Koronavírus – Már 454-en betegedtek meg a Jokohamában karanténba zárt óceánjárón

Publikálás dátuma
2020.02.17. 16:58

Fotó: Yasushi Kanno / AFP/Yomiuri
Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a járvány terjedését Hupej tartományban, miközben az ország többi részén tovább mérséklődött a napi új fertőzöttek száma.
A legfrissebb adatok szerint 71 ezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, az áldozatok száma eddig 1775. Hubejen kívül az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma folyamatosan csökken. A február 3-án jelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált betegről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Vasárnap éjfélig a felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában. A fertőzéssel leginkább sújtott tartomány kormányzata vasárnap még szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésére. Hubej lakói többek között nem hagyhatják majd el a lakóhelyük környékét, betiltottak mindenféle közúti közlekedést a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével. Emellett korlátozzák az emberek számát az üzletekben. Hétfőn újabb 99 olyan emberen mutatták ki a koronavírust, akik a korábban Jokohama kikötőjében vesztegzár alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó utasai voltak. Az érintetteket elkülönítették. Így már 454-en betegek a hajón. Ugyancsak hétfőn két repülőgépen elhagyták Japánt azok az amerikaiak, akik a hajón utaztak. Elszállításukra az amerikai kormányzat bérelt két chartergépet. Közülük 14 embernél mutatták ki a koronavírust. A hajón három magyar is tartózkodik a személyzet tagjaként, ők a japán hatóságok döntése alapján további két hétben karanténban maradnak, miután már nincsenek utasok a fedélzeten. A hajón lévő magyar állampolgárok jól vannak, a külügyminisztérium tartja velük a kapcsolatot.
Amerikai utasok útban a reptérre
Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP

Elmarad a születésnapi ünnepség

A Japán császári udvartartás bejelentette, hogy törlik Naruhito császár jövő hétre tervezett hivatalos születésnapi ünnepségeit az országot is egyre jobban érintő járvány miatt. A rendezvények ugyanis hatalmas tömegeket vonzanának, ami a fertőzések felgyorsuló terjedését eredményezhetné. Japánban jelenleg 414 megerősített koronavírus-fertőzést tartanak nyilván. Ezek közül 357 a karanténba helyezett Diamond Princess óceánjáró hajóhoz köthető, míg 57 független attól.

Vécépapír-gurigát loptak hongkongi tolvajok

A hongkongi rendőrök elfogtak két férfit, akik több száz gurigát loptak el egy teherautóból. Miután a kormány a nép nyomásának engedve lassan egyre több határátkelőhelyet zár le a szárazföldi Kína irányába, Hongkongban egyre erősödik az ellátási nehézségek miatti aggodalom. A kormány tagadja, hogy áruhiányra kell számítani. A lakosság ennek ellenére felvásárolnak mindent, amiből hiány várható, így vécépapírt, rizst, kézfertőtlenítőt is. Ez odáig fajult, hogy ezekből az alapvető fogyasztási cikkekből mára valóban áruhiány alakult ki.

Szuperlaborból szabadult ki a vírus?

Újra felbukkant az az ,,összeesküvés elmélet", miszerint a vuhani szuperlaborból szabadult ki a koronavírus. Míg a kínai kormány kitart az állítás mellett, hogy a vírus a vuhani halpiacról származhat, addig két kínai tudós – a South China University of Technology professzorai - szerint a járvány forrása lehet a vuhani virológiai intézet laborja, amely csupán 280 méterre van a szóban forgó halpiactól. A Botao Hsziao és Lei Hsziao által jegyzett cikk a Research Gate nevű helyi tudományos folyóiratban jelent meg. A cikkben azt állítják, a vuhani labor 605 denevérnek is otthont ad kísérleti célokból. A szerzők megjegyzik, szilárd bizonyítékokra van szükség a további kutatásokhoz. A kontinentális Kínában 5-7 új BSL-4 (azaz legmagasabb biztonsági besorolású, halálos vírusok tárolására és kutatására is alkalmas) biológiai labor létrehozását tervezték el 2025-ig két évvel ezelőtt, a vuhani volt az első ilyen új „szuperlabor” (National Biosafety Laboratory), amit megépítettek. A kínai tudósok saját laboratóriumukban tanulmányozhatják a világ legveszélyesebb kórokozóit.  

