Előfizetés

Hivatalban maradna januárig az újságíró-gyilkosság miatt lemondó máltai kormányfő

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.30. 18:52
Terelik az újságírókat a parlamentből távozó Joseph Muscat (középen) elől, november 26-án
Fotó: MATTHEW MIRABELLI / AFP
Joseph Muscat is érintett lehetett Daphne Caruana Galizia kivégzésében.
Lemond a tisztségéről január 18-án Joseph Muscat máltai miniszterelnök, akivel szemben felmerült az a vád, hogy politikailag beavatkozott a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolása ügyében folyó vizsgálatba - tudta meg névtelenséget kérő pártbéli forrásoktól az AFP francia hírügynökség. Az AFP azt írja, hogy a kormányfő egyelőre meg nem határozott időpontban
maga fogja bejelenteni, hogy a párt január 18-án új vezetőt választ, és nem lesz szükség ideiglenes vezető kinevezésére, mert csak akkor mond majd le, ha az új pártvezetőt már megválasztották.

A 45 éves Muscat 2013 óta Málta miniszterelnöke. Legutóbb 2017-ben, előrehozott választáson aratott győzelmet. A választást azért kellett megtartani, mert a Panama-iratok néven ismertté vált off-shore-botrányban a máltai kormányfő közvetlen környezetének érintettsége is felmerült. A Panama-iratok Máltát érintő ügyeit szintén Daphne Caruana Galizia tárta fel.
Muscat kormányának egyik minisztere és kabinetfőnöke a héten lemondott, majd ez utóbbit kihallgatta és őrizetbe vette a rendőrség az újságíró-gyilkosság ügyében. Galizia röviddel halála előtt korrupcióval vádolt meg ismert politikusokat, köztük Muscat kabinetfőnökét és barátját.
A kormányfő lemondását követelők összeférhetetlenségről beszélnek, szerintük Muscat akadályozza az igazság felderítését. "A miniszterelnök felügyeli a nyomozást a legjobb barátja ellen, akit a jelek szerint felmentenek, még mielőtt bíróság elé kellene állnia" - összegezte a helyzetet pénteki vezércikkében a szigetország vezető napilapja, a Times of Malta. A szóban forgó "legjobb barát" Keith Schembri, a kormányfő jobbkeze. Hétfőig egyben a kabinetfőnöke is volt, a rendőrség néhány órával lemondása után vette őrizetbe. Sajtóhírek szerint a letartóztatott milliomos, Yorgen Fenech őt nevezte meg a bérgyilkosság értelmi szerzőjeként. A lovinmalta.com online hírportál rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a milliomos megemlítette a miniszterelnököt is.

Hágai késes támadás: elfogták a feltételezett elkövetőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.30. 18:38

Fotó: AFP / ANP
A rendőrség közlése szerint a gyanúsítottnak nincs állandó otthona vagy szállása.
Elfogták a hágai késes támadás feltételezett elkövetőjét, egy 35 éves férfit – közölte szombat este a holland rendőrség. Az MTI összefoglalója szerint a Twitteren megjelent közleményéből arra lehet következtetni, hogy a feltételezett elkövető hajléktalan.
„A gyanúsítottnak nincs állandó otthona vagy szállása”

– fogalmazott a rendőrség.

A férfit Hága központjában fogták el, és a rendőrségen kihallgatják. Indítéka nem ismert, de a hatóságok semmit se zárnak ki.
A támadás péntek este történt ötszáz méterre a parlament épületétől, Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcáján, amely zsúfolt volt a karácsonyi szezon kezdete, illetve a „fekete pénteki” bevásárlások miatt.  Sajtóértesülések szerint a támadásban egy 13 éves fiút és két 15 éves lány sebesült meg.

Az Északi-sarkvidéken tesztelte az orosz hadsereg az új hiperszonikus rakétát

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.30. 16:43

Fotó: MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP
Az olenyegorszi reptérről indított MiG-31K típusú vadászgépről lőtték ki a Vorkutától északkeletre fekvő arktiszi Pemboj gyakorlótéren lévő földi célpontra.
Sikeres kísérletet hajtott végre az orosz hadsereg az új, Kinzsal típusú hiperszonikus rakétájával az Oroszországhoz tartozó Északi-sarkvidéken, ahol még sosem tesztelték ezt a fegyvert – írta szombaton az TASZSZ hírügynökség hadiipari forrásokra hivatkozva. A kísérletet november közepén hajtották végre. A hiperszonikus rakétát az olenyegorszi reptérről indított MiG-31K típusú vadászgépről lőtték ki a Vorkutától északkeletre fekvő arktiszi Pemboj gyakorlótéren lévő földi célpontra. A rakéta elérte a hangsebesség tízszeresét. Az orosz hadseregnek jelenleg csak egy, Kinzsal-rendszerrel ellátott repülőszázada van, és a déli katonai körzetben teljesít szolgálatot. Sarkvidéken még sosem tesztelték ezt a rakétarendszert. A Kinzsal rakétarendszer kifejlesztéséről – amelyhez a MiG-31K hordozó repülőgép és maga a hiperszonikus rakéta tartozik – először a tavalyi márciusi évértékelő beszédében számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnök. Két hónapra rá a május 9-i Győzelmi Napi díszszemlén be is mutattak egy MiG-re szerelt, kétezer kilométeres hatótávolságú Kinzsalt. A tavalyi márciusi évértékelőjében Putyin más új, egyedülálló fegyverek fejlesztéséről is említést tett, köztük az Avantgard hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszerről, egy nagysebességű, nukleáris robbanótöltet hordozására ugyancsak alkalmas víz alatti drónról, illetve nukleáris meghajtású, korlátlan hatótávolságú manőverező robotrepülőgépről. Azt mondta, hogy 2019-2020-ban állítják őket hadrendbe.