A legjobb esetben is az ötödét kapják az egészségügyisek bérkiegészítésének az idősotthonok dolgozói

Publikálás dátuma
2020.06.24. 09:43

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Jelenleg a fenntartó önkormányzatok, illetve az egyházak jóságában bízhatnak.
Az idősotthonok fenntartói szerény eszközeikkel próbálják elismerni dolgozóik erőfeszítéseit, ők ugyanis kimaradtak a kormány jutalomosztásából. Pedig az átlagkeresetük alig bruttó 300 ezer forint – írja a 24.hu. Orbán Viktor április elején jelentette be, hogy minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint plusz juttatást kap az idén. Később kiderült, hogy hiába álltak helyt derekasan a vírushelyzetben, kimaradnak a prémiumból a gyógytornászok és a gyógyszerészek, a gyógyászati segédeszközöket áruló boltok dolgozói, valamint a szociális intézmények, így az idősotthonok munkatársai. A szociális szférában most legfeljebb a fenntartó önkormányzat vagy egyház jóságában és anyagi lehetőségeiben bízhatnak.  A 24.hu érdeklődésére azonban egyetlen olyan válasz sem érkezett, hogy az idősotthonok fenntartói saját hatáskörben megadnák az 500 ezer forint jutalmat. Az derült ki, hogy valamennyi pénzt próbálnak kigazdálkodni, de vannak intézmények, ahol erre biztosan nincs fedezet.
Ahol már eldöntötték a juttatás összegét, onnan szerény, az egészségügynek szánt jutalom legfeljebb ötödét kitevő összegről érkeztek hírek.

  • Győr polgármestere, Dézsi Csaba András június 16-án jelentette be, hogy a város 250 szociális dolgozója egyszeri 110 ezer forintos bérkiegészítést kap, mivel az elmúlt hónapokban az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan ők is az első vonalban harcoltak.
  • Budapesten 100 ezer forint egyszeri jutalmat kapnak a szociális dolgozók, illetve az egyházi intézményekben extra cafeteriajuttatást, jutalmat, pénzbeli támogatást terveznek.
  • A tatabányai önkormányzat 30 százalékos bérkiegészítést ad a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézményben dolgozóknak a koronavírus-járvány miatt megnövekedett többletfeladatok kompenzálására.
  • Érden a veszélyhelyzet kihirdetése után a gondozók az idősek védelme érdekében beköltöztek az idősotthonba, három hétre. Erre az időre átlagosan havi bruttó 77 409 forint többletjövedelmet kaptak. Bérkiegészítést viszont forrás hiányában nem tudnak adni a dolgozóknak.
  • Az Edelényi Szociális Szolgáltatási Központtól azt írták, még folyamatban van az önkormányzat és az intézmény idei költségvetésének áttervezése, ezért nem tudják, lesz-e bérkiegészítés náluk.
  • Mosonmagyaróváron a lap értesülései szerint nemhogy bérkiegészítést nem fog adni az önkormányzat, de még a szokásos nyári, kétheti bérkiegészítés is elmarad, arra hivatkozva, hogy forrásokat von el az állam az önkormányzatoktól.
Tehát míg a gyeden, gyesen, szabadságon, fizetés nélküli szabadságon, betegszabadságon, állásidőn lévő egészségügyi dolgozók is pénzt, addig a szociális intézményekben hosszú heteken át kitartó dolgozók nem. A lap forrásai azt nyilatkozták, hogy így még nehezebb lesz megtartani a munkaerőt vagy esetleg újat szerezni a szociális intézményekben. A válság és a megugró munkanélküliség ellenére ugyanis nem tolonganak a jelentkezők az idősotthonoknál.
Szerző

Turistáknak adtak ki önkormányzati lakásokat a bérlők a Budai Várnál

Publikálás dátuma
2020.06.24. 09:20

Fotó: Shutterstock
Razziázott az önkormányzat, páran már lebuktak. A polgármester szerint van olyan bérlő a kerületben, aki két-három önkormányzati lakást is kedvezményes áron bérel, és azt albérletbe adja vagy szállásszolgáltatásra használja.
Akár egy-két nap alatt megkereshették a havi 20-27 ezer forintos lakbért azokkal a budavári bérlakásokkal, amiket nemzetközi szálláskereső portálokon keresztül adtak ki turistáknak. Az önkormányzat azonban megelégelte a régóta folyó, illegális Airbnb-bizniszt, és váratlan ellenőrzéseket tartott – írja a hvg.hu.    „Budavári apartman kiadó pazar helyen, két hálószobával, terasszal és folyóra néző pihenősarokkal a Vár nevezetességeinek közelében” – olvasható a hirdetés egy I. kerületi lakásról a Booking.com szálláskereső portálon. A közvetlenül a Budai Vár mellett futó Donáti utcában található ingatlan a főváros egyik legexkluzívabb részén, a Halászbástyától alig 100 méterre található.  A budavári önkormányzat a koronavírus utáni időszakra razziát szervezett, és az ellenőrzéskor két turistát találtak a Donát utcai lakásban. A kerület ingatlankezelő szervének munkatársai a helyszínről felhívták az Airbnb-bizniszt menedzselő személyt, de hiába kérték, hogy jöjjön a lakásba és tisztázza a helyzetet. Arrogánsan távozásra szólította fel a hivatal embereit, mondván, a lakásban az tartózkodik, akinek megengedi. A hvg.hu birtokába került az ellenőrzés jegyzőkönyvének másolata, ez alapján 
a Donáti utcai lakás bérlője nem is Magyarországon él.