Szerző

Fiatal nők hamis profiljaival gyűjtött információkat az izraeli katonáktól a Hamász

Publikálás dátuma
2020.02.17. 15:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kémvírus a csábító üzenetek után a telefonra telepítette magát, majd folyamatosan továbbította a sok tucat katona okostelefonjáról szerzett adatokat.
Fiatal nők hamis közösségimédia-oldalai révén gyűjtött információt az izraeli katonáktól a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet hétfőn. Az izraeli hadsereg és a belbiztonsági szolgálat kiber kémelhárítással foglalkozó egységei a hétvégén kibertámadást intéztek a Hamász szerverei ellen, melyeken a több száz izraeli katonától gyűjtött információt tárolták, és megsemmisítették az ott talált adatokat. A Hamász számítógépes hírszerzői előzőleg fiatal nők fényképei segítségével megalkotott fiktív személyek révén üzeneteket intéztek izraeli katonákhoz, flörtölni kezdtek velük, majd megkérték őket, hogy töltsenek le egy alkalmazást, amelynek segítségével birtokába jutottak a katonák telefonjain tárolt információnak. A katonák a letöltés után hibaüzenetet kaptak, de attól kezdve a háttérben tovább dolgozhattak a Hamász számítógépei, követték a helyváltoztatásaikat, elolvashatták üzeneteiket, használták a telefonok mikrofonját és kameráját. A Hamász saját fejlesztésű kémvírusa ugyanis a csábító üzenetek után a telefonra telepítette magát, majd folyamatosan továbbította a sok tucat katona okostelefonjáról gyűjtött adatokat az iszlamista szervezetnek. Az izraeli hadsereg közleménye szerint felfedezték a kémkedés ezen legújabb módját, még mielőtt a Hamász jelentős, értékes információhoz jutott volna ezzel a módszerrel. A hadsereg szóvivője szerint az elmúlt években a Hamász már harmadszor kísérelte meg az izraeli katonák telefonjának feltörését, és ez volt az eddigi legkifinomultabb technológia.
„Látjuk, hogy egyre jobban megtanulják és fokozzák ezt a módszert”

– nyilatkozta Jonatán Konrikus szóvivő.

A katonákat megkísértő beszélgetőpartnerek hibás héber nyelvhasználatuk magyarázatára új bevándorlóknak, látás- vagy halláskárosultaknak hazudták magukat. A kapcsolat létrehozása után a „nők” linkeket küldtek, amelyekről azt mondták, hogy lehetővé teszik számukra a fényképek cseréjét, de a katonák valójában rosszindulatú programokat töltöttek le ezeken a linkeken – olyan programokat, amelyek megtámadták az okostelefonjaikat vagy számítógépes eszközeiket.
Szerző
Témák
Izrael Hamász

Vádat emeltek a mecsetben lövöldöző férfi ellen Norvégiában

Publikálás dátuma
2020.02.17. 15:35
Philip Manshaus (középen)
Fotó: HEIKO JUNGE / AFP
A per május 7-én kezdődik Oslóban.
Gyilkosság és terrorizmus gyanújával hivatalosan vádat emeltek Norvégiában hétfőn az ellen a férfi ellen, akit a fővároshoz közeli mecsetben elkövetett lövöldözéssel és mostohahúgának meggyilkolásával gyanúsítanak. A 22 éves Philip Manshaus augusztusban vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve érkezett a norvég főváros Baerum nevű elővárosában lévő Al-Noor Iszlám Központba, és lövöldözni kezdett. A támadásban egy ember megsebesült. Manshaust azzal is gyanúsítják, hogy meggyilkolta négy évvel fiatalabb, kínai származású, örökbefogadott mostohahúgát. A per május 7-én kezdődik Oslóban. A norvég média szerint Manshaust több rasszista és iszlámellenes merénylet inspirálta, köztük a tavalyi christchurch-i terrortámadás, amelyben egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, bevándorlásellenes férfi az új-zélandi város két mecseténél tüzet nyitott az imára összegyűlt emberekre, és közülük 51-et meggyilkolt. Hans Sverre Sjovold, a norvég hírszerzési szolgálatok vezetője Manshaus őrizetbe vételekor azt mondta, korábban kaptak ugyan figyelmeztetést a gyanúsítottal kapcsolatban annak szélsőséges véleményei miatt, de a figyelmeztetés kielemzése után nem látták indokoltnak a vizsgálat folytatását, és semmi sem utalt arra, hogy Manshaus terrortámadásra készül.
Manshaus a bíróságon
Fotó: HEIKO JUNGE / AFP
Szerző