Előfizetés

Kósa Lajos zsidózott egy vaskosat, a Mazsihisz és az EMIH is elítélte a kijelentést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 16:10
Fotó: Népszava
Heisler András Facebookon tett fel kérdéseket Kósának, Köves Slomó egy lapban utasította vissza az általánosításokat.
Ahogy arról a Népszava is beszámolt, hétvégén  tartották a Fidelitas születésnapját, prominens fideszesek buzdították a párt fiataloknak fenntartott szervezetének tagságát. A Mérce beszámolója szerint ezen a rendezvényen Kósa Lajos úgy fogalmazott az önkormányzati választásokkal kapcsolatban, hogy a nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra. Majd a zsidóságot többször is számon kérte:
a „zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben”

- mondta Kósa. Majd azt is megállapította, hogy a zsidók a fideszeseket jobban utálják, mint a nácikat, jobban, mint a globalisták az antiglobalistákat. Az Index összeállítása szerint Facebook-posztban tett fel kérdéseket Kósának az ügyben Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke,  Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija visszautasította a fideszes politikus szavait. De közleményt adott ki a Tett és Védelem Alapítvány magyarországi zsidó civil szervezet is. Heisler András, a Mazsihisz elnöke Facebookon három kérdést tett fel Kósának. "Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat? Tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat? Vagy egész egyszerűen a meghirdetett „zéró tolerancia” került elég látványosan felmondásra?" - írta. Köves Slomó az EMIH vezető rabbija a Neokohn.hu-n írt hosszabb reakciót, amit azzal kezd, hogy Kósa mondata teszi aktuálissá a következő trivialitást:
"Tudva levő, hogy Hajdú-Bihar megyében nincsenek zsidók. Nincsenek, mert 75 évvel ezelőtt pár nap leforgása alatt haláltáborokba vitték és legyilkolták őket. Tekintettel arra, hogy nincsenek, így nem is tudhattak szavazni a legutóbbi, 2019 októberi helyhatósági választáson. Ez eddig legalább annyira triviális, mint amennyire szomorú."

Köves megjegyzi, nem gondolja, hogy Kósa Lajost antiszemitizmus vezérelné, "ugyanakkor azt igen, hogy egy jó szándékú közszereplő feladata nem lehet más, mint hogy a fogalmakat tisztázza, és nem hogy pont összemaszatolja azokat". Hozzátette: "Visszautasítom, hogy a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át!" Hivatalos közleményt adott ki a Tett és Védelem Alapítvány. Azt írják: a Tett és Védelem Alapítvány felhívja a magyar politika hivatásos szereplőinek figyelmét arra, hogy a holokauszt után 75 évvel csakis meggondoltan és kellő tapintattal nyilatkozzanak a zsidóságot érintő kérdésekről, és napi hatalmi küzdelmeikben ne használják eszközeként a zsidó közösséget! A közlemény szerint megdöbbenve olvasták a Fidesz-alelnök beszédét a megfogalmazás "több ponton is sértő a zsidó közösség számára, ráadásul pontatlan is, továbbá egészségtelen politikai konnotációkat tartalmaz".

Ma már tél van, hétfőn pedig havazás is lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 13:29

Fotó: Nagy Bertold / Az Év Természetfotósa 2019/naturArt
Hivatalosan is kezdetét vette a meteorológiai hideg évszak.
A meteorológiai tél december 1-jével veszi kezdetét, tehát hivatalosan ma már átfordultunk az őszből a még hidegebb évszakba. Ez most már az időjáráson is látszik, ma még ugyan süt a nap, de a hőmérő higanyszála alacsony nyomáson marad. Hétfőn azonban már a déli órákig borult lesz az ég, majd észak felől gyorsan felszakadozik, jelentősen csökken a felhőzet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A nap első felében sokfelé lehet csapadék: az ország északkeleti harmadában és a főváros térségében havazás, délen és az Északnyugat-Dunántúlon eső, havas eső lesz a jellemző, de az átmeneti zónában ónos eső is lehet. A déli óráktól északon megszűnik a csapadék, délen pedig az esőt havas eső, havazás váltja fel. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű.

Tíz éve várták a vonaton utazók az új jogaikat, a kormány még öt évet rátett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 13:10

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Úgy tűnik, a MÁV-nak ennyi idő is kevés volt ahhoz, hogy normális tájékoztatást és ellenszolgáltatást nyújtson késések esetére.
Az úgy volt... - így kezdődik az általános magyar mondat, amit most a kormány szentesített a vasúton utazók jogaival szemben. Ugyanis tényleg úgy volt, hogy 2019. december 4-től a MÁV az alábbi kötelezettségekkel bővíti késések esetén a szolgáltatásait:
  • a vasúttársaságnak - vagy az állomás üzemeltetőjének - folyamatosan tájékoztatnia kell az utasokat a kialakult helyzetről, illetve a várható érkezési-indulási időről.
Hatvan percnél hosszabb késés esetén az utasoknak térítésmentesen fel kell ajánlani:
  • ételeket, frissítőket;
  • szállást, amennyiben a késés miatt egy- vagy több éjszakai tartózkodás válik szükségessé;
  • az előző esetekben a vasúttársaságnak különös figyelmet kell fordítania a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők ellátására.
Nos, ezeket tíz év alatt sem sikerült a MÁV-nál abszolválni, amire nem az lett a megoldás, hogy elővesszük a felelősöket, jól leváltjuk őket, és a helyükre olyan embereket teszünk, akik képesek egy ilyen őrült vállalkozás levezénylésére.
Ezzel szemben az történt, hogy a kormány újabb 5 évvel kitolta a késések esetén kötelezően és ingyenesen nyújtott szolgáltatások bevezetésének határidejét.

A határozat meg is jelent a Magyar Közlönyben - írja a Napi.hu. Nem marad hát más dolgunk, mint várni, hogy 2024. december 4. előtt néhány nappal majd újabb 5 évre meghosszabbítják ezeknek az utasjogoknak a bevezetési határidejét.