150 milliárd forintot égethet el propagandára a kormány

Publikálás dátuma
2020.02.20. 15:21

Fotó: Népszava
Az NKOH megrendeléseinek egyetlen vállalkozó örülhet.
Nettó 150 milliárd forintos keretmegállapodást írt alá a kormány kommunikációs kampányait intéző Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) tavaly karácsony előtt négy nappal - írja a G7.hu. A szerződés konkrétan 50 milliárdról szól, de kétszer meghosszabbítható, így lesz a tényleges keret 150 milliárdos. A portál úgy érzékelteti az összeg nagyságát, hogy vázolja: ha egy újabb Puskás Stadion épülne belőle, a végén 18 milliárd forint még meg is maradna. De háromszor ki lehetne belőle fizetni az új fővárosi vezetés Egészséges Budapest nevű, 5 éves programját is, vagy 7 és félszer befejezni a Biodómot. A kórházak tavaly felhalmozott 70 milliárdos adósságára több mint kétszer lenne elég az összeg. A hétköznapi élet felől közelítve: a propagandára szánt pénzből mintegy 130 millió ebéd jönne ki az olcsóbb árfekvésű éttermekben, és még a KSH szerinti, 242 800 forintos átlagkeresettel is 51,5 ezer évet kellene dolgozni, hogy összejöjjön a pénz.
A közpénz propagandába forgatásának elméleti időkerete 12 hónap, de az összeget rövidebb idő alatt is el lehet szórni.

A decemberi keretszerződés sorrendben a negyedik hasonló megállapodása az NKOH-nak, de eddig messze a legnagyobb összegű. A hivatalt eredetileg azzal az ígérettel hívták életre, hogy a korábbi, évente akár 40 milliárdot is elérő állami kommunikációs költést majd a segítségével faragják le 25 milliárdra. Ez csak az első évben sikerült. Az első keretszerződést 25 milliárdról írták ki, és a pénz nagyjából egy évig tartott ki. A következő megállapodás a gyakorlatban már 75 milliárdos volt, a hozzá rendelt három év helyett pedig már másfél alatt elfogyott a pénz. 2018 közepén jöhetett az újabb keretszerződés. Ezt a megállapodást már háromszor harminc milliárdról írták alá, az így rendelkezésre álló 90 milliárdot pedig szintén másfél év alatt költötték el. A tervezett évi 25 milliárd helyett így kicsit több, mint négy év alatt 190 milliárd ment el, azaz évi 45.
A 150 milliárdot egyébként azonnal el is kezdték költeni: még a keretmegállapodás aláírásának napján az első olyan konkrét szerződés is megszületett, amit ebből finanszíroztak. Ahogy arról a 24.hu beszámolt, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda 11,8 milliárd forintos szerződést kötött a kormányzati intézkedések népszerűsítését szolgáló kommunikációs feladatokra. Ezzel a mostani szerződéssel Rogán tárcája 2016 novembere óta az opciós összegekkel együtt 87 milliárd forintot költött el a kabinet intézkedéseinek népszerűsítésére, úgy, hogy általában kéthavonta kötöttek egy új megállapodást.

Egyetlen vállalkozó örülhet a megrendeléseknek

A pénz egyetlen vállalkozót gazdagíthat. Bár az NKOH működésének lényege az lenne, hogy a keretszerződést több piaci szereplővel is aláírja, akik aztán az egyes megbízásokért egymással versenyeznek, de az NKOH közel két éve csak egy piaci szereplőtől vásárol, és ezúttal is csak velük írták alá a keretszerződést, jegyzi meg a G7.
A szerencsés nyertes a New Land Media – Lounge Design cégpáros, amely Balássy Gyula tulajdonában van. 2018-ban a 60 milliárdos forgalomból 11 milliárd forintot meghaladó adózott eredményt hozott össze a két társaság. Ha sikerül tartaniuk ezt a profitrátát, akkor a mostani 150 milliárdból több mint 27 milliárd maradhat Balássy zsebében.

