Előfizetés

"Folyosói pletykákra hivatkozva vádolnak" - mondta Mihályi Győző, majd folyosói pletykákra hivatkozva megvádolta a fővárost

Pion István
Publikálás dátuma
2019.12.09. 18:03
Népszava fotó
Az Újszínház színésze liberális politikai nyomást érez, és azzal vádolja Budapest vezetését, hogy Alföldit akarják Dörner helyére, ezért akarnak botrányt.
Vizsgálat indul az Újszínházban társulatot érintő zaklatási vádak miatt - írja az MTI a színház közleményére hivatkozva. A Fővárosi Önkormányzat mint fenntartó még december 6-án kért tájékoztatást az intézménytől egy vagy több 2016-ban elkövetett szexuális zaklatás ügyében. Miután a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) saját Facebook-oldalán közölte, hogy etikai vizsgálatot indított a szervezet saját elnöke ellen, nem volt nehéz kitalálni, hogy kiről van szó. A sajtó azonnal megnevezte Mihályi Győzőt, aki az Újszínház társulatának tagja, valamint a SzíDoSz elnöke. Az ügyben olyan hírek jelentek meg, miszerint az Újszínház társulatának egyik, állami díjjal is kitüntetett, elismert színésze az intézmény egyik nem színész tagját zaklatta szexuálisan 2016-ban.

Gyors felmentés

Miután a színészszakszervezet etikai bizottsága meghallgatta Mihályit, Facebook-posztban adtak ki az eredményről közleményt, amiben az áll, hogy
az elnök (Mihályi Győző - a szerk.) megjelent a bizottság előtt, és a vádakat tagadta, és ennyi elég is volt ahhoz, hogy a bizottság lezárja a vizsgálatot.

Az Újszínház mindeközben szóban és írásban is arról tájékoztatta a fenntartó főváros képviselőjét, hogy nincs tudomásuk semmilyen zaklatásról, vagyis a Dörner György által vezetett színház a sajtóhírekkel ellentétben azt állítja: "Hivatalos bejelentés színházunkhoz sem akkor, sem azóta nem érkezett. A sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát vitatjuk és visszautasítjuk" - hangsúlyozta a teátrum közleménye. Azt írják, az Újszínház is a sajtóból értesült arról, hogy a fenntartó, valamint a Színházi Dolgozók Szakszervezete részére ilyen jellegű bejelentés történt. "Az Újszínház a mai napon mindkét intézménytől tájékoztatást kért" - tették hozzá. A színház rendkívüli társulati ülésen tájékoztatta a társulatot, hogy az etikai bizottság a sajtóban megjelent vádak miatt vizsgálatot indít. A társulatot a közlemény szerint biztosították arról, hogy amennyiben bárki bejelentést tesz, minden erővel "az esetleges áldozatok" megvédésére fog törekedni a színház.

Dörner vs. Alföldi

Mihályi Győző, akit információk szerint már meg is hallgattak az Újszínházban, a Blikknek nyilatkozott. A színész azt mondta, hogy az állítólagos zaklatási botrányáról szóló feljelentő levél puszta rágalom, a levelet egy színházi haragosa, egy ügyelő írta. Szerinte a férfi sértődöttségében próbálta meg besározni őt, és ezzel a Dörner György által vezetett színházat is. Hozzátette:
"Az egykori színházi ügyelő folyosói pletykákra hivatkozva tájékoztatta a Fővárosi Önkormányzatot és a szakszervezetet a zaklatásról."

Később aztán ugyanazzal a módszerrel, amit maga is sérelmezett, Mihályi Győző megvádolta a fővárosi fenntartót.
„Csak folyosói pletykákra tudok hivatkozni, de a főváros másnak, a szóbeszéd szerint Alföldi Róbertnek szánja ezt a színházat."

A színész korábban liberális politikai támadásról is beszélt. Alföldi Róbert október végén úgy nyilatkozott, hogy a fővárosnál nem pályázik semmiféle igazgatói posztra, mert az „baromira nem lenne elegáns". 

