Kína;Szijjártó Péter;koronavírus;védőfelszerelés;

Szijjártó: 148,7 millió maszkot rendelt Magyarország, ebből jut a szomszédoknak is

Megállás nélkül érkeznek a légi szállítmányok, a kormány 3,3 millió tesztet is rendelt Kínából.

Folyamatos az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök behozatala, a Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában azt részletezte, hogy az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgép, azokon összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha - köztük kesztyűk, izolációs köpenyek, sapkák, arcvédő plexik -, továbbá 155 ezer teszt és 101 lélegeztetőgép érkezett.

 

Mint elmondta, 

Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg; 3 millió 305 ezer tesztre van szerződés, amelyből 352 ezer megérkezett; a 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át.

 Ezen a héten is folyamatosan érkeznek majd a szállító-repülőgépek Budapestre fedélzetükön a védekezéshez szükséges újabb eszközökkel - a  kazah és az azeri kormány pedig a lehető leggyorsabban kezeli és engedi továbbrepülni a Kínából induló, Budapestre tartó szállító-repülőgépeket, mind Nurszultan, mind Baku repülőterén.

Szijjártó szólt arról is, hogy számos ország kért segítséget Magyarországtól, és a felelős szomszédságpolitika jegyében ezek közül segítséget nyújtottunk - maszkokkal és védőruhákkal - Szerbiának, Észak-Macedóniának, Szlovéniának és Horvátországnak. "Minél jobban állják a küzdelmet a szomszédaink, mi is annál jobb helyzetbe tudunk kerülni" - mondta a külügyminiszter. Mint hozzátette, Magyarország segített a jelenleg legrosszabb helyzetben lévő Olaszországnak is 100 ezer maszkkal és 5 ezer védőruhával, az olasz kormány kérése alapján.  

Végül elmondta, hogy ugyan a Magyarországtól segítséget kérők listájánál jóval rövidebb, de van egy olyan lista is, amelyen a magyaroknak segítséget nyújtó országok szerepelnek. Példaként közölte: kedd délelőtt videokonferencia formájában tárgyalt az üzbég kereskedelmi miniszterrel, aki jelezte, már úton van az a repülőgép, amely - bakui átszállással - 500 ezer maszkot hoz Magyarországra az üzbég kormány segítségnyújtásaként.   

A külgazdasági és külügyminiszter az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a védekezés főszereplői, az orvosok, az ápolók, a rendőrök és a katonák a lehető legjobb eszközellátottság mellett végezhessék munkájukat.

Stummer János a Jobbik részéről azt kérdezte Szijjártó Pétertől, miért aduk százezer számra maszkokat és más védőfelszereléseket más országoknak, miközben idehaza nincs elég eszköz a háziorvosoknak vagy másoknak. – Ha bárki meghal emiatt a felelőtlenség miatt, ki lesz önök közül, aki bocsánatot kér az elhunyt családtagjaitól? – kérdezte. Szijjártó Péter válaszában azt mondta, több mint 148 millió maszkra kötöttek már szerződést, ebből 46 millió már meg is jött, emellett 47 millió védőfelszerelést rendeltünk, ebből 20 millió már megjött. Ebben a helyzetben szakemberek mondták azt, hogy már átadhatunk bizonyos mennyiséget más országoknak. Stummer János ezután azt kérte Szijjártó Pétertől, had láthassa a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként a saját szemével ezeket a felszereléseket, mert eddig nem mehetett el az állítólagos raktárakba. Szijjártó Péter emiatt az illetékes EMMI-hez irányította a képviselőt. Bangóné Borbély Ildikó szintén a kórházvezetői elbocsátásokról és a hazaküldött betegekről kérdezte Szijjártó Pétert. – Tömegével jöttek a telefonok a hazaküldésekről. Ön szerint képesek a családok arra, hogy állandó ápolásra szoruló időseket otthon ápoljanak, adott esetben bekössenek egy infúziót? – kérdezte. Szijjártó Péter válaszában ismét csak azt mondta, hogy kezelésre szoruló betegeket nem küldtek haza – ez a hivatalos álláspont.