Az nem derült ki pontosan, hogy milyen áron futtatták a Donát utcai ingatlant, amelyet a rendszer folyamatosan „teltházasnak” mutat. A portál cikkének megjelenése előtt végül leállították az Airbnb-kiadást, a szálláshelyre kikerült a „sajnos jelenleg nem foglalható” megjegyzés, de az ingatlant nem vették le a portálról.  Az viszont a pontos árak ismerete nélkül is valószínűsíthető, hogy jelentős hasznot hozhatott az illegális kiadás. Az önkormányzat tájékoztatása alapján a 80 négyzetméteres lakás bérleti díja havonta 20 560 forint volt. Ehhez jött hozzá a víz- és szemétszállítási díj, így havonta összesen 32 118 forintot fizettek az önkormányzatnak. A lebukás után a budavári önkormányzat azonnal felmondta a bérleti szerződést. A hatályos önkormányzati rendelet ugyanis világosan kimondja:
a bérlakás nem rendeltetésszerű használatának minősül, ha azt fizető vendéglátás céljára, vagyis „rendszeres jövedelemszerző tevékenységre” hasznosítják.

A Donát utcai lakás története nem egyedi, alig pár nappal később egy másik bérlakásnál tartott ellenőrzésen is kiderült, hogy illegálisan adták ki turistáknak az Airbnb-n keresztül. Ez a 43 négyzetméteres ingatlan is az egyik legfrekventáltabb részen, az Országház utcában található, alig 200 méterre a Halászbástyától. Ennek az ingatlannak is a piaci alapú díjaknál jóval alacsonyabb, havi 27 851 forint volt a bérleti díja. Az önkormányzat ennek a lakásnak a bérleti szerződését is felmondta. A lap úgy tudja, hogy mindkét lakás bérleti jogát cserével szerezték, vagyis az eredeti jogosulttól egy másik ingatlan becserélésével vették át az ingatlanokat.
– Az önkormányzati bérlakások arra valók, hogy a kerületi családok lakjanak bennük, ha valaki albérletbe adja, akkor nyilvánvalóan van hol laknia, így nem szorul az önkormányzat segítségére

– hangsúlyozta Váradiné Naszályi Márta polgármester.

Elmondása szerint gyanították, hogy vannak, akik az önkormányzati bérlakásokat engedély nélkül rövid távú szálláshelyként működtetik. Olyanok is vannak, akik akár két-három önkormányzati lakást is bérelnek 20-50 ezer forintos bérleti díjért, és azt albérletbe adják vagy szállásszolgáltatásra használják. A polgármester közölte, hogy akit ilyen visszaélésen kapnak, azzal szerződést fognak bontani.
– Miközben hetente keresnek meg olyan családok, akiknek lakhatásra volna szükségük, illetve erejükön felül nyögik a piaci alapú bérleti díjakat – velük szemben volna tisztességtelen, ha hagynánk, hogy egyesek továbbra is visszaéljenek a közvagyonnal

– tette hozzá a polgármester.

V. Naszályi Márta tavaly az önkormányzati választást követően vette át az I. kerület vezetését a fideszes Nagy Gábor Tamástól, akinek idején számos botrányos ingatlanügyre derült fény. Az ellenzéki polgármester szerint eddig azért nem volt hatékony a bérleményellenőrzés, mivel nem volt erre irányuló döntéshozói akarat.
Szerző
Frissítve: 2020.06.24. 09:21

