oktatás;pedagógusok;PDSZ;szakképzés;

2019-11-25 13:17:29

Hiába vesznek részt a pedagógusminősítésben a szakképző iskolákban dolgozó tanárok, nem kapnak érte semmit

A nemrég elfogadott új szakképzési törvény miatt már nem jár órakedvezmény, sem külön béremelkedés a sikeres minősítési eljárás után.

Komoly anyagi és nem vagyoni hátrány érheti a szakképzés törvényi hátterének változásai miatt azokat a szakképző intézményekben dolgozó pedagógusokat, akik már megkezdték minősítési eljárásukat – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A szakszervezet közzétett egy levelet, amit az Oktatási Hivatal (OH) küldött az érintett tanároknak: ebből kiderül, hogy az új szakképzési törvény alapján – amit november 19-én fogadott el az országgyűlés – a szakképző intézményekben dolgozó pedagógusok már nem tartoznak a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá, foglalkoztatásuk munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban történik, ezért ha sikerrel is vesznek részt a Mesterpedagógus fokozatot célzó eljárásban, az – a jelenlegismert szabályozás alapján – már nem jár hetente biztosított órakedvezménnyel, külön béremelkedéssel.

Az eljárást persze ennek tudatában is folytathatják, „vígaszdíjként” az OH megígérte, hogy a későbbiekben kirendelhetik őket a szakképzésben zajló minősítési eljáráshoz szakértőként. Merthogy a szakképzésben dolgozó oktatók számára új minősítési és ellenőrzési rendszert dolgoznak ki.

A PDSZ szerint ez rendkívül hátrányosan érinti a pedagógusokat, hiszen akik már elkezdték a felkészülést, rengeteg munkát végeztek, kidolgozták pályázataikat, a minősítés díját (71 ezer forintot, amit július 30-áig kellett befizetni) is átutalták. A szakszervezet azt is kifogásolja, hogy az érintett tanárok – akik joggal érezhetik magukat becsapva – a mai napig, vagyis november 25. éjfélig kaptak időt arra, hogy döntsenek arról, folytatják-e a minősítési eljárást.

A szakszervezet úgy látja, a szakképzési rendszer gyors és kidolgozatlan átalakításával „robbanásra kész helyzet állhat elő”, amit meg lehetett volna előzni alaposabb előkészítéssel vagy a törvény visszavonásával.

A PDSZ is csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete által kezdeményezett november 30-ai tanártüntetéshez, amit két nagy szakszervezeti szövetség és több más ágazati érdekképviselet is támogat.

Az új szakképzési törvény hatásai by Ostyáni János on Scribd