Nem létező röplabda csapatnak épülhet milliárdos csarnok Veresegyházán

Publikálás dátuma
2019.07.07. 08:40
Csapat nincs, de a röplabda-csarnok megépítésén már gondolkoznak. A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy jogi kiskapu segíti a komoly TAO-pénzeket felemésztő beruházást, amibe a Váci Egyházmegye is beszáll majd.
Kézicsarnok, kosárlabda csarnok, egy időben még jégcsarnok is szerepelt a veresegyházi tervek között korábban. Utóbbi - lehet csak átmenetileg, de - egy ideje lekerült a napirendről, helyette a képviselő testület június 28-i ülésén egy új projektről vitázott az előterjesztés szerint: egy TAO-támogatásból épülő röplabda csarnokról – írja az mfor.hu.
Az akkori pénteki ülés egyetlen napirendi pontjaként úgy szerepelt a "Veresegyházi Katolikus Gimnázium épületegyütteséhez kapcsolódó röplabda-munkacsarnok építésének támogatása", hogy a helyi sportegyesületnek nincs röplabda szakága. Igaz, hasonló hiányosság nem szokott gondot okozni, ezt a kiskaput a vonatkozó jogszabályok is feltétellel bár, de nyitva hagyják. Ez a kiskapu pedig lehetővé teszi, hogy ott is épüljön olyan létesítmény, ahol korábban erre megfelelő hivatásos, vagy amatőr csapat hiányában nem volt szükség.
Mindössze annyi kell, hogy a beruházni kívánó szervezet összeálljon egy olyan egyesülettel, melynek van megfelelő szakága és csapata.

Mint az előterjesztésből kiderült, néhány éve katolikus gimnáziumot építettek a városban, melynek fenntartója a Váci Egyházmegye. „A fejlesztés folytatásaképpen a Veresegyházi Katolikus Gimnázium számára tornacsarnok építése szükséges. A beruházás megvalósítása állami támogatás felhasználása érdekében sportegyesülettel (Gödöllői Röplabda Klub) való együttműködés keretében valósul meg, mint röplabda-munkacsarnok” - áll a hírportál által idézett dokumentumban.
A beruházást önerő és TAO-támogatás segítségével szeretnék megvalósítani, a tervezett költség várhatóan bruttó 1,008 milliárd forint lesz. Ehhez a röplabda klub 706,1 ezer forint TAO-t szeretne lehívni, az egyház 231,7 millióval szállna be, az önkormányzatnak pedig mindössze 70,8 millió forintot kell betennie a közösbe. Ezt a pénzt egyébként az önkormányzat a szükséges telkek megvásárlásához biztosítja az egyházmegye részére, utófinanszírozás formájában. Vagyis az egyházmegye még júliusban lebonyolítja az adás-vételt, ezt követően pedig az önkormányzat 2020. március 31-ig átutalja majd a 70,8 millió forintot. A csarnok tervéről és Veresegyház további TAO-projektjeiről szóló cikk teljes terjedelmében itt olvasható el.
Szerző

Megszólalt Vizi E. Szilveszter a kutatóintézetekkel kapcsolatban

Publikálás dátuma
2019.07.06. 20:50

Fotó: Népszava
Azt mondta, tényleg beszélt Palkoviccsal a témáról, de nem kapott konkrét felkérést.
Nem cáfolta, de nem is erősítette meg az RTL Híradónak Vizi E. Szilveszter akadémikus, hogy ő lehet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetője. Vizi E. Szilveszter a csatorna kérdésére úgy fogalmazott:
„igaz, hogy a miniszter úr felhívott, de kérte a segítségemet, hogy találjunk egy olyan személyt, aki erre alkalmas”.

Konkrét felkérést viszont nem kapott. Arra a kérdésre, Palkovics László biztatta-e, hogy vállalja el, Vizi E. Szilveszter azt mondta, általánosságban beszéltek erről, „egyelőre keresni kell a megoldást”.
Pénteken a Magyar Hírlap számolt be arról: úgy tudják, „bár több név is van a kalapban”, Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas agykutató, farmakológus kerülhet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testület élére. Később az Akadémiai Dolgozók Fóruma közölte: biztos abban, hogy sem Vizi E. Szilveszter, sem más, nemzetközi reputációval és jelentős szakmai életúttal rendelkező tudós nem fogja elvállalni az MTA-ra kényszerített szervezet vezetését. Úgy vélik, „bárki is vállalja a szervezet vezetését, az szakmai karrierjének végét jelentené”.
Ez a szervezet irányíthatja majd a Tudományos Akadémia kutatóintézeteit, amelyeket a tiltakozások ellenére a héten vett el az MTA-tól egy törvénymódosítással a Parlament. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint komoly tudós nem vállalhatja el a posztot.
Szerző

Ötös lottó – Kihúzták a nyerőszámokat, két Joker-telitalálat is volt

Publikálás dátuma
2019.07.06. 20:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 27. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 27 (huszonhét) 32 (harminckettő) 37 (harminchét) 73 (hetvenhárom) 85 (nyolcvanöt) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 166 530; 3 találatos szelvényekre egyenként 22 010; 2 találatos szelvényekre egyenként 1665 forintot fizetnek. Joker: 654616 A 2 darab Joker-telitalálatra egyenként 27 456 945 forintot fizetnek. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.06. 21:23