tüntetés;NKA;

A tét a szellemi önrendelkezés – A kultúra függetlenségéért tüntetnek este a Madách téren

A szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tüntetnek hétfő este hattól a Madách téren, miután a Fidesz politikai síkra terelte Gothár Péter zaklatási ügyét.

Ma nyújthatják be annak a salátatörvénynek tervezetét, amely a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) rendszerét felszámolná. A tervezet szerint az NKA 11 milliárd forintjáról egy úgynevezett Nemzeti Kulturális Tanács döntene a jövőben. Az emberi erőforrások minisztere egyetértési jogot kapna a nemzeti és a kiemelt előadó-művészeti szervezetek vezetőinek kinevezésében és menesztésében – azaz a TAÓ-pótló támogatásokért cserébe az önkormányzati fenntartású színházak működésébe is beleszólhatna Kásler Miklós. A tervezet leplezetlenül politikai célokat szolgál: úgy fogalmaz, hogy az előadó-művészeti struktúrát a „közpolitikai elvárásokhoz” igazítaná.

– Jogszerű törvény lesz: ugyanúgy, ahogy a numerus clausus és az apartheid is jogszerű volt – fogalmazott Borgula András, a Gólem Színház vezetője az ATV-ben. Boross Martin rendező szerint a rendszerváltás óta ilyen nyílt támadás nem érte a szabad kultúrát. – Nem csak a függetlenekről van szó, akik önmagukban 740 ezer nézőt tudnak magukénak egy év alatt, az ő működési támogatásuk megszüntetése halálos ítélet számukra, hanem arról az összes önkormányzati színházról is, amelynek Budapesten és vidéken évi 7 millió nézője van. Az NKA felszámolása pedig nem csak a színházi területet érinti – nyilatkozta.

A kézivezérelt kádári kultúrpolitikára tett utalásokat több olyan művész is a Katona József Színház videójában, aki csak ritkán nyilvánul meg közéleti kérdésekben. – Én már színész voltam a 60-as, 70-es , 80-as években is. Harminc év demokrácia után nem gondoltam, hogy egyszer ugyanúgy fogom magam érezni, mint akkor – mondta Pogány Judit. Gálffi László úgy fogalmazott: „Sok korszakot láttam már a színházban, amikor igazodni kellett. Egyik sem volt jó.” Bálint András szerint visszatért a központi ellenőrzés, a cenzúra, és ezt már nem szeretné újra megélni. Kováts Adél emlékeztetett: demokráciában széles körű szakmai egyeztetés nélkül nem hozhat döntést a Parlament. Ónodi Eszter leszögezte: a kultúra nem a politikusoké, a kultúra a miénk. Míg Pintér Béla arra figyelmeztetett: a kormány a teljes kulturális élet szétverésére készül. A videóban Borbély Alexandra, Mácsai Pál, Nagy Ervin, Nagy Zsolt és Péterfy Bori is tiltakozott az Orbán-kormány kultúrpolitikai tervei ellen.

A MASZK Országos Színészegyesület közleményében szintén a széleskörű szakmai egyeztetés elmaradását kérte számon a döntéshozókon. A Katona József Színház társulata közleményben utasította vissza azt a „nemtelen és a valós tények ismerete nélküli támadást, amit a színház és Máté Gábor (igazgató) ellen indítottak politikai erők” – utaltak a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté – és még sokan mások – megnyilatkozásaira.

Gothár Péter múlt év végén szexuálisan zaklatott egy színésznőt, aki tizenegy hónappal később fordult az üzemi tanácshoz. Az ügyet kivizsgálták, a rendezőt elbocsájtották. A Fidesz-propaganda szerint „Gothár-féle zaklatószínházak” működnek Magyarországon, amelyek „akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket.” A Katona társulatának közleménye állítja: „A Gothár-ügyben a vezetőség a társulat egyöntetű támogatásával hivatalos eljárásrendnek megfelelően járt el, ezt független szakértők bevonásával lefolytatott vizsgálat is igazolta. A színház minden valótlan híresztelés esetén megteszi a szükséges jogi lépéseket.”

A Független Előadó-művészek Szövetsége (FESZ) kezdeményezésére péntek este óta az előadások után számos színházban – többek között a Katonában, a Trafóban, a Jurányiban – fejezték ki tiltakozásukat társulatok a közönséggel együtt. Vasárnap délutánig több mint harmincezren írták alá az aHang oldalán a FESZ petícióját, amely a kulturális élet szétverése ellen tiltakozik.

A FESZ, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Katona József Színház pedig ma este hat órára tüntetést szervezett a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért. A nagy érdeklődés miatt a helyszín a Városháza tér helyett a Madách tér lesz. Felszólal többek között Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója, Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.