Ünnepnapot kaphat a trianoni szerződés a román kormánytól

Publikálás dátuma
2019.06.30. 14:14
A kép illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Népszerűségét próbálhatja helyreállítani a megroskadt kormánypárt, a PSD a nacionalista indulatok feltüzelésével.
A "trianoni szerződés napjává" nyilvánítaná Romániában két kormánypárti szenátor június 4-ét, ami azt jelentené, hogy ezen a napon a történelmi eseményről szóló rendezvényeket tartanának, és országszerte kitűznék a nemzeti lobogót - közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség. Az erről szóló törvénytervezetet Serban Nicolae, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője és Titus Corlatean volt külügyminiszter terjesztette a parlament elé, sürgősségi eljárást igényelve a jogszabály elfogadására.
A jogszabály felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.
"A trianoni szerződés nemcsak Erdélynek az anyaországhoz, Romániához történt visszatérését szentesítette jogilag, hanem a térség többségi román lakosságának politikai és polgári jogait is elismerte"

- írta a törvénytervezet indoklásában a két szenátor. Szerintük ez a dokumentum képezi a kétoldalú román-magyar kapcsolatok alapját, előírásainak tiszteletben tartása pedig - a nemzetközi jog többi szabályának tiszteletben tartásával együtt - magától értetődő feltétele a két ország közti kapcsolatok fejlődésének.
A törvénytervezet kezdeményezői azt állítják: mostanában a "trianoni szerződés mibenlétének eltorzított értelmezését népszerűsítő próbálkozásokkal" szembesültek - nyilvánvalóan a románhoz hasonló magyar nacionalizmusra utalva ezzel -, és úgy értékelik, a mai Európai Unióban elfogadhatatlan minden olyan próbálkozás, amely "a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul".
Az Orbán-kormány szélsőjobboldali nacionalista hőzöngésére válasz ez a hasonló mentalitású bukaresti vezetéstől a román média értelmezése szerint is: a román kormánypárti szenátorok arra reagáltak, hogy a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját. A magyar parlament döntését egy korábbi közleményében a bukaresti külügyminisztérium megalapozatlannak nevezte, és annak indoklását elutasította, mivel Románia szerint Trianon nem jelent tragédiát.
Romániában egyre veszít támogatottságából a kormányzó PSD - mely pártelnökét korrupcióért börtönbüntetésre ítélték -, és az ellenzéke jellemzően jobboldali. A nacionalista indulatok populista feltüzelésével népszerűsége helyreállításán is dolgozhat a Dancila-kormány jelen üggyel csak úgy, mint az úzvölgyi katonatemetőben történt incidens kezdeti arrogáns kezelésével.

Tizenévesek sérültek meg a Magas-Tátrában, egyikükhöz mentőhelikoptert hívtak

Publikálás dátuma
2019.06.30. 12:45
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
A 13 éves lányt és a 12 éves fiút kórházba vitték.
Két fiatal turista segítségére siettek szombaton a mentők a Magas-Tátrában – írja a TASR hírügynökség tudósítása alapján a parameter.sk. A cikk szerint egy lány túrázás közben sérült meg a lábán Kriváň közelében, ezért hozzátartozói értesítették a mentőket. A helyszínre kiérkező hegyi mentők ellátták, majd hordágyon a legközelebbi parkolóba vitték, ahonnan kórházba szállították. Az előző balesettel csaknem egy időben hasonló baleset ért egy 12 éves fiút, aki szintén túrázás közben csúszott meg a havas lejtőn Bystrá gyaloghídnál, a Mlynická-völgy közelében. A helyszínre mentőhelikoptert riasztottak, a sérült fiatalt a legközelebbi kórházba szállították.
Szerző

Pártelnök lett a bakizó román kormányfő

Publikálás dátuma
2019.06.30. 12:09

Fotó: JOHN THYS / AFP
Viorica Dancilát választotta elnökének szombaton a román Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztújító kongresszusa.
A választást az tette szükségessé, hogy az európai parlamenti választások másnapján Liviu Dragnea pártelnököt letöltendő börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt. A jelenlegi kormánykoalíció vezető ereje, a PSD a rendszerváltás óta eddig mindig vagy kormányon volt, vagy az ellenzék legnagyobb pártja volt, potenciális kormányváltó erejét most veszítette el először. Az EP-választáson a 2016-os parlamenti választási eredménye felét érte el, 20 százalékot és a képzeletbeli dobogó harmadik helyére csúszott vissza. De nem ez a 3 hely a legnagyobb baja Románia eddigi legnagyobb és legstabilabb pártjának, hanem az, hogy zuhanása megállíthatatlannak tűnik, belső ellentétei pedig orvosolhatatlanoknak. És ezen minden bizonnyal tovább ront a hétvégi tisztújítás is. Viorica Dancila kormányfő ugyanis az ország egyik legnépszerűtlenebb politikusa és minden bizonnyal a rendszerváltás utáni legnépszerűtlenebb miniszterelnök, aki bakizásairól híresült el és lett a román közbeszédben a buta szőke nős viccek megtestesítője. Dancila mérlegét nyelvbotlásai, országok, városok, történelmi színhelyek, sőt tárgyalópartner kormány- és államfők nevének összecserélése, elfelejtése mellett az rontja leginkább, hogy őt a bebörtönzött Dragnea bábjának tartják. Igaz ugyan, hogy a miniszterelnök a nagyhatalmú pártvezér bebörtönzése után még nyelvbotlásait is Dragnea számlájára írta, egy tévéműsorban arról beszélt, hogy meg volt félemlítve, nyomás alatt volt, olyan kormányzati irányt erőltettek rá, amivel ő nem tudott azonosulni, de ez kevés volt a ráragadt bélyeg eltüntetésére. Főképp azért, mert bár a PSD-ben tavaly komoly belső lázadás tört ki Dragnea ellen, Dancila nem volt a lázadók között. A bakizó román miniszterelnök pártelnökké választásával régiónk utolsó nagy szocialista pártja is elindult a kispárttá válás útján.
Szerző