Előfizetés

Az új törvénynek hála, Balatonszemesen kezdődhet a Balaton-part lebetonozása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.05. 08:04

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Megnyitotta az utat Mészáros Lőrinc üzletfelének luxus lakóparkja és szállodája előtt az új Balaton-törvény.
Az egyik legforgalmasabb kemping volt a balatonszemesi Vadvirág, amelyik idén nyitott ki utoljára: helyére Mészáros Lőrinc egyik üzlettársa, Jellinek Dániel cége, a Cape Town Real Estate Zrt. épít luxus lakóparkot és szállodát. A kemping területén egy 96 lakásos, 2 szintes villaépület-sor és egy 160-180 szobás szálloda épül.
Takács József balatonszemesi polgármester mindvégig támogatta a terveket. Mint a 24.hu írja a helyi képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve nyomán, az új Balaton-törvény hatálybalépésével pedig minden akadály elhárult a balatonszemesi kemping beépítése elől. A településrendezési terv módosításának már tavaly nekikezdtek, de a régi törvény nem tette lehetővé a zöldterület megszüntetését. Nagy László főépítész szerint azonban az év elején életbe lépett törvénymódosítással "új helyzet teremtődött", így folytatható a beruházás.
Az "új helyzet" többek közt azt is jelenti, hogy a zöld közparki területet az a beruházónak nem kell pótolnia. Az új Balaton-törvény a zöldterületek csökkentésén kívül azt is lehetővé tette, hogy a beépítési százalékot 15-ről 35-re emeljék. És bár a jogszabály kimondja, hogy a vízparti kemping területén kereskedelmi célú szállásférőhely, vendéglátó épület és pihenést, testedzést szolgáló építmény helyezhető el, lakó- és üdülőépület, valamint lakás azonban nem alakítható ki - márpedig a villapark minden bizonnyal annak minősül. Tartalmaz azonban a törvény egy pont ide illő kiskaput, amely szerint kempingek területét más célra is igénybe lehet venni zöldterületként legfeljebb 3 százalékos beépítettséggel vagy "különleges strand települési területfelhasználási egységként". A képviselő-testület tehát megszavazhatta végül
  • a kijelölt parti zöldterület megszüntetését, ami helyett egy beépítésre nem szánt különleges területet alakítanak ki, ám nem pótolják azt;
  • a beépíthetőség megnövelését és a zöldterület csökkentését; és
  • a kemping kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását is.
Májusban a villapark létesítésével kapcsolatban a Somogy megyei kormányhivatal illetékes osztályvezetője nem talált a környezetvédelmi engedélyezést kizáró okot, annak várható környezeti hatásait nem ítélte jelentősnek, így környezeti hatásvizsgálat elvégzését nem tartotta szükségesnek. Építési engedély és a zajkibocsátási határérték megszerzése viszont szükséges a beruházónak.

Mészáros csak venni szeret, nem építeni

Sorra vásároltak fel balatoni kempingeket, kikötőt, vízparti telkeket, szállodákat Mészáros Lőrinc érdekeltségei, valamint olyan cégek amelyek a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthetők. Mészáros 2016-ban érkezett meg a Balatonhoz, amikor a Hunguest Hotels megvásárlásával többek között tókörnyéki szállodák tulajdonosai is lett, egy évvel később pedig a Balatontourist megvételével már a kempingek nagy részét is magáénak mondhatta. Tiborcz István öt esztendeje a keszthelyi jachtkikötő furmányos megszerzésével vetette meg lábát a tóparton, s azóta szállodákkal, kempingekkel, s értékes vízparti ingatlanokkal bővültek érdekeltségei.
Ám a NER-közeli kezekbe kerülő ingatlanok sorsát sokszor még az önkormányzatok sem látják előre, sötétben tapogatóznak azok jövője kapcsán. Minderről itt írtunk bővebben.

Fischer Ádám elkeseredett: Magyarország mindig is feudalista volt, ahol sosem lesz demokrácia

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.09.05. 07:03

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A világhírű karmester születésnapja alkalmából adott interjút az osztrák Kuriernak
Fischer Ádám szerint a magyarok a maguk, zárt világában élnek, 95 százalékuk nem beszél semmilyen idegen nyelven, az pedig külön döbbenetes volt számára, amikor kiderült, hogy nálunk a romák többsége Orbánra szavaz, mert azt az gondolják, hogy a migránsok elveszik tőlük a szociális segélyeket - mondta a Kuriernak adott interjúban. Az osztrák lap a karmester közelgő 70. születésnapja alkalmából kért interjút. Fischer Ádám felidézte, hogy az édesapja gyakran mondogatta odahaza: Magyarország mindig is feudális állam volt, a liberalizmus nem tudott gyökeret verni. A hatalmat például úgy tekintik, mintha azt Isten adta volna. Hogy pár éve miért mondott le az Operaház főzeneigazgatójaként, annak kapcsán elmesélte, hogy az egyik énekesnő mindenáron rá akarta venni a társulat igazgatóját, hogy alkalmazza a fiát, aki klarinétos. Azzal fenyegetőzött, hogy máskülönben megy Orbán Viktorhoz és akkor a direktor megnézheti magát, el fogja veszíteni az állását. A sarokba szorított vezető ezek után Fischert győzködte, hogy le kell szerződtetni a fiút. A karnagy szerint azonban nem lett volna ez másként egy szocialista kormány alatt sem. Csakhogy ő nem tud dolgozni ilyen viszonyok közepette. Orbán azonban pontosan ezt a mentalitást használta ki. Ezért a művész egyetért az apjával, hogy Magyarországon sosem lesz demokrácia.   

Véletlenül épp most ellenőrzik a fogorvosokat

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.09.05. 06:45

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Éppen a hétfőn kezdődött országos fogorvos-tiltakozás idején érezték azt a soproni hivatalok, hogy ellenőrizni kell a rendelőket.
A lapunkhoz eljutott hírek szerint az önkormányzat és az ÁNTSZ munkatársai is látogatást tettek több alapellátó rendelőben. Volt olyan hely, ahol a rendelés hivatalos vége előtt tíz perccel toppantak be. (Az akció ellenére minden rendelőben van egy orvos, aki a sürgős esetek ellátja a rendelési időben.) A "fenntartói ellenőrzéseken" jegyzőkönyvezték, amit az adott rendelőben tapasztaltak, és eltávolították a figyelemfelhívó akcióról szóló tájékoztatóját a várókból. Volt olyan szakrendelő is a városban, ahol az ÁNTSZ a "sterilezés" szabályainak betartást vizsgálta. A praxisok jobb finanszírozását követelő demonstráció szervezője, Nagy Ákos szerint a betegtájékoztatók eltávolításával az önkormányzat emberei jogsértő helyzetet idéznek elő, mivel a szakhatóság az orvosnak előírja, hogy tájékoztassa a beteget a rendeléssel kapcsolatos tudnivalókról. Így ezt a tájékoztatót vissza kell helyezniük az érintett rendelők orvosainak a váróhelyiségekben: pácienseiknek tudniuk kell, hogy sürgős helyzetben hol látják el.