Az IKEA is üzent Kövérnek

Publikálás dátuma
2019.05.16. 14:40

Fotó: Facebook/IKEA
Senki nem egyenlő mindaddig, amíg mindenki nem egyenlő!
Hiszünk az egyenlőségben - írta az IKEA a Facebookon megjelent posztjában (amit a hvg.hu vett észre). Bár nem írják, egyértelmű, hogy a bejegyzéssel Kövér László nagy felháborodást kiváltó felszólalására reagál. Kövér egy fideszes lakossági fórumon fejtette ki, hogy a "normális homoszexuálisok" nem tekintik magukat egyenrangúnak, valamint egyenlőségjelet tette a pedofília és a meleg párok örökbefogadása közé.  A házelnök fejtegetését azóta sokan elítélték, az IKEA pedig egy egyértelmű üzenettel reagált. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.16. 15:09

Erdogan büszke lehet: az Iszlám Állam ellen küzdő kurdokat ítéltek el Szegeden

Publikálás dátuma
2019.05.16. 13:30
PKK harcosok az iraki Kandil környékén
Fotó: SAFIN HAMED / AFP
A fiatal házaspár a Kurdisztáni Munkáspárt tagjaként vett részt a szíriai polgárháborúban, terrorizmus finanszírozásáért két évet kaptak.
Két év börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék csütörtökön egy kurd házaspárt, amelynek tagjai korábban évekig a Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan, PKK) kötelékében szolgáltak. Ez az a Törökországban működő, független Kurdisztánért küzdő szervezet, melyre hivatkozva Recep Tayyip Erdogan török elnök sorban indította és indítja a hadműveleteket a Szíriában az Iszlám Állam (ISIS) terroristái ellen harcoló kurdok ellen.
A bíróság a vádlottakat terrorizmus finanszírozásának bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szabadságvesztés mellett a házaspárt nyolc évre kiutasította Magyarország területéről.

A férfi 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által is terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz, és logisztikai feladatokat látott el. A férfit 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol már az YPG (Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel) tagjaként - vagyis az Egyesült Államok által is támogatott, világi és demokratikus berendezkedésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) részeként - végzett hasonló munkát.
Az Iránban kurd nemzetiségűként született nőt 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK. A háborúban az Irakban a terroristák ellen harcoló csapatok katonanőinek fogadása és szállítása volt a feladata. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.
A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg. 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, elszöktek, Irakban összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek. A vádlottakat egy évvel később, tavaly március 7-én vették őrizetbe.
Bathó Nikolett bíró az indoklásban kifejtette, az nem vitatható, hogy a vádlottak csatlakoztak a PKK-hoz. Mindketten öt évet töltöttek a PKK, illetve YPG kötelékében. Bár érte őket fenyegetés, ami akadályozta őket abban, hogy elhagyják a szervezetek táborait, ám amikor mégis megszöktek, sem őket, sem családjukat nem érte retorzió.
A vádlottak fiatal kora, az általuk végzett tevékenység jellege és az őket érő fenyegetések miatt a bíróság lehetőséget látott arra, hogy az öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény miatt törvényi minimumot meg sem közelítő büntetést szabjon ki.

Az ügyészség az ítéletet elfogadta, a vádlottak és védőik három nap gondolkodási időt kértek. A bíróság megszüntette a vádlottak letartóztatását.
A vádlottak leghamarabb büntetésük felének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra, így a letartóztatásban töltött időt beszámítva erre már lehetőség is van.
Frissítve: 2019.05.16. 14:08

Száz éve nem volt olyan hideg, mint szerdán

Publikálás dátuma
2019.05.16. 13:24

Fotó: Shutterstock
Május 15-én egy fokkal volt hidegebb az országosan mért legmagasabb hőmérséklet, mint az eddigi rekorder 1919-es évben. A fővárosi rekord is megdőlt.
A fővárosi és az országos legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt szerdán - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.
Mostanáig május 15-én 5,3 Celsius-fok volt a legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord, amit 1919-ben mértek. Szerdán viszont Kab-hegyen a legmelegebb órában is csak 4,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.
A fővárosi rekord mostanáig 9,4 fok volt, amelyet 1940-ben regisztráltak Budapest-Budakeszierdőn. Szerdán viszont János-hegyen mindössze 9,3 fokig melegedett fel a levegő.
A jelenlegi előrejelzés szerint a hétvégén melegszik az idő, a maximumok jellemzően 20 fok felett alakulnak majd.