Patkányhelyzet - Felszámolnák a gócpontokat Budapesten

Publikálás dátuma
2020.06.24. 07:20

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Kétszer annyit költött tavaly patkányirtásra a fővárosi önkormányzat, de a lakossági bejelentések száma mégis kétszer annyi volt, mint három éve. Müller Cecíliáék ennek ellenére teljesítettnek ítélték a feladatot.
Az intenzív irtás ellenére tavaly kétszer annyi lakossági bejelentés érkezett patkányok miatt, mint három évvel ezelőtt, amikor még a Bábolna Bio végezte ezt a munkát. Ráadásul az igazolt fertőzések száma még ennél is jobban, csaknem a négyszeresére emelkedett. Müller Cecília országos tisztifőorvos - a tevékenységet 2019 májusától, az intenzív irtás kezdetétől ellenőrző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetőjeként - ennek ellenére javasolta a teljesítési igazolás kiállítását, vagyis a munka ellenértékének kifizetését a fővárosi önkormányzatnak. Az NNK ugyanakkor elismeri, hogy az általuk végzett ellenőrzések nem elegendők arra, hogy a város patkánypopulációjának számát vagy éppen az irtás eredményességét számszerűen megítéljék.    Két évvel ezelőtt Budapest „patkánymentes állapotának fenntartására” hirdetett tendert a fővárosi önkormányzat. A négy éves szolgáltatás díját előzetesen nettó 1,3 milliárd forintra becsülték, de a megbízást végül elnyerő Rovért Kft. vezette négytagú RNBH konzorcium kicsit több mint egymilliárdért elvállalta. A szerződéskötés után nem sokkal azonban jelezték a fővárosnak, hogy a lakossági bejelentések száma többszörösen meghaladja a patkánymentes állapot fenntartására kötött szerződés kereteit, azaz több irtás, és több pénz kell. Állításukat hamarosan patkányokról szóló híradások sora igazolta. A fővárosi kormányhivatal nem sokkal később célzott és intenzív patkányirtás megrendelését ajánlotta a városvezetésnek, a Tarlós István vezette főváros pedig - a választásokhoz közeledve - 325 millió forintot szavazott meg az intenzív rágcsálómentesítésre.
A fokozott irtást májusban kezdték és egészen december végéig folytatták a lakossági bejelentések alapján leginkább fertőzöttnek tartott tíz kerületben (a budai oldalon az I., a pesti oldalon az V.,VI., VII., VIII., IX., XIII., XIV., XIX. és a XX. kerületekben) A vállalkozó beszámolói alapján az irtás hatására néhány hónap alatt megszűnt a patkányjelenlét a csatornarendszerben. Csakhogy 1-2 hónap múlva újra megjelentek - vélhetőleg a környező épületekben maradt néhány patkánycsalád.
A felmérések alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) valószínűsíti, hogy a közintézmények egy része nem megfelelő módon teljesíti a rágcsálók elleni védekezési kötelezettségét, ezenfelül komoly gondot okoznak az elhagyatott épületek és az üres telkek, amelyeken nem ritkán felgyűlik a hulladék. Ráadásul a patkányok egy része rezisztensé vált a korábban használt irtószerekre.
A gócgyanús helyek listáját a XIII. kerületi Bulcsú-Csángó utca környéke vezeti. Tavaly májusban különösen fertőzöttnek számított a belvárosi Deák tér és a szintén kiemelt turisztikai célpontnak számító Hősök tere is, de azóta innen sikerült elűzni a rágcsálókat. Tartósan negatív helyszínnek számít viszont a KÖKI Terminál, az Örs vezér tere, az Erzsébet tér, a Vásárcsarnok és a Nyugati Pályaudvar, amelyekhez új helyszínként felsorakozott a két III. kerületi hely (Euro Center és a békásmegyeri HÉV-megálló), valamint a Boráros és Széll Kálmán tér, valamint a Népliget és a Feneketlen tó környéke. Az intenzív irtás időszakában a beérkező 8226 lakossági bejelentés 75 százaléka nyert igazolást. (Az számít bizonyított bejelentésnek, ha élő patkányt, tetemet vagy ürüléket találnak a helyszínen, vagy a kihelyezett csalétket megrágja az állat.) Bár a lakossági bejelentések száma 18 százalékkal csökkent, de még így is átlagosan 525 volt havonta, ami több mint kétszerese a vállalkozó által vállalt patkánymentés állapot fenntartásához meghatározott 228 bejelentésnek. Az NNK ennek ellenére arra jutott, hogy a vállalkozó teljesítette vállalt feladatát, lévén „nem garantálható, hogy a szerződésben rögzített határérték csak az alaptevékenység ellátásával elérhető”, így az intenzív irtás folytatását javasolják. A fentiekre hivatkozva a konzorcium is jelezte, hogy a közbeszerzési ajánlat alapján meghatározott átalánydíj nem fedezi a költségeit, így a hatályos szerződés felülvizsgálatát kezdeményezték. A városvezetés mindezek után több tucatnyi céget kérdezett meg: mennyiért is vállalnák a feladatot. A beérkezett ajánlatok átlaga havi 56 millió forintra kerekedett. Összehasonlításul: a Bábolna Bio 2018-ban havi 21,2 millióért végezte a munkát. A Rovért vezette konzorcium eredetileg 17 millióért vállalta, ám az intenzív irtásra kapott plusz pénzzel együtt 2019 májusától decemberig 52 millióért végezte. Kiss Ambrus pénzügyi főpolgármester-helyettes a Népszavának nem tagadta, hogy az új szerződés várhatóan drágább lesz, hiszen többet kérnek majd cserébe. Az irtást jelenleg egy harminc éve változatlan objektumlista, illetve kisebb részben lakossági bejelentések alapján végzik. A jövőben azt szeretnénk, ha megelőzésként gócpont kutatást is végezne a nyertes társaság. Másrészt eleve beleépítenék a szerződésbe az eseti jelleggel keletkező intenzív irtásigényt. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönt a nyílt tender fedezetéről. Az új két éves szerződés megkötéséig a jelenlegi konzorcium folytatja az irtást.
Szerző