Előfizetés

Még kérésre sem kapták meg a NAT-tervezetet – A kidolgozók között feltüntetett szakértők reagáltak

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.03. 18:25

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szél Bernadett jelezte: újból az OH-hoz fordul a helyzet tisztázása érdekében.
Olyan szakértők nevét is feltüntette az Oktatási Hivatal (OH) az új, egyre nagyobb tiltakozást kiváltó Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozói között, akik részt sem vettek annak kidolgozásában. A 24.hu még hétfőn közölt egy 45 fős listát, amit az OH Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylésére küldött. Egyikőjük, Moróné Tapody Éva fizikatanár a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet: az OH állításával ellentétben nem vett részt a NAT fejlesztésében, a hivatal az elkészült kerettanterv felülvizsgálatával bízta meg őt és több más kollégáját. Csakhogy magát a NAT-tervezetet még kérésre sem kapták meg. Szél Bernadett jelezte: újból az OH-hoz fordul a helyzet tisztázása érdekében. Az viszont biztos, hogy a Horthy-korszakot gyakran magasztaló irodalomtörténésznek, Takaró Mihálynak fontos szerepe volt a NAT kialakításában, aki legutóbb a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott keddi interjújában borzolta a kedélyeket. Szerinte például „az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény”. Kijelentését mások mellett Péterfy Gergely író gúnyosan úgy kommentálta: „Igaza is van. Egy gyerek szenvedjen. Érezze, hogy egy kis senki a nagyhatalmú felnőttek között”. A NAT ellen közben már mintegy száz iskola tanárai fogalmaztak meg állásfoglalást, köztük Orbán Viktor miniszterelnök egykori gimnáziuma, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium pedagógusai is. Neves értelmiségiek – mint Romsics Ignác történész, Pálinkás József korábbi MTA-elnök, Csaba László közgazdász – pedig egységes fellépést sürgetnek a tiltakozó tanárok támogatására.

Reagált az Emmi

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden közleményben reagált. Azt írták:   „Ismét valótlan információkkal próbálják az ellenzéki médiumok félrevezetni az embereket. Pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma több alkalommal elmondta, hogy a Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek kidolgozásában mintegy 150 fő vett részt, ennek megfelelően sohasem állítottuk, hogy kizárólag az Oktatási Hivatal által felkért 45 szakember írta a NAT-ot. A Csépe Valéria akadémikus irányításával készült első munkaverzión mintegy 100 szakértő dolgozott, ennek közzétételét követően a projektmunka azonban tovább folyt, és az átdolgozást 2019-ben – az Oktatási Hivatal megbízásából – azok a szakemberek végezték, akiknek a névsorát kikérte az ellenzék, amit az akkor éppen aktuális állapot szerint az Oktatási Hivatal ki is adott. Számos szakértő a megbízás lejártát követően is részt vett az egyeztetésekben, a közös munkában. Voltak olyan kollégák, akik csak a NAT, és voltak olyanok is, akik csak a kerettantervek kapcsán dolgoztak. Nem véletlenül állította azt a tárca, hogy a módosított NAT és a kerettantervek elkészítésében soha nem látott létszámban dolgoztak szakértők.

A Dunántúlon napsütést, Dunán innen esőt és szelet hozhat a szerda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.03. 18:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fokozatosan felmelegedik az idő, napközben 12 fok is várható az ország nyugati térségében.
Esőt és napsütést felváltva ígér az Országos Meteorológiai Szolgálat következő 24 órás előrejelzése: mint a prognózisban olvasható, kedd este még borult marad az ég, ugyanakkor szerda hajnalban a nyugati tájak fölött elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, eleinte néhol zivatar is lehet. A Tiszántúlon jelentős mennyiség is hullhat. Keleten is lassanként északira, északnyugatira fordul és megélénkül a szél. A hőmérséklet hajnalban 3 és 8 fok között alakul. 
Szerda reggeltől a Dunántúlon egyre több helyen felszakadozik, csökken a felhőzet, számottevő csapadék már nem valószínű. Ugyanakkor a Dunától keletre marad a többnyire erősen felhős idő, többfelé esővel, záporral. Az északnyugati, északi szél több helyen megerősödik, főként az Észak-Dunántúlon néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul - írja az OMSZ.

