Előfizetés

Újra a képviselők mellett ítélt a bíróság: nem hajíthatták volna ki az ellenzéket a köztévéből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.13. 15:32

Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala
Közleményben üdvözli a döntést a DK, és nagyon remélik, hogy a nemrég rabosított Varju László ügyében is igazságos ítélet születik.
A Fővárosi Törvényszék csütörtökön helyben hagyta a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletét, miszerint az országgyűlési képviselők a rabszolgatörvény elleni tüntetések idején, 2018. december 16-án és 17-én jogszerűen tartózkodtak az MTVA székházában - írja közleményében a DK. A jogerős ítélet kimondja,
a politikusok képviselői jogaikkal éltek, így az óbudai jegyző birtokháborítási határozata érvénytelen és semmis.

A birtokháborítási határozat ellen a DK négy országgyűlési képviselője, Gréczy Zsolt, Oláh Lajos, Vadai Ágnes és Varju László, valamint hozzájuk csatlakozva az MSZP-s Kunhalmi Ágnes indított pert. Az ügyben tavaly szeptemberben született elsőfokú ítélet, az azt mondta ki:
  • „súlyos tartalmi és alaki hibákat tartalmazott” az óbudai jegyző MTVA székházra kiadott birtokvédelmi határozata,
  • az országgyűlési képviselők jogosultak voltak az MTVA területére belépni,
  • a belépéssel nem sértették aránytalanul az MTVA rendeltetésszerű működését
  • és az épületből nem dobhatták volna ki őket.
A DK üdvözli a bíróság újabb döntését. Mint írják, abban bíznak, hogy Varju László ügyében is igazságos döntés születik majd. Varjut azzal vádolják, hogy erőszakosan lépett fel azok ellen a biztonsági őrök ellen, akik végigvonszolták az MTVA egy épületének folyosóin, majd kihajították az épületből. Kiszivárgott egy felvétel is arról, amint az országgyűlési képviselő hátán térdelnek, illetve változatos irányokba csavargatják a végtagjait az őrök - ez itt megtekinthető. Azóta Varju mentelmi jogát felfüggesztették, január végén pedig rabosították a képviselőt. Az ügyészség szerint Varju megfogta az egyik biztonsági őr vádliját, aki ettől elesett. Emiatt garázdasággal gyanúsítják.

A kormány már tudja a válaszokat a "nemzeti konzultációra", bár még a kérdéseket sem határozták meg

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 13:35

Március közepén jön az újabb propaganadafogás.
A kormánynak világos válasza van az elmúlt hónapokban társadalmi vitákat kiváltó kérdésekben, ám annak nemzetközi és hazai képviseletéhez komoly társadalmi felhatalmazásra van szüksége - ezzel indokolta a soron közvetkező nemzeti konzultációt a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Tegyük hozzá, ezek a kérdések azért váltottak ki "komoly társadalmi vitákat", mert a Fidesz agytrösztjében úgy döntöttek, hogy ideje lenne megint nekik meghatározni, miről legyen szó a közéletben. Gulyás Gergely a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyét, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárást, a "börtönbiznisz" valamint a bírók függetlenségének kérdését említette. A politikus kijelentette: szinte minden üggyel kapcsolatban megjelennek a "magukat jogvédőnek nevező", külföldről finanszírozott szervezetek, amelyek az elkövetők jogai mellett állnak ki, nem az áldozatok jogai mellett. A kormány a témakörökről döntött, a konkrét kérdésekről azonban a jövő héten születik döntés. A konzultáción várhatóan kilenc kérdést tesznek fel az embereknek; a tervek szerint március közepétől érkezhetnek meg az ívek a háztartásokba.  Az eddigi konzultációk tapasztalata alapján nem lehet kétséges, hogy a válaszok 98 százaléka pontosan a kormány elvárásai szerint fog szólni. 

Rálőttek a DK újbudai irodájára

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.13. 13:17

Fotó: DK
A párt szerint ide vezet a végtelen uszítás és a kormányzati gyűlöletpolitika.
A DK szóvivőjének közlése szerint szerdán egy ismeretlen rálőtt a Demokratikus Koalíció újbudai irodájára. A rendőrség szerint a helyszínen talált mintegy két centiméter átmérőjű fém golyókat vélhetően nem tűzfegyverből lőtték ki – hangzott el az ellenzéki párt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Barkóczi Balázs azt mondta, hogy a támadás során az irodán több lyuk keletkezett, az épület ablaka is betört. Az irodában az eset idején senki sem tartózkodott, így személyi sérülés nem történt. Úgy értékelt, a tettes kifejezetten a DK-t akarta megtámadni. Az iroda kívülről a Demokratikus Koalíció logójával és arculati elemeivel van lefóliázva – jelezte. Barkóczi Balázs közölte, hogy a párt feljelentést tesz az ügyben. A szóvivő úgy fogalmazott: „ide vezet a végtelen uszítás és a kormányzati gyűlöletpolitika”. Felszólította a Fideszt és a kormányt, hogy hagyjon fel az uszítással és a gyűlöletpolitikával, „mielőtt ennél nagyobb baj történik”. Bakai-Nagy Zita, a DK újbudai alpolgármestere elmondta, hogy a helyszínelő rendőrök szerint egy olyan fegyverrel követhették el a támadást, amely nem minősül lőfegyvernek, de alkalmas lehet súlyos sérülés okozására vagy akár emberélet kioltására is. A hátramaradt golyókat a helyszínelők úgy vitték el, hogy alkalmas legyen DNS-vizsgálat elvégzésére is, így a DK bízik abban, hogy ez meg is megtörténik – tette hozzá.

Garázdaság miatt nyomoznak

A rendőrség a honlapján közölte: szerdán 16 óra 02 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a XI. kerületben, a Kaptárkő utcában megrongálták egy iroda két ablakát. A helyszíni szemle során a rendőrök az irodában találtak egy-egy 0,8 centiméter átmérőjű csapágygolyót, melyeket nem lőfegyverből lőttek ki. A csapágygolyókat a rendőrök lefoglalták és szakértői vizsgálatra megküldték. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi Rendőrkapitánysága garázdaság vétség miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.  

Más témában feltett kérdésre Barkóczi Balázs azt felelte, hogy a DK formálisan és szervezetten nem vesz részt a gyöngyöspatai romák mellett szervezett február 23-i tüntetésen, de a párt egyes tagjai fontosnak érezhetik, hogy megjelenjenek a demonstráción. A DK támogatja Pedagógusok Szakszervezetének az új Nemzeti alaptanterv ellen indított tiltakozását - válaszolta egy újabb felvetésre a szóvivő. Hozzátette, a DK szerint az új alaptanterv sem tartalmilag, sem formailag nem helyes. Megjegyezte, valószínűleg a világon nem volt olyan ország, amelyik kihagyta volna az alaptantervének első változatából az egyetlen Nobel-díjas íróját.