Előfizetés

Elmarad idén Tusványos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.16. 15:20

Fotó: Népszava
A járványhelyzet miatt legközelebb várhatóan csak 2021-ben rendezik meg a Bálványosi Szabadegyetemet.
Elmarad idén a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor – tudta meg a Hír TV. A Hargita megyei Tusnádfürdőn évente megszervezett fesztivált a járványhelyzetre való tekintettel idén nem tartják meg. A köznyelv által „Tusványosnak” nevezett rendezvény tavaly ünnepelte 30. évfordulóját, a 31. alkalomra azonban várhatóan csak 2021-ben kerülhet sor. A kormányközeli Hír Tv azt írta, hogy a szabadegyetem célja „olyan nyitott fórum biztosítása, ahol a kisebbségben élő magyarok, az anyaországbeliek, valamint a szomszédos államokban élő többségi nemzet fiataljai találkozhatnak és megvitathatják az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális eseményeket”. Ehhez képest tavaly egy Csíkszeredából származó, de akkor már az Orbán-kormány apparátusában dolgozó lány úgy jellemezte az eseményt lapunknak, hogy az „napközben egy Fidesz-tábor, este pedig ugyanolyan fesztivál, mint bármelyik más”. A rendezvény fő programja minden évben Orbán Viktor beszéde, aki rendre ott hirdeti meg a következő év csapásirányát. Például a 2014-es Tusványoson az illiberális demokrácia fogalmát dobta be a köztudatba, tavaly pedig már az illiberális keresztény szabadság építéséről beszélt.  A 2019-es fesztiválról készült riportunkat itt, képgalériát pedig itt találnak.

JóKor: álhírek ellen kért kiadványt a nyugdíjasoknak az Idősek Tanácsa, propagandát kaptak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.16. 14:53
Mészáros József, Novák Katalin, Hulák Zsuzsa, és Nyitrai Zsolt a Jókor című, nyugdíjasoknak szóló tájékoztató magazin bemutatóján
Fotó: MTI Fotószerkesztõség/csalad.hu/Förster Tamás / MTI
A Magyar Államkincstár kontójára kétmilliónyian kapják meg a kormány „hiteles tájékoztatását”.
Celebhírekkel fűszerezett színes-szagos kiadványból kétmillió magyar nyugdíjas tudhatja meg, hogy a kormány mennyire vigyázott rájuk a koronavírus-járványban és mennyire megbecsüli őket – írta kedden a hvg.hu. A portál figyelmébe egy felháborodott nyugdíjas olvasójuk ajánlotta a JóKor című kiadványt, akinek aznap dobták be a postaládába a terméket. A címlapján Trokán Péterről és unokájáról, Szandiról és Farkas Bertalanról szóló érdekességeket, valamint rejtvényt és receptötletet ígérő színes lapról kiderült: nem szabadidőmagazin, hanem a Magyar Államkincstár kiadványa, felelős kiadóként az állami szerv elnökét, Mészáros Józsefet tüntették fel. A harmadik oldalon a miniszterelnök, Orbán Viktor féloldalas köszöntője olvasható, a lapban pedig többek között Győrfi Pál számol be a járvány idején általa tapasztaltakról, kiderül, hogy vészelte át a karantén időszakát Reviczky Gábor vagy Kásás Tamás, Novák Katalin családügyi államtitkár pedig egy vele készített interjúban beszél „a családbarát gondolkodásról”. A magazin végén aztán avatott szemeknek világossá válhat a kiadvány igazi szándéka:
egy féloldalas visszaküldendő szelvényen a Miniszterelnöki Kabinetiroda kéri az olvasó adatait a későbbi kapcsolattartáshoz.

Az MTI keddi tudósításából kiderült: valóban egy „jókor időzített” akcióról van szó. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott ugyanis sajtótájékoztatón mutatta be a JóKor című „tájékoztató magazint”. Nyitrai Zsolt szerint az Idősek Tanácsa (IT) kezdeményezte a kiadvány megjelentetését, amiről a sajtótájékoztatón Hulák Zsuzsa, az IT tagja azt mondta: azért javasolták a tájékoztató újság kiadását, mert sokszor téves információk jelentek meg az időseket érintő ügyekben.
„Az idősek azért estek pánikba, mert valahol azt olvasták, csökkentik, vagy megadóztatják a nyugdíjukat. Kell egy olyan fórum, ahol az ilyen téves hírekre azonnal lehet reagálni”

– hangoztatta Hulák Zsuzsa.

