Előfizetés

Trump: a Perzsa-öböl már nem is olyan fontos Amerikának

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.18. 20:49
A június 13-i támadás - illusztráció
Fotó: AFP
Az amerikai elnök állítja, nem is annyira nagy dolog, hogy megtámadtak a térségben két tankhajót. Nem sokkal korábban viszont két és félezer katonát vezényelt a térségbe.
Perzsa(Arab)-öböl térsége stratégiailag nem is olyan jelentős Washington számára - fejtette ki Donald Trump amerikai elnök a Time nagazinnak adott, kedden megjelent interjújában. Az elnök igyekezett kisebbíteni a két tankerhajó ellen az Ománi-öbölben a múlt héten elkövetett támadások jelentőségét - amelyekért egyébként Washington Iránt teszi felelőssé -, és egyben a térség stratégiai jelentőségét is. Mint fogalmazott:
a támadások, amik a legforgalmasabb kereskedelmi útvonalak egyikén történtek, és amik miatt azonnal 4 százalékot emelkedett az olaj ára, "nagyon csekély jelentőséggel bírnak".

Trump szerint az Egyesült Államok - szemben Kínával és Japánnal - kis mennyiségű nyersolajat importál a térségből. "Ma már mi exportálunk energiát" - hangoztatta magabiztosan az elnök. A Time az amerikai energetikai információs hivatal (EIA) adataira hivatkozva megjegyezte, hogy
az Egyesült Államok az idén márciusban naponta 1.1 millió hordó nyersolajat és finomított olajterméket importált az Öböl-térségből.

Ez az amerikai olajimport összességének 12.5 százaléka. 2000-ben ez az arány 25 százalék volt. A gazdasági súlya valóban csökkenni látszik tehát a térségnek, ha amerikai szemszögből, pusztán az olajra koncentrálva vizsgáljuk azt. Ám nem éppen az orosz és a kínai külpolitikában is egyre fontosabb régió jelentéktelenné válásáról árulkodik, hogy Trump nemrég 1500, majd újabb 1000 amerikai katonát küldött oda.
Az elnök az interjúban megerősítette korábbi álláspontját: egyetért az amerikai titkosszolgálatok jelentéseivel, melyek szerint az Ománi-öbölben elkövetett támadások hátterében Irán áll. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az amerikai kormányzat milyen körülmények között folyamodna katonai erőhöz Iránnal szemben, Donald Trump azt válaszolta: "akkor tenném meg biztosan, ha atomfegyverekről lenne szó, minden más esetre meghagyom a kérdőjelet".

Mindent a hatalomért - Maduro titokban árusíthatja ki országa aranykészletét

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.18. 19:13
illusztráció
Fotó: AFP
Orosz charterjáraton hordják tonnaszám a venezuelai aranyat Afrikába a Wall Street Journal szerint, megkerülve a nemzetközi szankciókat.
Venezuela titokban kiárusítja az aranykészletét - írta kedden internetes oldalán a Wall Street Journal. A lap szerint a dél-amerikai ország aranykészletéből 7.4 tonna már Afrikában található, ám nem tudni, hogy hol, illetve mely államokban.
"Az aranykészlet egy részét titkos üzleti tranzakciókkal Kelet-Afrikában bonyolították, kijátszva így a Venezuela elleni amerikai szankciókat is"

- állapították meg a lap munkatársai. Az oknyomozó riport azt állítja: az aranyszállítmány jó része - szintén titokban - egy ugandai aranyöntödébe került, bár nem biztos, hogy feldolgozták. A lap újságírói úgy vélik: a tranzakciók erősítik a gyanút, hogy nemzetközi segítség tartja hatalmon Nicolás Maduro venezuelai elnököt. Jó eséllyel Oroszországra gondolhatnak; Vlagyimir Putyin orosz elnök többször kiállt már Maduro mellett, és még katonákat is küldött Venezuelába.
A Wall Street Journal meg nem nevezett venezuelai és ugandai tisztségviselőkre, venezuelai ellenzéki személyiségekre és egy szintén név nélkül szereplő külföldi diplomatára hivatkozva azt írta: március elején két repülőgép szállított aranyrudakat az országból Ugandába. A szállítmány becsült értéke mintegy 300 millió dollár volt. Az ugandai rendőrség szóvivője, Fred Enanga a lapnak megerősítette:
a szállítmányok orosz chartergépeken érkeztek az ugandai Entebbe repülőterére Caracasból, és a kísérő dokumentumok szerint rúdaranyat tartalmaztak. Egyes aranyrudakon rajta volt a venezuelai központi bank jele, némelyiket részben kisatírozták.

A beérkezett aranyat ezt követően a 2015 óta működő Afrikai Arany Öntöde (AGR) nevű vállalat telephelyére szállították, majd onnan állítólag a Közel-Keletre indították útnak. Az AGR menedzsere, Cherry Anne Dacdac a lapnak nem kívánta kommentálni a márciusi szállítmányok ügyét, de hangsúlyozta, hogy a cég nem dolgoz fel csempészetből származó, vagy háborús konfliktusokból eredő semmiféle nemesfémet. Dacdac közölte: a vállalat jogszerűen működik és egy március 26-án tartott vezetői értekezleten megállapodás született arról, hogy nem vesz részt Venezuelával összefüggő tranzakciókban.
Az Egyesült Államok elnöke tavaly novemberben olyan szankciókat jelentett be Venezuela ellen, amelyek éppen az ország aranykészletének eladását kívánja megakadályozni. Azóta azonban - a Wall Street Journal venezuelai ellenzéki képviselőktől származó információi szerint - több tucat tonnányi aranyat vittek ki a caracasi központi bankból, majd titokban az országból is. Ángel Alvarado, venezuelai ellenzéki törvényhozó, a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja azt nyilatkozta az amerikai lapnak:
"a rezsim kiürít mindent, elad minden értéket, csak hogy a felszínen maradhasson".

A venezuelai központi bank, valamint a tájékoztatási minisztérium elhárította a reagálást a Wall Street Journal állításaira. Az amerikai pénzügyminisztérium tisztségviselője viszont - név nélkül nyilatkozva - azt mondta: a tárca szerint "felelősségre kell vonni azokat, akik korrupt módon gazdálkodnak Venezuela aranykészletével".

Földrengés volt Japánban, szökőárra készülnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.18. 16:55
A 2011-es szökőár
Fotó: SADATSUGU TOMIZAWA / AFP
Egy méteres szökőár is kísérheti a 6,8-as erősségű rengést Japán nyugati partvidékén.
6,8-as erősségű földrengés rázta meg Japánt a Richter-skála szerint, helyi idő szerint este fél 11-kor, írja kedden a Japan Times. Az ország közepe felé, a sziget nyugati oldalán fekvő Niigata prefektúrát ért rengés erősségének csúcsát a japánban használatos 7 szintű skálán 6-os erősségűre mérték.
Yamagata és Niigata prefektúrák partvidékére cunami-riasztást is kiadtak. A meteorológiai ügynökség szerint egy méteres szökőár is kísérheti a földmozgást. Ez várhatóan nem jelent életveszélyt.