Előfizetés

Jobbikos belviszály: „Nem örülök annak, hogy idáig fajult az ellentét”

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.02.19. 19:33

Fotó: Markoszov Szergej
Minden jobbikosnak, a párt elnökségének is tennie kell azért, hogy béke és nyugalom legyen – üzente Bencsik János kilépése után Sneider Tamás.
A Jobbik tisztújító kongresszusán Jakab Péter elnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes „politikai bosszúhadjáratot hirdetett” azok ellen, akik nem őket támogatták – egyebek mellett erre hivatkozva jelentette be közösségi oldalán Bencsik János parlamenti képviselő, a Jobbik budapesti elnöke, hogy kilép a pártból, az Országgyűlésben pedig függetlenként folytatja. Bencsik azért várt eddig bejelentésével, mert a dunaújvárosi időközi parlamenti választás előtt nem akarta gyengíteni az ellenzéki együttműködést. Független képviselőként továbbra is a „fideszes pártállam lebontásáért” szeretne dolgozni. Ugyanakkor morális és taktikai szempontból is elfogadhatatlannak, a Jobbik „politikai kasztrálásának” tartja, hogy Jakab Péter felfogásában – Bencsik legalábbis ezt állította – a pártnak nincs szüksége nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra. Bencsik János ezen túlmenően nem nyilatkozott lapunknak. Kerestük Jakab Pétert, a Jobbik elnökét is, aki azt válaszolta, hogy pártja közleménye tartalmazza a véleményét. A közlemény szerint a párt elnöksége tudomásul vette Bencsik János döntését, a Jobbik a „zászlót viszi tovább, hogy 2022-ben Magyarországot felszabadítsuk az Orbán-rezsim alól”. Bencsiknek az elnökség sok sikert kíván, „mandátumának sorsát a lelkiismeretére bízzuk." A napokban lapunkhoz is eljutott annak a beszédnek a felvétele, amit elnökké választása után Jakab Péter mondott a január 25-ei tisztújításon. Az ismeretlen feladó azt írta szerkesztőségünknek, hogy „ez a beszéd ágyazott meg azoknak a politikai tisztogatásoknak, amikről a Népszava beszámolt egy kirúgott jobbikos dolgozó levele alapján. A tisztogatások a mai napig folynak, sok jobbikos érzi fenyegetve magát”. A hangfelvétel tanúsága szerint Jakab Péter arról beszélt, hogy a Jobbik vezetőjeként soha, semmilyen körülmények között nem enged „zsarolóknak, árulóknak, fenyegetőzőknek”. Jakab Péter az említett felvételen a leköszönő pártelnököt, Sneider Tamást is belső ellenfelei közé sorolta. Sneidert a várakozásokkal ellentétben az új elnökség nem nevezte ki pártigazgatónak. Sneider Tamás kérdésünkre kijelentette, hogy nem fontolgatja távozását a Jobbikból, és másról sem tud, aki a parlamenti frakció elhagyására készülne. Igaz – folytatta –, Bencsik János döntéséről is csak a közösségi oldaláról értesült. „Természetesen nagyon sajnálom. Nem örülök annak, hogy idáig fajult az ellentét” – mondta Sneider, aki abban bízik, hogy a Jobbikban helyreáll a béke és a nyugalom. Ezért szerinte minden jobbikosnak, a párt elnökségének is tennie kell. Bencsik kijelentéseit – így a „bosszúhadjáratra” vonatkozó állítását – Sneider Tamás nem akarta kommentálni.

Jogerős: nem jár bírság a Klubrádió riporterének, amiért az útra lépve közvetített egy tüntetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.19. 18:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ráadásul nem is volt ott járda, ahol a demonstrálók éppen vonultak.
Jogerős ítélet mondja ki, hogy Kemény Dánielt, a Klubrádió riporterét nem megalapozottan próbálta megbüntetni a rendőrség, amikor az útra lépve tudósított egy budapesti demonstráción - írja a Media1. Mint Kemény nyilatkozta, az ellene indított rendőrségi szabálysértési eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán megszüntette. Az eljárás közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indult 2019 márciusában, miután a riporter egy a budapesti Bajcsy-Zsilinszky úti (Nyugati téri) felüljárónál zajló demonstrációról tudósítva lelépett az útra, és ott rendőrök igazoltatták.
A felüljárón nincsen járda, így nem volt más lehetősége, hogy a tüntetőkkel tudjon tartani

