Előfizetés

Zaklatási ügy az Újszínházban: a színészszakszervezet elnökét érintő vizsgálat indult

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.08. 20:55

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
„A SzíDoSZ az elnökét érintő bejelentés kivizsgálására etikai bizottságot hozott létre, amely első ülését december 9-én tartja, a vizsgálat eredményéről a bizottság tájékoztatni fogja a nyilvánosságot” – közölte a Színházi Dolgozók Szakszervezete.
Zaklatási vád körvonalazódik az Újszínházban, az érintett a HVG információi szerint a színház egyik állami kitüntetéssel is rendelkező színésze. A lap úgy tudja, az esetet a dolgozó jelezte a főnökeinek, ám csak annyi történt, hogy a két felet elkülönítették egymástól, vagyis az volt az igazgatói kérés, hogy a továbbiakban ne dolgozzanak együtt. Az ATV Híradó próbálta megszólaltatni a színház igazgatóját, Dörner Györgyöt, ám nem érte el. Ezután megkereste a Színházi Dolgozók Szakszervezetét, akik a következő üzenetet küldték Híradónknak: „A SzíDoSZ az elnökét érintő bejelentés kivizsgálására etikai bizottságot hozott létre, amely első ülését december 9-én tartja, a vizsgálat eredményéről a bizottság tájékoztatni fogja a nyilvánosságot”.

Tiltakozik a Gothár-ügy miatt befeketített Színművészeti Egyetem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.08. 17:35
Nyílt nap a Színművészeti Egyetemen november 25-én
Fotó: Éder Vera / SZFE Facebook-oldala
A zaklatási botrány miatt a kormány már egyetemi vezetők leváltásáról beszél. A Színművészeti szerint Gothár esetét csak ürügyként használják az intézmény lejáratásához.
Facebook-oldalán tiltakozik a Színház -és Filmművészeti Egyetem, amiért a szexuális zaklatása miatt a Katona József színháztól távozó rendező, Gothár Péter ügye kapcsán a kormány célkeresztjébe kerültek.
„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai határozottan visszautasítjuk azokat a feltételezéseket és vádakat, amelyek az egyetemünk működésének tisztességét és szakszerűségét megkérdőjelezik. Gothár Péter ügyét, melyet az egyetem Etikai Bizottsága jogszerűen vizsgál, ürügyként használják fel az egyetem lejáratására, ellehetetlenítésére, színházvezetői kinevezések befolyásolására, a független színházi szféra sarokba szorítására”

– írják az egyetemen dolgozó tanárok, rendezők. A közleményben azt is hangsúlyozzák, hogy az egyetemen rend van, az intézményt törvényesen kinevezett és megbízott vezetők irányítják, és őrzik a 155 éves múlttal rendelkező egyetem éthoszát. „Oktatásunk – mint minden érdemi művészeti képzés – ideológiamentes, a színház- és filmművészetet a szabad és független gondolkodás mentén közelíti meg. A művészet szabadsága megkérdőjelezhetetlen érték számunkra.” – zárul a levél,
Azt, hogy a Gothár-ügyet is a kulturkampf szolgálatába állítja a kormánypárt, már több nyilatkozat is előrevetítette. Korábban Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke beszélt arról, hogy vezetőváltásra van szükség a Katona József Színházban és a Színház és Filmművészeti Egyetemen is. Pósán azt mondta, hogy egyetért a korábban nyilatkozó Halász János fideszes frakció-szóvivővel: munkajogi, vagy akár büntetőjogi vonzata is lehet a történteknek. Halász pénteken vette elő a Színház- és Filmművészeti Egyetemet Gothár Péter szexuális zaklatásának ügyében. Titkolózással vádolta meg az SZFE-t, miközben két állami intézmény megfigyelője is ott ül az esetet vizsgáló egyetemi bizottságban. 
Ennél is erősebb, fenyegetéssel felérő üzenet volt, hogy Palkovics László már az egyetemi vezetőség lehetséges eltávolításáról beszélt. „"Ha a Színművészeti Egyetemen is az történt, amit a sajtóban olvastam - bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet -, ha bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor az a minimum, hogy lemond" - nyilatkozta az innovációs miniszter az ATV-ben Gothár szexuális zaklatása kapcsán. A kormány ugyanakkor nem csak az egyetemet, de a teljes hazai színházi életet, sőt, az NKA rendszerét is át akarja alakítani, de kezdeményezésükhöz eddig sovány érvként csak a Gothár-ügyet tudják felhozni. A törekvések miatt már több mint 30 ezren írták alá a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) kulturális élet beszántása ellen indított petícióját.
A kultúra nem a politikusoké”, üzenték a szombaton Katona József Színház színészei és rendezői is. Hétfőn este hatkor pedig várhatóan több ezren tüntetnek majd a független kultúra ellen indított támadás miatt a fővárosi Madách téren, a FESZ szervezésében zajló demonstráción.

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.08. 17:08

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 2 (kettő) 12 (tizenkettő) 15 (tizenöt) 18 (tizennyolc) 19 (tizenkilenc) 45 (negyvenöt) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 48 darab, nyereményük egyenként 411.705 forint; 4 találatos szelvény 2.677 darab, nyereményük egyenként 7.380 forint; 3 találatos szelvény 48.300 darab, nyereményük egyenként 1.590 forint.