A kormányzati szervek szinte kart karba öltve teljesítették a kérést, s a magazin – Nyitrai Zsolt szerint – a Magyar Államkincstár kiadásában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Idősek Tanácsa és a Miniszterelnöki Kabinetiroda együttműködésében jelenik meg. A példányszám pontosan 2 millió 130 ezer, és a Magyar Posta közreműködésével juttatják el a célközönségnek.

Müller Cecília: Egészséges nagyik vigyázhatnak az egészséges unokáikra, és legyen tisztaságcsomag-batyu

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.16. 13:11
Képünk illusztráció
Fotó: Nils Hendrik Mueller / AFP
Kormánydöntés várható az idősek vásárlási idősávjáról és a tömegközlekedési maszkviselésről.
Gyakorlatilag lezajlott a koronavírus-járvány első hulláma – jelentette ki az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos a reggel ismertté vált járványügyi adatokkal kapcsolatban megjegyezte: 
„Jó hír, hogy csak egy új fertőzött van, valamint változatlanul két és félszer többen gyógyultak fel, mint ahányan aktív fertőzöttnek számítanak. Az ő számuk ugyanis már ezer alá csökkent.”

  – Életünk egyre inkább a régi kerékvágásba tér vissza, és bár a pandémia a világban még zajlik, és az „éberséget” fenn kell tartanunk, már senkinek nem mondom, hogy maradjunk otthon – fogalmazott Müller Cecília, aki szerint a veszélyhelyzet megszüntetésével „mindannyian fellélegzünk, rendeződhetnek emberi kapcsolataink”. Megjegyezte azt is, hogy az alapvető higiénés szabályok, kiemelten a kézmosás és fertőtlenítés előírásai változatlanul érvényben maradnak, ezért azok betartására kért mindenkit. Hozzátette az idősek „felszabadításáról”, további változásokról: a vásárlási idősávokról, a tömegközlekedésben előírt maszkviselésről a kormány fog dönteni. A tisztifőorvos az iskolás gyermekeknek kedden hivatalosan is megkezdődött nyári szünettel kapcsolatban tervkészítést javasolt a családoknak, és külön kiemelte: 
„Az időseket továbbra is féltjük, vigyázunk rájuk, de ha egészségesek, a nagymamák, a nagypapák vigyázhatnak az egészséges gyermekekre”.

Ugyanez vonatkozik Müller Cecília szerint a táborba készülőkre is, mert csak egészséges gyermek táborozhat. Olyan jó tanácsokkal is ellátta a szülőket, hogy az előbbi témában adott nyilatkozaton túl: 
„Készítsenek tisztaságcsomag-szerű, valami batyut, amelyben van rovarriasztó, fertőtlenítőkendő, kulacs, szemeteszsák, kulacs és naptej.”

Azoknak akik, családostól pihennének a nyáron, az országos tisztifőorvos belföldi családbarát üdülőhelyeket ajánlott. Akik viszont mégis külföldre utaznának, azelőtt biztosításkötést és alapos tájékozódást javasolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Egészségügyi Világszervezet, a WHO-honlapján a járványügyi helyzetről.
Lakatos Tibor rendőr ezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos egy mentőautó felszerelését nézi a járványügyi bevetési egységnek tartott eligazítás utá
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Felállt a bevetési egység

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa közölte, hétfőn az operatív törzsön belül megalakult a járványügyi bevetési egység, amelynek vezetője az országos helyettes tisztifőorvos. – Az egység tagjai:  a hivatásos katasztrófavédelmi szerv és az Állami Egészségügyi Ellátási Központ (ÁEEK) képviselője, az országos kórházfőparancsnoki támogató törzs törzsvezetője, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, valamint a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóaljának parancsnoka – sorolta Kiss Róbert. Hozzáfűzte: amennyiben a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos, azonnali beavatkozást igénylő esemény történik, az operatív törzs azonnal berendeli a bevetési egységet. A különféle adminisztratív szolgálati eljárások mellett az egység, ha szociális vagy egészségügyi intézmény érintett, látogatási tilalmat rendelhet el. Ugyanakkor a pontosan kijelölt területen dönthet akár a kijárási korlátozásról, védőfelszerelések kiosztásáról, terület lezárásáról, egyben a honvédség közreműködését is kérheti a fertőtlenítések végrehajtásában.