Tusnádfürdő;Bálványosi Nyári Szabadegyetem;koronavírus;

Elmarad idén Tusványos

A járványhelyzet miatt legközelebb várhatóan csak 2021-ben rendezik meg a Bálványosi Szabadegyetemet.

Elmarad idén a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor – tudta meg a Hír TV.

A Hargita megyei Tusnádfürdőn évente megszervezett fesztivált a járványhelyzetre való tekintettel idén nem tartják meg. A köznyelv által „Tusványosnak” nevezett rendezvény tavaly ünnepelte 30. évfordulóját, a 31. alkalomra azonban várhatóan csak 2021-ben kerülhet sor.

A kormányközeli Hír Tv azt írta, hogy a szabadegyetem célja „olyan nyitott fórum biztosítása, ahol a kisebbségben élő magyarok, az anyaországbeliek, valamint a szomszédos államokban élő többségi nemzet fiataljai találkozhatnak és megvitathatják az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális eseményeket”.

Ehhez képest tavaly egy Csíkszeredából származó, de akkor már az Orbán-kormány apparátusában dolgozó lány úgy jellemezte az eseményt lapunknak, hogy az „napközben egy Fidesz-tábor, este pedig ugyanolyan fesztivál, mint bármelyik más”.

A rendezvény fő programja minden évben Orbán Viktor beszéde, aki rendre ott hirdeti meg a következő év csapásirányát. Például a 2014-es Tusványoson az illiberális demokrácia fogalmát dobta be a köztudatba, tavaly pedig már az illiberális keresztény szabadság építéséről beszélt. 

A 2019-es fesztiválról készült riportunkat itt, képgalériát pedig itt találnak.