- nyilatkozta a riporter. A bíróság elfogadta érvelését, hogy ő tudósítás céljából tartózkodott az úton, ahol demonstráció zajlott, így munkaköri kötelességének érezte, hogy a demonstrálókat a lehető legközelebbről kövesse és onnan élőben számoljon be a Klubrádió számára. A bíróság szerint ugyan formailag megsértette a KRESZ-t, de mivel ezt igazoltan egy médium munkavállalójaként, közérdekű információk megszerzése érdekében tette, ráadásul sérelmet senkinek nem okozott, az információ megszerzésére más módon nem volt lehetősége, és valóban tudósítói munkát végzett, ezért visszavonták a Szabálysértési Hatóság által korábban kiszabott büntetést, valamint megszüntették az eljárást. Kemény Dánielt Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza képviselte.
A tavaly márciusi tüntetés után a Mérce újságírói is kaptak egy 30 és egy 50 ezer forintos csekket

- emlékeztet a portál. Ők ugyancsak jogorvoslat lehetőségével éltek a rendőrségi szabálysértési határozatok ellen. De nem ez volt az első ilyen eset: egy évvel korábban, szintén márciusban például a résztvevő újságírók mellett még a tüntetőket is 50 ezer forintokra megbírságolták.

Kásler minisztériuma kreacionalista magazin indítására adott közpénzt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.19. 18:01

Fotó: Shutterstock
A tudomány-tagadó angolszász vallási mozgalom importőrei egy rajzpályázatra is kaptak közpénzt, amire dínókról és Noéról készült képekkel jelentkezhetnek a 7 éves gyerekek.
Az Emmi támogatásával hirdettek meg egy evolúciótagadó rajzpályázatot, ennyi már elsőre kiderül abból a felhívásból, amit a 444.hu vett észre. A Creation című pályázat rögtön a sci-fi illusztrációkra hajazó, az égen bolygókat halmozó plakátján is egyértelművé teszi, hogy a pályázat kiírói nem egyszerűen a bibliai teremtésről szeretnének gyerekrajzokat látni, hanem egyúttal az evolúció elutasításáról is. Ennek azzal adnak nyomatékot, hogy egy áthúzott "evolution" felirat is helyet kapott a képen. Pályázatukra már 7 évesek is jelentkezhetnek, ha pedig valaki nem tudná, mit rajzoljon, annak még olyan ötleteket is adnak, hogy például:
  • "Milyen lehetett az első dinoszaurusz pár az Éden kertben?
  • Mit szóltak vajon az akkor élő dinók az épülő Nóé bárkájához?
  • Milyen lehetett a dinók és az emberek kapcsolata?"
Az Örömhír Alapítvány "médiaportáljáról", a FireMEDIA-ról azonban az is kiderül: az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem pusztán a rajzpályázatot támogatta, de egy Creation Magazin című kiadvány áprilisi bevezetését is a magyar piacra. Ez, mint ott írják, "2020 április elején jön ki a nyomdából" és 10 ezres példányszámban kerül terjesztésre. Hozzáteszik:
"köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, hogy meglátva a Magazin különös jelentőségét, támogatja az első szám kiadását!"

A Kásler Miklós minisztériuma által felkarolt lap angolszász nyelvterületen a "Creation Ministries International" kreacionalista szervezet neve alatt jelenik meg, több országban is. Hogy nem csak névegyezésről van szó, az teszi egyértelművé, hogy a FireMEDIA oldalról link vezet a Creation Ministries portáljára. A tudományos ismeretterjesztést sejtető látszat ellenére, a Creation Magazine az általa érintett témákat - mások mellett az őstörténet és a biológia kérdéseit - a kreacionalizmus vallásos nézetei felől közelíti meg. E szerteágazó irányzat képviselői jellemzően elutasítják a természettudományokat, annak művelőit sokszor összeesküvőknek bélyegezve.