feljelentés;Gyula;rémhírterjesztés;

2020-05-18 17:38:09

Gyula fideszes polgármestere jelentette fel rémhírterjesztésért a helyi ellenzéki aktivistát

Görgényi Ernő a momentumos Csóka-Szűcs Jánost Facebook-bejegyzése miatt kért felelősségre vonást a rendőrkapitánytól.

Napokig nem lehetett tudni, hogy pontosan ki hívta fel a figyelmet Csóka-Szűcs János Facebook-posztjára, amire hivatkozva a rendőrség rémhírterjesztés gyanújával bevitte a gyulai Kossuth Kör elnökeként és a Momentum tagjaként ismert férfit. Hétfőn derült ki, ki volt a feljelentő - írja a Magyar Narancs.

A portál számolt be elsőként arról, hogy múlt szerdán hajnalban kivonultak a rendőrök Csóka-Szűcs Jánoshoz, rémhírterjesztés gyanúja miatt házkutatást tartottak a házában, lefoglalták a számítógépét és mobiltelefonját, majd rabosították és kihallgatták. Négy óra múlva úgy engedték el a mozgássérült férfit, hogy nem vitték haza.

Múlt héten még az érintett is úgy tudta, hogy egy március 20-i posztja miatt vitték be. Ebben tényként rögzítette, hogy a koronavírus elleni küzdelem jegyében hány ágyat szabadítottak fel a helyi kórházban. Csóka-Szűcs hétfő kora délután arról tájékoztatta a lapot, hogy behívták a városi kapitányságra és öt nap után visszakapta a mobilját és számítógépét, valamint azt is közölték vele, hogy ki és miért jelentette fel.

Azt állította, hogy a „felhívás valótlan tényeket tartalmazó híresztelést valósít meg. Ezért alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, illetve alkalmas a járvány elleni védekezés eredményességének akadályozására.” Görgényi arra kérte a gyulai rendőrparancsnokot, vonja felelősségre az elkövetőt. 

A feljelentésből az is kiderül, hogy nem azért a posztért vitték be, amiről korábban szó volt. Egy másik, szintén április 20-án közzétett bejegyzés szúrt szemet Görgényinek, amely ugyancsak a kórházakban történt ágyfelszabadításról szólt. A városvezetőnek azzal volt baja, hogy az aktivista megjegyezte: az intézkedés „valójában haldokló betegek, magatehetetlen idősek és rehabilitációra szoruló sérültek hazaküldését jelenti.”

A Gyulai Járási Ügyészség azonban ezt nem tartotta törvénysértőnek és helyt adott annak a panasznak, amit a gyanúsítással szemben Csóka-Szűcs és jogi képviselője benyújtott a vádhatóságnak. Így megszüntette a büntetőeljárást.

Csóka-Szűcs most azt mondta a portálnak, hogy sem az előállításakor, sem a rendőrségi kihallgatásakor nem közölték vele, pontosan melyik Fb-bejegyzésről van szó. Csupán annyit mondtak, hogy 

Ugyancsak a múlt héten egy 64 éves szerencsi férfit, Kusinszki Andrást is kihallgatott a rendőrség egy Facebook-bejegyzése miatt. Az ügyészség az ő esetében is kimondta, hogy nem történt bűncselekmény. A két ügy a múlt csütörtöki Európai Parlamenti vitában is előkerült.