Előfizetés

Már nem nyomoz rendőrség a bagóért bérelt budavári ingatlanok után

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.25. 11:31

Fotó: Google Street View
Alig 14 ezer forintért bérelt a Várban lakást egy Garancsi-féle vállalkozás. A rendőrség közel két év után jött rá, hogy nincs itt semmi látnivaló.
Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a BRFK a Garancsi-féle cég Úri utcában bérelt önkormányzati ingatlanja ügyében – tudta meg a Népszava. Emlékezetes, 2017 júliusában az akkor még kormánykritikusnak számító Magyar Nemzet írta meg, hogy az Orbánt is reptető nagyvállalkozó, Garancsi István érdekeltségben álló CD Hungary Zrt. szinte fillérekért, 13800 forintért bérelt egy 45 méteres Úri utcai lakást a budavári önkormányzattól, egy másik, 340 négyzetméteres ingatlanért pedig havi 220 ezret fizettek a a kerületnek (Az esetről akkor lapunk is beszámolt.)
Az ügyet Veres Dávid önkormányzati képviselő tárta fel, és feljelentés tett a gyanúsan olcsón bérelt lakások miatt. Ahogy a hvg.hu később megírta, a BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztálya 2017 augusztusában hűtlen kezelés gyanújával indított eljárást a feljelentés kapcsán, az esetet pedig egy már folyamatban lévő eljáráshoz csapták. A nyomozás határideje eredetileg tavaly április 27-e lett volna, de az nyomozás egyre csak húzódott. Lapunk 2018 decemberében rákérdezett az fejleményekre , de a rendőrség akkor még a folyamatban lévő vizsgálat miatt nem adott ki információkat. Idén május végi érdeklődésünkre aztán elismerték, hogy a BRFK döntést hozott, de annak tartalmát még nem kapta meg minden értesített – ezért nem ismerhettük meg mi sem.

Nyomoznak és bérelnek

Harmadik próbálkozásunkra derült ki végül, hogy a BRFK május elején megszüntette eljárását. Indoklásként a a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 398. § (1) bekezdés c) pontját említették – vagyis azt, hogy „a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.” A döntés azt is jelentheti, hogy az eljárásban összevont másik ügyben sem találtak bűncselekményre utaló nyomot, erre azonban nem tért ki a rendőrségi válasz.
Kérdés, hogy ennek kiderítése miért tartott közel két évig. Az sem mellékes szempont, hogy a CD Hungary Zrt. bérleti ügyében vizsgálódó BRFK legalább két ingatlant bérel más Garancsi-közeli vállalkozásoktól: az érthetetlenül magas bérleti díj ellenére ragaszkodnak a kispesti bűnjelraktárhoz, és a kormányközeli nagyvállalkozó egyik cége biztosítja nekik a Kopaszi-gáton álló rendőrőrs épületét is. 

Már több mint ötvenezren szavaztak: érvényes lesz az előválasztás

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.06.25. 10:35
Önkéntesen gyűjtik az előválasztási voksokat
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Több mint ötvenezren szavaztak, és a voksolás még nem ért véget. Szerda este megtudhatjuk, hogy az ellenzéki többség kit választana főpolgármesternek.
Érvényes lesz a fővárosi előválasztás, miután a szervezők adatai szerint a voksolók száma átlépte az 50 ezres küszöböt. A tegnapi nap egyébként rekordot döntött: hétfőn csaknem 14 ezren választottak a DK támogatásával induló független Kálmán Olga, az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás aspiránsa Karácsony Gergely és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor közül. 
Szavazni kedd este nyolc óráig lehet, illetve szerda reggel nyolctól délig. Az egy héten át tartó folyamat múlt csütörtökön kezdődött, akkor több mint 9 ezren voksoltak. Pénteken már csaknem 11 ezren, szombaton nagyjából 8, míg vasárnap csaknem 7 ezren nyilvánítottak véleményt a hétfői, eddigi rekorddöntés előtt. Az interneten eddig több mint 3500-an voksoltak. A tervek szerint szerda este hirdetnek eredményt. Az előválasztás legfontosabb célja az, hogy az ellenzék megtalálja a kormánypárti főpolgármester, Tarlós István kihívóját. 

Nyílt levélben ment neki kihívóinak Tarlós, akikkel nem állna le vitatkozni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.25. 09:14

Fotó: Népszava
A főpolgármester szerint részben neki köszönhető, hogy tisztségéről még szavazni lehet. Kihívóit komolytalannak tartja, de azért szedi ízekre őket – már akivel foglalkozik egyáltalán.
A főpolgármester-jelölti vitákat látványosan kerülő, az előválasztást szabálytalan marketingtevékenységnek tartó Tarlós István a Magyar Nemzetben mutatta meg, hogy igenis aggasztja a helyéért zajló ellenzéki vetélkedés. A főpolgármester kedden hosszú nyílt levélben fejtette ki, hogy komolytalannak vagy dilettánsnak tartott ellenfelei miért lennének alkalmatlanok tisztségének elfoglalására. Tarlós és a demokrácia viszonyáról az is sokat elmondhat, hogy levelében hangsúlyozta, „Októberben rólam fognak szavazni, nem a miniszterelnök úrról” , mintha a főváros vezetése már elválaszthatatlan lenne saját személyétől. 
Városvezetői önállóságát bizonygatva pedig hozzátette, abban sem statiszta volt hogy 2019-ben is közvetlenül választhatják a főpolgármestert – 
magyarán, a budapestiek részben Tarlósnak köszönhetik, hogy egyáltalán dönthetnek saját vezetőjükről. Kérdés, hogy a kormány akkor is ilyen „nagylelkű” lenne, ha nem egy fideszes állna Budapest élén.

Tarlós egyenként próbálja „kifilézni” ellenfeleit – érdekes azonban, hogy a Momentum jelöltje, Kerpel-Frontius Gábor, sőt, maga a párt szóban sem kerül a levélben, a főpolgármester a jelek szerint említésre méltónak sem tartja őket. Kap viszont hideget-meleget a kaotikus zuglói kerületvezetése, megosztó fellépése miatt emlegetett Karácsony Gábor (MSZP-Párbeszéd), és a teljesen fogalmatlannak, dilettánsnak beállított Kálmán Olga (DK) – utóbbival kapcsolatban Tarlós felemlegeti, hogy a tévériporter két hónappal ezelőtt még hevesen tiltakozott az indulás gondolata ellen is.
„Röviden szólva egyszerűen becsapják az embereket, egyszersmind bántó felkészületlenséget árulnak el. Nem hiszem, hogy bizonyításra szoruló állítás lenne például, hogy egy ellenzéki főpolgármester csettintésére nemigen fog a kétharmados parlamenti többség futószalagon törvényeket módosítani” - summáz Tarlós, akinek a futószalagról a jelek szerint nem az jut eszébe, hogy a kétharmados törvények is ezen érkeznek. Megjegyzéséből viszont kitűnik, hogy a demokratikus elvek itt már rég nem számítanak: „csettinteni” ugyanis autokratikus rendszerekben szoktak a vezetők – önigazoló érvnek pedig minimum visszás, hogy egy ellenzéki főpolgármesterre nem hallgatna a kormányzati többség. A hosszas, személyeskedéstől sem mentes üzenetet – melyben Kálmán Olgát például vadászkutyához hasonlítja – Tarlós nyilvánvaló ellentmondással zárja. „Fogalmam sincs, hogy ezekkel a jelöltekkel miről lehetne vitatkozni.” A nyílt levelet teljes terjedelmében itt lehet elolvasni.