszint csökkentéséért sokat tehetünk az életmód megváltoztatásával. A rendszeres testmozgás például erősíti a szívizomzatot, segíti a fogyást, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Már három kilogramm súlycsökkenés mérhető koleszterinszint csökkenéssel jár.”

Vannak olyan helyzetek, amikor gyógyszerre is szükség van a normál értékek beállításához. Ilyen például, amikor öröklötten magas a koleszterinszint, illetve amikor már olyan előrehaladott az állapot, hogy a metabolikus szindróma más elemei is növelik a szív-érrendszer betegségek rizikóját. 

Így növelhetjük a „jó”szintjét

Fogyasszunk kevesebb transzzsírt tartalmazó margarint és a sok hidrogénezett növényi olajokat tartalmazó, bolti édességeket. Sütéshez-főzéshez használjunk vitaminokkal (pl. D-, A-vitamin) dúsított, többféle zsiradékot (pl. olívaolaj, repceolaj, kukoricaolaj, napraforgóolaj) is tartalmazó olajat. Legyen több nyers zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona az étrendünkben. Ismerkedjünk meg az avokádóval; használjuk krémekhez, salátákhoz. Nem kell minden nap húst hússal enni, feltétként fogyasszunk olajos magvakból, gabonákból vagy babból, lencséből készült fasírtokat, tengeri halakat, zsírszegény túrót, tofut. A rizs- és burgonyaköret helyett színesítsük a menüt kölessel, hajdinával, quinoával. Mindig válasszuk az alacsony zsírtartalmú, sovány tejtermékeket. A fizikai aktivitás, a sport legyen része mindennapjainknak.
Szerző

Az egészségtelen táplálkozás is hamarabb öregíti a bőrt

Publikálás dátuma
2019.04.21. 14:14

Fotó: Alice S. / AFP/BSIP
A kor előrehaladtával természetes jelenség a ráncok megjelenése, azonban megfelelő életmóddal sokáig megőrizhetjük fiatalos megjelenésünket.
A kezeletlen stressz hosszútávon önmagában is rontja a megjelenésünket, a helyzetet rontja a kevés, rossz minőségű alvás és az alkohol, a cigaretta és más függőséget okozó pótszerek. A cigarettázás gyorsítja a száj körüli ráncok megjelenését, és mivel rontja a bőr tápanyag- és oxigénellátását, a bőr életteliségén is sokat ront. Egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása mellett a bőr jobban öregszik. A bőr ragyogását az A-, a C-, és E-vitaminok és az antioxidánsban gazdag ételek, vagy táplálék-kiegészítők fogyasztása segíti elő. A megfelelő folyadékbevitel pedig belülről hidratálja a bőrt, hiánya viszont gyorsan meglátszik. Léteznek olyan esztétikai bőrgyógyászati kezelések, amelyek az életmódon túl segítenek fiatalosabbá, üdébbé tenni a bőrt – mondta dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. Általános felfrissítésre jó megoldás a mezoterápia, amellyel számos hatóanyag juttatható a bőr különböző rétegeibe. Ezek aktiválják a kollagén és rugalmas rostok termelődését, elősegítik a bőr regenerációját, fokozzák a bőr anyagcseréjét, optimalizálják a működését. Ha ráncoktól szeretne valaki megszabadulni, a Botox-injekció és a hialuronsavas ráncfeltöltés javasolt. Arcfeszesítésre és például a sokakat zavaró tokaemelésre pedig az úgynevezett szálbehúzás, ami egyrészt mechanikusan megemeli a bőrt, másrészt hosszútávon beindítja a természetes kollagéntermelést. Az így megújult kötőszövetes rendszer pedig feszesebben tartja a bőrt.
Sokan az ötvenes éveikben rémülnek meg a „hirtelen” megjelenő ráncoktól, pedig a folyamat már jóval korábban beindul. Az egyébként természetes jelenséghez Ehhez a genetikánk és számos életmódbeli tényező is hozzájárulhat, amelyek kiküszöbölésével sokat tehetünk bőrünk öregedésének késleltetéséért – mondta Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.
A környezeti hatások közül a bőr öregedését leginkább a napfény UV-A tartománya váltja ki, ezért óvatosan kell napozni és szoláriumozni is. Ez utóbbi nem is feltétlenül ajánlott, természetes fényterhelés esetén pedig már tavasztól fényvédő termékeket érdemes használni.A kezeletlen stressz hosszútávon önmagában is rontja a megjelenésünket, a helyzetet rontja a kevés, rossz minőségű alvás és az alkohol, a cigaretta és más függőséget okozó pótszerek. A cigarettázás gyorsítja a száj körüli ráncok megjelenését, és mivel rontja a bőr tápanyag- és oxigénellátását, a bőr életteliségén is sokat ront. 
Egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása mellett a bőr jobban öregszik. A bőr ragyogását az A-, a C-, és E-vitaminok és az antioxidánsban gazdag ételek, vagy táplálék-kiegészítők fogyasztása segíti elő. A megfelelő folyadékbevitel pedig belülről hidratálja a bőrt, hiánya viszont gyorsan meglátszik.
Léteznek olyan esztétikai bőrgyógyászati kezelések, amelyek az életmódon túl is segítenek fiatalosabbá, üdébbé tenni a bőrt – mondta a szakember. Általános felfrissítésre jó megoldás a mezoterápia, amellyel számos hatóanyag juttatható a bőr különböző rétegeibe. Ezek aktiválják a kollagén és rugalmas rostok termelődését, elősegítik a bőr regenerációját, fokozzák a bőr anyagcseréjét, optimalizálják a működését. Ha ráncoktól szeretne valaki megszabadulni, a Botox-injekció és a hialuronsavas ráncfeltöltés javasolt. Arcfeszesítésre és például a sokakat zavaró tokaemelésre pedig az úgynevezett szálbehúzás, ami egyrészt mechanikusan megemeli a bőrt, másrészt hosszútávon beindítja a természetes kollagéntermelést. Az így megújult kötőszövetes rendszer pedig feszesebben tartja a bőrt.
Szerző

