Ipari szennyvizet engedtek a tundrába, újabb környezetkárosítás történt Norilszkban

Publikálás dátuma
2020.06.28. 19:58
Az orosz Transznyeft munkatársai felügyelik az olajjal szennyezett víz leszivattyúzását a norilsziki kőolaj-katasztrófa után, 2020. június 10-én
Fotó: Irina Jarinszkaja / AFP or licensors
A Nornickel orosz vállat egy hónapon belül két súlyos szennyezésért is felelhet.
Elismerte a Nornickel orosz bánya-és fémipari vállalat vasárnap, hogy a környezetvédelmi előírásokat durván megsértve pumpált szennyvizet a tundrába egyik üzemének területéről Norilszk környékén -írja az MTI. A szombati incidensről - amely során egy nikkelfeldolgozó üzem ülepítő tavából pumpáltak ki nehézfémekkel szennyezett vizet, veszélyeztetve a Harajelah folyót - a Novaja Gazeta független lap számolt be elsőként. A Nornickel szerint a szennyvizet túláradás miatt pumpálták ki a tárolóból, de előzetesen megtisztították, ezért nem jelent környezeti kockázatot. A vállalat a műveletért felelős alkalmazottjait minden esetre felfüggesztette. 
Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából, és szennyezte be sarkvidéki Ambarnaja folyó vizét – talán évtizedekre felborítva a folyó ökológiai egyensúlyát. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.
A kőolaj-szivárgást a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása is. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen. A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki. 
Szerző

Napokon át tartott a török szélsőségesek és a kurd tüntetők harca Bécsben (videó)

Publikálás dátuma
2020.06.28. 18:19
Képkocka az Einsatzdoku Wien szombati tüntetésről készült összeállításából
Fotó: Youtube/Einsatzdoku Wien
A Szürke Farkasok tagjai is részt vettek a zavargásokban, Sebastian Kurz bekérette a török nagykövetet.
Három napon keresztül tartottak a zavargások Bécs 10. kerületében, ahol a török nacionalisták csaptak össze a nők bántalmazása ellen tüntető kurdokkal és a radikális baloldali Antifa csoport tagjaival – írja az MTI. A rendbontások szerdán kezdődtek az osztrák fővárosban: a jobboldali szélsőséges törökök egy csoportja, köztük a Szürke Farkasok (Graue Wölfe, törökül Bozkurtlar) elnevezésű szervezet tagjai azonban rátámadtak a felvonulókra.
 Egy nappal később megismétlődtek a zavargások;
több száz török "Allahu Akbar"-kiáltásokkal támadt rá újból a tüntető kurd aktivistákra és a rendőrökre is, kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálva meg őket. Két rendőr megsérült, egy rendőrkutyát pedig egy vasbetondarabbal találtak el.

Több embert őrizetbe vettek, és 34 esetben tettek feljelentést. Pénteken a kurdok, illetve baloldali aktivisták, köztük az Antifa elnevezésű baloldali mozgalom, valamint a YPJ elnevezésű szíriai kurd fegyveres női csoport, összesen 500 fő vett részt az újabb demonstráción; a menet a bécsi főpályaudvar (Wien Hauptbahnhof) irányába vonult, amikor a törökök ismét rájuk támadtak. Ismét kövek, petárdák repültek a levegőben. Egy robbanó petárda több rendőrt megsértett, az egyik egyenruhás vállát pedig egy üveggel találták el. Az akció során három embert vettek őrizetbe.
Szombaton a kurdok és baloldali aktivisták újabb felvonulást tartottak, az Antifa elnevezésű baloldali mozgalom ezúttal a Twitteren arra szólított fel, hogy tüntessenek a török nacionalista, valamint iszlám csoportok agresszív fellépése ellen. A megmozduláson fokozott rendőri jelenlétet rendeltek el, így nem történt újabb incidens. 
Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap bekérette Ozan Ceyhun török nagykövetet, a Bécs 10. kerületében több napon át tartó zavargások miatt. A diplomatának hétfőn a külügyminisztériumban kell megjelennie. Kurz kijelentette: nem fogják megengedni, hogy a törökországi konfliktusok átterjedjenek Ausztriára, és az osztrák városok utcáin erőszakos cselekményekre kerüljön sor. A kancellár "zéró toleranciát" hirdetett az erőszak ellen, és elrendelte, hogy Bécs "neuralgikus" pontjain, valamint más városokban is erősítsék meg a rendőri jelenlétet. A tüntetések miatt több száz rendőr, a rendőrség WEGA elnevezésű különleges egysége és egy helikopter is napok óta készenlétben van. 
Szerző

Félmillió ember került vesztegzár alá Peking térségében

Publikálás dátuma
2020.06.28. 16:55

Fotó: Ju Huanzong / XINHUA /AFP
A területet az egészségügyi hatóság szerint teljességgel elszigetelik, a lakosoknak az otthonaikban kell maradniuk, családonként egy személy járhat bevásárolni, illetve gyógyszerekért.
Mintegy félmillió ember került vesztegzár alá a Peking térségében kitört újabb járványgóc miatt - közölték a kínai hatóságok vasárnap a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése nyomán. A hatóságok ugyanakkor arról biztosítottak mindenkit, hogy a helyzet javulni fog. A korlátozások által érintett Anhszin megye 150 kilométerre található Pekingtől. A területet az egészségügyi hatóság szerint teljességgel elszigetelik, a lakosoknak az otthonaikban kell maradniuk, családonként egy személy járhat bevásárolni, illetve gyógyszerekért. Az újabb esetek miatt sokan a járvány egy újabb hullámától tartanak. Miután két hónapon át nem jelentettek újabb fertőzötteket Pekingből, június 11. óta már 311 esetet tartanak nyilván a kínai fővárosban. A járványgóc központja a Hszinfadi nagybani piac lehet, amelyen május 30. óta mintegy 200 ezren fordultak meg. A Hszinhua kínai hírügynökség szerint a piacra a anhszin megyei vállalatok szállítottak édesvízi halakat. A múlt héten tömegesen végeztek el koronavírus-teszteket Pekingben a nagyobb piacok, éttermek, és futárszolgálatok munkatársainál, de a potenciálisan érintett lakónegyedekben élőket is megvizsgálták. A Global Times állami hírlap szerint a teszteket most a szépségszalonok dolgozóira is kiterjesztik. A járvány kiindulópontjában, Kínában eddig 84 745 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 4641-en hunytak el a kórban.
Szerző