Kirúgták Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

Pion István
Publikálás dátuma
2019.12.09. 16:12
Gothár Péter
Fotó: Népszava
Az egyetem etikai bizottságának javaslatára Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntették.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága közleményt adott ki a Facebookon. Azt írják: "A bizottság 2019. december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének." A közlemény végén az áll:
"Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntette."

Mint ismert, november 19-én robbant a Katona József Színházban egy szexuális zaklatással kapcsolatos ügy, aminek következtében Gothár Péter november 20-án lépett a nyilvánosság elé, és elismerte bűnösségét. Az üggyel kapcsolatban a kormány utólag kreált indokot arra, hogy kulturális vonatkozású törvényeket írjon át, többek között azért, hogy az önkormányzati fenntartású színházak feletti kormányzati hatalmat erősítse. Ebben a kommunikációs kampányban a kormány nekiesett a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetésének is, többek között azzal vádolva az oktatási intézményt, hogy elhallgatta az ügyet. Erre is reflektál most az egyetem etikai bizottságának közleménye. "Az egyetem vezetésének nem volt tudomása a nyilvánosságnál korábban Gothár Péter más intézményben megtörtént ügyéről, nem tudott továbbá semmilyen Gothár Péter által elkövetett etikai vétségről az egyetemen sem" - írják. Hozzáteszik: "Tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné." A helyzet súlyosságára való tekintettel az etikai bizottság kiemeli:
"A jelenlegi helyzet zavart értelmezésekből, túlfűtött indulatteli megnyilvánulásokból összeálló megítélése miatt, feltétlenül javasoljuk a megértést segítő közösségi feldolgozást, szakértő vezette nagycsoportos beszélgetésekkel."

Az egyetem számára is tettek javaslatot, méghozzá azt, hogy a 2020-as februári szemeszterkezdéskor hirdessenek oktatóknak és hallgatóknak szóló, szemléletformáló, az egyetem etikai egységét és integritását erősítő kurzusokat. A közlemény így zárul: "Az ügyet ezzel lezártnak tekintjük, és szeretnénk a továbbiakban a jövő feladataira koncentrálni."

Utólag kreált indokot a Gothár-ügyből a kormány a kulturális törvény módosításához

Pion István
Publikálás dátuma
2019.12.09. 15:53

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az Emmi is a szexuális zaklatási botránnyal magyarázza a magyarázhatatlant, de a Népszava birtokában lévő iratok szerint már a Gothár-ügy előtt megvolt a koncepció.
Az MTI adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményét, amelyben a tárca hosszan magyarázza a bizonyítványát, már ami az előadóművészeti-törvénnyel és az NKA-val kapcsolatos törvénymódosítást illeti. Azon felül, hogy a közlemény úgy fogalmaz, "kristálytiszta, kiszámítható" helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt az Országgyűlés előtt lévő kulturális törvényjavaslat a színházak fenntartásában, kiemeli azt is, hogy az Emmi szerint "a Gothár-féle szexuális zaklatási ügy nem maradhat következmények nélkül". "Önmagában az is indokolttá teszi a felelősségi viszonyok tisztázását, hogy az elmúlt időszakban köztörvényes, nem pénzügyi jellegű visszaélések gyanúja merült fel állami és önkormányzati forrásokból is működő színházakban" - áll a közleményben. A Népszava birtokában azonban olyan iratok vannak, amelyek bizonyítják, hogy már a Gothár-ügy kirobbanása előtt készen állt a kulturális törvénymódosítási javaslat összefoglaló anyaga. Ez az iratanyag tartalmazza mindazt, ami később az első törvénymódosítási javaslat formájában nyilvánosságra került, és ami elsőként lapunkhoz jutott el. Mint ismert, hétfőn 18 órától tüntetés lesz a javaslatcsomag ellen.

Kirúgták Gothárt a Színművészetiről

Közleményben tudatta hétfőn a Színház- és Filmművészeti Egyetem, hogy lezárult az oktatási intézmény etikai bizottságának vizsgálata. Az eljárást követően az etikai bizottság azt javasolta az egyetem vezetésének, hogy szüntessék meg Gothár Péter egyetemi oktatói szerződését. Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését a hétfői nappal megszüntette. További részleteket itt olvashat a filmrendező kirúgásával kapcsolatban.