19 milliárdért fejleszt a BKV-nak a Mészáros-közeli informatikai cég

Publikálás dátuma
2019.07.02. 12:03

Fotó: Népszava
Alvállalkozóként került be a buliba a 4iG, 5+5 évig fog szolgáltatni. Júniusban is több mint 3 milliárdért kapott megbízást a cég, ami a felcsúti gázszerelő érkezése óta 1789 százalékkal nyereségesebb.
A 4iG, a Sys IT Services Kft. nevesített alvállalkozójaként részt vesz a BKV informatikai rendszerének hosszú távú üzemeltetésében. Az IT-cég 5+5 évre nyújt szolgáltatásokat a közlekedési társaságnak másik alvállalkozóval, a T-Systems Magyarország Zrt.-vel közösen – közölte az 4iG kedden.
A szerződéses keretösszeg nettó 3 milliárd 808 millió forint évente, így az első 5 évben a szolgáltatási díj teljes keretösszege meghaladja a nettó 19 milliárd forintot.

A BKV által kiírt nyílt közbeszerzési eljárást a Sys IT Services Szolgáltató Kft. (Sys Kft.) nyerte el fővállalkozóként. A 2019. július 1-jén aláírt szerződés értelmében a fővállalkozó az általa megnevezett alvállalkozókkal közösen 5+5 évig működteti és fejleszti a budapesti közösségi közlekedés üzemeltetését végző BKV Zrt. informatikai rendszerét. A Sys Kft. két alvállalkozót nevesített ajánlatában – a 4iG-t és a T-Systems Magyarország Zrt.-t.
Közölték, a megállapodás értelmében a 4iG az informatika több területén nyújt menedzselt üzemeltetési szolgáltatásokat a BKV-nak.

Mészárosnál cseng a kassza, de nagyon

Már áprilisban kiderült: a 4iG Nyrt. és a T-Systems konzorciuma fejlesztené az országos elektronikus jegyrendszert. Ám a 4iG nem kényszerül arra, hogy ezzel, és a mai 19 milliárddal érje be.
Május elején 689 millió forintos tendert nyert az informatikai cég, aztán gyorsan egy 4,4 milliárdos közbeszerzést is, iskolába szánt interaktív táblákra. Aztán júniusban nettó 649 millió 887 ezer forint értében szerződött a 4iG Nyrt és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt turisztikai mobilapplikáció fejlesztésére, majd a cég 2,679 milliárd forintos megrendelést nyert el az MVM-csoporthoz tartozó MVMI Informatikai Zrt. közbeszerzési pályázatán. Hétfőn az is kiderült, hogy a Mészáros-közeli cég – amelyiknek a felcsúti gázszerelő érintése nyomán már prémium kategóriában forognak a részvényei, pedig korábban veszteséges volt – bekebelezi a Canon tulajdonában lévő Océ szegedi szoftverfejlesztő csapatát.
A mérleg tehát a következő: a Mészáros-birodalom két tőzsdei vállalata, a Konzum és az Opus Global 2018 júniusában jelentette be, hogy 50 százaléknál nagyobb befolyást vásárolt a 4iG-ben. Azóta 1789 százalékkal növelte profitját a cég.
Frissítve: 2019.07.02. 14:44

Elégedettek a fogyasztók az ivóvízzel

Publikálás dátuma
2019.07.02. 11:13

Fotó: Népszava
A legkevésbé az ÉRV Észak-magyarországi Regionális Vízművekkel, a leginkább pedig a Bakonykarszt Víz- és Csatornaművel elégedettek a fogyasztók a 39 hazai víziközműből – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által első alkalommal végzett felmérésből.
A víz minőségével a Bajavíz Kft.-nél a legkevésbé, az Aqua Szolgáltató Kft. területén pedig a leginkább elégedettek. Az ellátás folyamatossága a leginkább a Bajavíznél, a legkevésbé a Bakonykarsztnál problémás. A leolvasással kapcsolatos két szélső értéket szintén e két társaságnál mérték. Az ügyfélszolgálattal a legkevésbé a Kavíznél, a leginkább az Aqua Kft.-nél elégedettek. Az ár-érték arány a legjobb az Aquánál, a legrosszabb a Bajavíznél. Az ügyfeleknek átlag 47 forintot ér meg egy liter tiszta, egészséges ivóvíz és 48 forintot ugyanennyi szennyvíz elvezetése. (Ennél ugyanakkor nagyságrendekkel olcsóbb a vezetékes víz.) Ezen túlmenően elsősorban az ügyfélkezelést rangsorolták számos különböző szemszögből. A pontszámok mindazonáltal viszonylag magasak, tehát – legalábbis a közműhivatal szerint – a fogyasztók alapvetően elégedettek a hazai víziközmű-szolgáltatással. A felmérést tavaly ősszel több tízezer ügyfél megkérdezésével, illetve 1,8 millió visszajelzés felhasználásával végezték. Közleményük szerint a kiadványt ünnepség keretében mutatták be, ahol Tóth Tamás általános elnökhelyettes, illetve Weingartner Balázs, az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatósági államtitkára méltatta az anyagot. Arról ugyanakkor nem esett szó, hogy az ágazat a csőd szélén áll, folyamatos állami támogatásra szorul és szakértők szerint a rendszerek több ezermilliárdos felújításra szorulnak.
Szerző

620 millióért őrizheti a Fidesz kedvenc biztonsági cége a Városligetet

Publikálás dátuma
2019.07.02. 09:48

Fotó: Népszava
A rég véget ért vizes vb helyszínét pedig további 61 millió forint közpénzért biztosíthatja a Valton Security.
A Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte egyedüli ajánlattevőként a Városligetben és a Liget Budapest projekthez kapcsolódó területen, továbbá a Városliget Zrt. vagyonkezelésében lévő területeken az őrzés-védelemre kiírt 620 millió forintos keretszerződést - szúrta ki az uniós közbeszerzési közlönyben a Napi.hu.
A Valton biztonsági cég további 61 millió forintért védi a Duna Arénát. A Valton a tavalyi budapesti vizes világbajnokságot szervező és még mindig aktív Bp2017 Kft. tenderét nyerte meg. A Duna Arénát korábban is a Valton védte: 2017 áprilisától 2018 végéig 244 millió forintért.
A múlt évben hat közbeszerzést nyertek meg, többek között a Szépművészeti Múzeumnál és a Városligeti Műjégpályánál is a Valton embereivel lehet találkozni.
Szerző
Frissítve: 2019.07.02. 13:19