Cornstein: nem készül Mészáros Lőrinc szankcionálására az Egyesült Államok

Publikálás dátuma
2019.05.15. 21:05
David B. Cornstein
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az amerikai nagykövet szerint az Átlátszó és a Wall Street Journal téved, ő minden esetre nem tud büntetőintézkedések előkészületéről.
Hamis cikknek nevezte David Cornstein budapesti amerikai nagykövet az ATV-nek a Wall Street Journal és az Átlátszó szerdai közös cikkét, amely szerint az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy szankcionálják Mészáros Lőrincet.
A cikk szerint a Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján szankcionálják Orbán Viktor barátját, Mészáros Lőrincet, értesült az Átlátszó és a Wall Street Journal budapesti, illetve washingtoni forrásokból. A szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék hazánk leggazdagabb, a Forbes szerint több mint 380 milliárd forintos vagyonnal rendelkező embere számára. A cikk szerint a szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még Tiborcz István, a miniszterelnök veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is.
"Az Amerikai Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal"

- jelentette ki Cornstein az Egyenes Beszédnek. Hozzátette, nem tud ilyen tervről, és erről először csak a szóban forgó cikkből hallott. A nagykövet szerint Orbán és Donald Trump amerikai elnök találkozójára sem került volna sor, ha valóban előkészületben lennének ilyen szankciók.
Szerző
Frissítve: 2019.05.15. 21:08

Kövér az MTI-ről: "az ellenkezőjét mondják annak, amit én valójában mondtam"

Publikálás dátuma
2019.05.15. 20:13

Fotó: Népszava
Bár korábban arról írt az állami hírügynökség, hogy Kövér László szerint agymosottak aggódnak a klímáért, a házelnök állítja, valójában más hangzott el.
Egy friss felmérés szerint Németországban az emberek 31 százaléka a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek, de 32 százalék már a klímaváltozást, ami a "»független és pártatlan« média agymosó hatása" miatt van - jelentette ki Kövér László az MTI tudósítása szerint kedden.
Szerdán a párbeszédes Tordai Bencének sikerült Kövér közelébe jutnia, és feltennie a kérdést: vajon a klímaváltozás tényét tagadja-e az Országgyűlés elnöke, vagy csak a probléma nagyságát?
"Az önök újságírói nem dolgoznak, másodkézből dolgoznak, és az ellenkezőjét mondják annak, amit én valójában mondtam"

- kommentálta Kövér az MTI állami hírügynökség munkáját. Ezután leszögezte, valójában mégis a legfontosabb problémák egyikének tartja a klímaváltozást. A két politikus a kölcsönösen egymáshoz vágott sértések ellenére egyetértésben búcsúzott a rövid beszélgetés után.
Szerző

63 magyar település kap ingyen WiFi-t az EU-tól

Publikálás dátuma
2019.05.15. 19:49

Fotó: Shutterstock
Az Európai Bizottság 2020 végéig további két felhívást fog közzétenni azon településeknek, amelyek az első két körben nem nyertek. A következő pályázat meghirdetésére még idén sor kerül.
Újabb 3400 európai, köztük 63 magyarországi település létesíthet ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolati pontokat a WiFi4EU elnevezésű uniós finanszírozási program keretében - jelentette be szerdán az Európai Bizottság. A brüsszeli testület kihirdette a második - idén áprilisi - pályázati felhívás eredményét, ebben a körben a több mint 10 ezer pályázó település közül 3400-at választottak ki.
A kiválasztott települések önkormányzatai wifi-pontokat hozhatnak létre a közösségi élet olyan színterein, ahol még nem áll rendelkezésre ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat, például múzeumokban, parkokban vagy egyéb köztereken. Magyarországon Alsónémeditől Veresegyházig 63 település nyerte el az egyenként 15 ezer euró (körülbelül ötmillió forint) értékű WiFi4EU-utalványokat. 
A települések szerződést köthetnek azokkal a cégekkel, amelyek a közterületeken telepíteni fogják a wifi-pontot, majd beválthatják a kapott utalványt. Minden wifi-pontnak legalább 3 éven át kell üzemelnie, ingyenesen és reklámmentesen.
Az Európai Bizottság 2020 végéig további két felhívást fog közzétenni azon településeknek, amelyek az első két körben nem nyertek. A következő pályázat meghirdetésére még idén sor kerül.
Frissítve: 2019.05.16. 10:22