Négy ország próbálja kinyomozni a koronavírus-fertőzött diáklányok útvonalát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.03. 16:21
Müller Cecília tisztifőorvos
Fotó: Béres Márton / Népszava
Milánó, Bécs, Brünn, Budapest, Prága – beutazták Európát a betegséget hordozó fiatalok, most nemzetközi összefogással próbálják feltérképezni minden lépésüket.
Életfontosságú lehet kideríteni, hogy pontosan merre járt, kikkel találkozott az amerikai és ecuadori egyetemista lány, akiknél egy európai körút egyik állomásán, Prágában koronavírus-fertőzést találtak – derült ki Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi sajtótájékoztatóján. Mivel a lányok Budapesten is megfordultak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi szakemberei folyamatosan tájékozódnak a cseh kollégáktól – mondta Müller. 
Az MTI tudósítása szerint a Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemisták február 24-én érkeztek Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön át Prágába, ahol az Airbnb-rendszeren keresztül foglaltak szállást. Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust. A két diáklány két napot töltött Magyarországon.

Ki kell deríteni, merre jártak, kikkel találkoztak

Az EU országai közötti gyorsriasztási rendszeren keresztül nem sokkal ezelőtt érkezett a szelektív, csak az érintett országoknak szóló üzenet a két diáklány esetéről. Jelenleg is információcsere zajlik az érintett országok között, és 
fel kell deríteniük, milyen útvonalon, milyen eszközzel közlekedtek a diákok, mit csináltak, hol szálltak meg, kikkel kerülhettek szoros kontaktusba. Ennek alapján dönthetnek majd arról, milyen járványügyi intézkedések szükségesek.

Ha itt nem tűntek betegnek, talán nincs akkora baj

Müller szerint azt is szükséges tisztázni, hogy a diákok magyarországi tartózkodásuk alatt mutatták-e a betegség tüneteit, mert ha nem, akkor "rendkívül alacsony a valószínűsége", hogy a környezetükben újabb beteget találjanak. A tisztifőorvos elmondta, jelenleg is keresik a diáklányokkal szoros kontaktusba került embereket, illetve ezért szükséges tisztázni, hogy már mutatták-e a betegség tüneteit a magyarországi tartózkodásuk idején. 
Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy rendkívül érzékeny vírusról van szó, a környezetben rövid ideig él túl, aztán kiszárad, vagyis a terjedéshez a vírusnak élő szervezetre van szüksége. A Quartz 444.hu által is idézett összefoglalója ennek némileg ellentmond: cikkük szerint 
a vírus üveglapon vagy egy okostelefon érintőképernyőjén akár 96 órát, tehát négy napot is túlél, de három napig életképes marad a műanyag vagy rozsdamentes acél felületeken is.

Továbbra sem tudnak hazai fertőzésről

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: tudtak az iráni edzőtáborból hazatérő négy birkózóról. Nem járványos területen voltak, ennek ellenére a repülőtéren megtörtént a hőmérséklet-vizsgálatuk, jól vannak, egészségesek. Az országos tisztifőorvos információi szerint jól érzi magát a japán partoknál veszteglő hajón megfertőződött magyar férfi, valamit két társa, aki jelenleg is karanténban van. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor ezredes arról beszélt, továbbra sincs Magyarországon olyan ember, aki az új koronavírussal fertőződött volna meg. 

Több mint 91 ezer beteg és 3118 halott

A világban 91 313 beteget tartanak nyilván, közülük 2744-et Európában. Világszerte 3118-an hunytak el a betegségben, közülük Európában 55-en. Egyre nő a betegségből felépült emberek száma, jelenleg 48 115-en vannak, 197 Európában. Mint mondta, továbbra is szűrik a Magyarországra érkezőket, a schengeni külső határokon eddig 408, a repülőtereken 5715 embert vizsgáltak meg. Az információs zöld számokra 2041 hívás érkezett eddig, elektronikus levélben 688-an kértek tájékoztatást.