Szerző
Frissítve: 2020.02.20. 15:33

Két fővárosi MSZP-s polgármester átlép a DK-ba

Publikálás dátuma
2020.02.20. 15:15
Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester
Fotó: Koncz Márton / Népszava
Kiss László és Szaniszló Sándor lépése komoly meglepetést és az MSZP elnöke szerint csalódást okozott.
Kilépett az MSZP-ből és a Demokratikus Koalícióhoz (DK) csatlakozott két budapesti, szocialista színekben megválasztott polgármester, Kiss László Óbuda és Szaniszló Sándor Pestszentlőrinc vezetője. Az átigazolásukról elsőként beszámoló Indexnek a két politikus azzal indokolta lépésüket, hogy polgármesteri feladatuk ellátásához a DK politikai közösségétől kaptak megfelelő támogatást. Ráadásul – tették hozzá – az európai minimálbér, a minimálnyugdíj és a családi pótlék ügyében is ugyanazt képviselik, mint amit Dobrev Kláráék az Európai Parlamentben. Megkerestük a két polgármestert, de az Indexnek írtakon túl nem kívántak nyilatkozni. Nem akarta lapunknak kommentálni az eseményeket Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke sem. Molnár az ATV-nek azt mondta, nem tartja elfogadhatónak a lépést, főleg, hogy arról ők maguk is csak nem sokkal az Index hírének megjelenése előtt értesültek. Tóth Bertalan közösségi oldalán annyit üzent a polgármestereknek, hogy „komoly csalódást okoztak, cserben hagyták ezt a közösséget”. A Népszavának egy – nem DK-s, nem szocialista – fővárosi politikus azt mondta, furcsállja az MSZP meglepettségét, mert ő már csütörtök reggel értesült arról, hogy a nap folyamán kilép a két polgármester. – Nyilván az a céljuk, hogy 2024-ben újraválasszák őket és ehhez DK-sként nagyobb esélyt látnak, amit meg is értek. Amikor a tavalyi választások előtt tárgyaltunk a fővárosi együttműködésről, látszott, hogy a DK mára sokkal profibb hátteret tud biztosítani a fővárosban saját politikusainak, legyen szó akár kommunikációról, akár infrastrukturális, szervezeti kérdésekről – mondta forrásunk.
– Nagyon örülök, hogy két ilyen tapasztalt politikussal erősödik a Demokratikus Koalíció fővárosi csapata. Mindkettőjüket régóta ismerem, Kiss Lászlóval még az MSZP-ben dolgoztunk együtt, Szaniszló Sándorral a Fővárosi Közgyűlésben küzdöttünk vállvetve az elmúlt öt évben – kommentálta a két kerületi polgármester átigazolásáról szóló hírt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, a DK fővárosi frakció-vezetője. Szerinte a történtek nem változtatnak a fővárosi önkormányzat szövetségi viszonyain. Az MSZP, a DK és a Momentum tagjai, valamint a két civil polgármester eddig is nagyon jól tudott együtt dolgozni és ezután sem lesz ez másként.
Szaniszló Sándor átveszi megbízólevelét a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A két polgármester átülése nyomán az MSZP-frakció öt fősre szűkül, a Demokratikus Koalícióé pedig a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoporttá, hat főssé bővül. Ugyanakkor Gy. Német Erzsébet nem hiszi, hogy különösebb jelentősége lenne a közös munkában annak, melyik frakciónak, hány tagja van. Úgy véli, mindenki tisztában van azzal, hogy a következő választáson csak közösen érhetnek el jó eredményt. Hasonlóan vélekedik Horváth Csaba zuglói polgármester, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője is. – A közösen elvégzendő munka nem változik. A DK-val eddig kiváló volt az együttműködés, nem hinném, hogy ezután másként lenne. S amíg ez nem változik, addig lényegtelen, hogy melyik „ellenzéki” frakcióban hányan ülnek – mondta a Népszavának. Horváth Csaba mindemellett nem tagadta, hogy értetlenül áll a döntés előtt, hiszen a mindkét politikust az MSZP színeiben választották meg polgármesternek ősszel.
Szerző
Frissítve: 2020.02.20. 19:52

Orosz Bernadett a bántalmazójáról: A korábbi támadásokra sem emlékszik?

Publikálás dátuma
2020.02.20. 14:24

Fotó: Orosz Bernadett Facebook oldala
Az asszony szerint az sem igaz, hogy Bujákon bejelentették volna, hogy összeházasodnak.
Csütörtökön a Népszava is beszámolt arról, hogy először nyilatkozott az férfi, aki Bujákon Orosz Bernadettet a felismerhetetlenségig összeverte. K. István az ügyvédje társaságában beszélt a Borsnak a támadásról. K. István azt állította, hogy számára nem tisztázott, mi is történt valójában, nem emlékszik semmire. Orosz Bernadett most a 168 Órának reagált.
– A korábbi támadásokról miért nem beszélt? Azokra sem emlékszik?

  - tette fel a kérdést a hatgyerekes családanya. Hozzátette, az sem igaz, hogy a bujáki osztálytalálkozón bejelentették volna, hogy összeházasodnak.
– Ilyen nem történt, bár ő tényleg úgy mutatott be, mint a menyasszonya, én pedig nem akartam vele konfrontálódni, de gyűrű sem volt az ujjamon, ezt bárki láthatta

- mondta Orosz Bernadett.  Az asszony szerint az is felháborító, hogy a férfi azzal jön, hogy elveszítette a munkáját. 
– Én sem tudok dolgozni, ráadásul nekem nincsen bevételem. Ő viszont katonai járadék címén több százezres összeget kap azóta is

- jegyezte meg. A Bors cikke után a Facebookon is hosszan reagált K. István szavaira.
„Ugyan mit is várhatnánk az elkövetőtől, mint fiktív lejárató hadjáratot az áldozat ellen, hirtelen szenilitást”

- írta arra reagálva, hogy támadója azt mondja, nem emlékszik a történtekre. Orosz Bernadett közölte azt is, hogy ő még nem indított K. István ellen kártérítési pert, miközben az exkatona ötmillió forintra perli őt azért, mert szerinte sérültek a személyiségi jogai akkor, amikor Orosz Bernadett a verést követő decemberi segélykérő-posztjában megnevezte őt.
Szerző