A lelki gondok legalább annyit ártanak, mint a dohányzás

Publikálás dátuma
2019.04.20. 14:14
Illusztráció
Fotó: CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A napjainkban népbetegségnek számító lelki eredetű problémák, mint a depresszió vagy a szorongás, a dohányzással és az elhízással vetekedő mértékben vezethetnek szívbetegségek, magas vérnyomás és ízületi gyulladás kialakulásához – derült ki egy amerikai kutatásból.
A lelki bajaink kezelése legalább olyan fontos, mint a fizikai eredetű betegségeinké - hangsúlyozták a San Franciscó-i Egyetem munkatársai a Health Psychology folyóiratban publikált tanulmányukban, miután négy éven keresztül mintegy tizenötezer idősebb felnőtt beteg egészségügyi adatait elemezték. Aggasztó eredményeikről a Psych Central alapján a Dívány írt.
A kutatók a vizsgált emberek 16 százalékánál állapítottak meg komolyabb mértékű depressziós és szorongásos tüneteket, míg az alanyok 31 százaléka volt elhízott, 14 százalékuk pedig rendszeresen dohányzott. A tudósok úgy találták, hogy a lelki gondokkal küzdő személyek esetében 65 százalékkal volt magasabb a szívbetegség, 64 százalékkal a stroke, 50 százalékkal a magas vérnyomás, 87 százalékkal pedig az arthritis esélye, azokkal szemben, akik nem szenvednek depressziótól és szorongásos tünetektől. 
Ezek az arányok nagyjából egyeznek a dohányzás és a túlsúly által érintett betegek esetében tapasztaltakkal. Kivételt csak az ízületi gyulladás képez, amely kockázatának – a kutatás eredményei szerint – több eséllyel van kitéve egy depressziós beteg, mint egy láncdohányos vagy elhízott személy. Meglepő eredmény azonban, hogy a lelki eredetű problémák a rákos megbetegedések kialakulását nem befolyásolják – ez megerősíti néhány korábbi kutatás állításait, és eloszlat számos tévhitet. A tudósok szerint semmi alapja nincsen a rák lelki okairól szóló fejtegetéseknek, ezeket az orvosoknak és a betegeknek el kéne felejteniük.
Azt is megállapították a kutatók, hogy a rendszeres fejfájás, a gyomorgörcsök, a hátfájás és a nehéz lélegzés előfordulása exponenciálisan nő azoknál, akik depresszióval vagy szorongással küzdenek. A fejfájás esélye például 161 százalékkal volt magasabb a vizsgált személyek ezen csoportjánál. A kutatók szerint erőteljesen befolyásolja közérzetünket a mentális állapotunk, az orvosok általában mégsem fordítanak annyi időt és energiát a lelki gondokra, mint testi bajok kezelésére.
Szerző