Nat;Takaró Mihály;

2020-03-03 18:25:32

Még kérésre sem kapták meg a NAT-tervezetet – A kidolgozók között feltüntetett szakértők reagáltak

Szél Bernadett jelezte: újból az OH-hoz fordul a helyzet tisztázása érdekében.

Olyan szakértők nevét is feltüntette az Oktatási Hivatal (OH) az új, egyre nagyobb tiltakozást kiváltó Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozói között, akik részt sem vettek annak kidolgozásában. A 24.hu még hétfőn közölt egy 45 fős listát, amit az OH Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylésére küldött. Egyikőjük, Moróné Tapody Éva fizikatanár a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet: az OH állításával ellentétben nem vett részt a NAT fejlesztésében, a hivatal az elkészült kerettanterv felülvizsgálatával bízta meg őt és több más kollégáját. Csakhogy magát a NAT-tervezetet még kérésre sem kapták meg. Szél Bernadett jelezte: újból az OH-hoz fordul a helyzet tisztázása érdekében.

Az viszont biztos, hogy a Horthy-korszakot gyakran magasztaló irodalomtörténésznek, Takaró Mihálynak fontos szerepe volt a NAT kialakításában, aki legutóbb a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott keddi interjújában borzolta a kedélyeket. Szerinte például „az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény”. Kijelentését mások mellett Péterfy Gergely író gúnyosan úgy kommentálta: „Igaza is van. Egy gyerek szenvedjen. Érezze, hogy egy kis senki a nagyhatalmú felnőttek között”.

A NAT ellen közben már mintegy száz iskola tanárai fogalmaztak meg állásfoglalást, köztük Orbán Viktor miniszterelnök egykori gimnáziuma, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium pedagógusai is. Neves értelmiségiek – mint Romsics Ignác történész, Pálinkás József korábbi MTA-elnök, Csaba László közgazdász – pedig egységes fellépést sürgetnek a tiltakozó tanárok támogatására.