Előfizetés

Nyomozók kopogtathatnak a Városházán Tarlós feljelentése után

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.29. 13:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ORFK kiegészítést vár a korrupciósgyanúsnak nevezett fővárosi beruházásokkal kapcsolatban – Tarlós István lépett, most a Városházánál pattog a labda.
Feljelentés-kiegészítést rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság annak kapcsán, hogy Tarlós István eljelentést tett náluk több nagy fővárosi beruházás ügyében – tudta meg a Népszava.

Akit korrumpáltak, az nem szokta magát feljelenteni

Lapunknak kérdésére maga Tarlós számolt be a fejleményről. Mint a Magyar Nemzet megírta , a korábbi főpolgármester június 29-én, öt nappal azután fordult a rendőrséghez, hogy Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes bejelentette: a Fővárosi Közgyűlés Havasi Gábor vezetésével vizsgálóbizottságot alakít a Fővárosi Közgyűlés az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására.
A bizottság vizsgálni fogja a méregdrága patkányirtási tendert, az állatkerti Biodóm létesítését, a parkolási rendszer elmúlt 15 éves működését, a Rác fürdő projektet, a 3-as metró felújítását, a 4-es metró építését, az elektronikus jegyrendszer-projektet és a Bálna eladását.
Tarlós István azonban ezt csak időhúzásnak tartja, és – mint fogalmazott – Kerpel-Froniusék helyett megtette a döntő lépést, ezzel pedig magának és másoknak is tartozott.

A főpolgármester-helyettes megfogalmazott valamit, amit semmivel nem támasztott alá – ha igaza van, akkor nem kell másfél évig vacakolni a bizottságosdival – ha nincs, akkor azt is tisztázni kell, mondta a Népszavának Tarlós .
Szerinte az főpolgármesteri ciklusaira nem vetül a korrupció árnyéka – aki érintett egy ilyen ügyben, az amúgy nem szokta saját magát feljelenteni. A  felsorolt esetek szerinte inkább a 2010 előtti, MSZP-SZDSZ koalíciós városvezetésnek és a mostani Karácsony-érának lehetnek kínosak; hiszen a 4-es metró, a Rácfürdő szerződéseit még Tarlós győzelme előtt kötötték, a patkányirtásról szóló túlárazott szerződést pedig bizottsági tagként Karácsony Gergely is megszavazta.  (Tegyük hozzá, Karácsony később rendőrségi feljelentést tett a tender ügyében, amit a rendőrség bűncselekmény hiányában visszadobott - a szerk.)
Tarlós azt is hangsúlyozta, hogy a Városháza nem ismerheti a 14 fővárosi cég millió-egy szerződését: ha valamelyik szerződésnél, közbeszerzésnél korrupciós ügy bukik ki, azért jogi személyként az adott cég, illetve vezetői felelnek. Azt
kérdésünkre azonban Tarlós István elismerte, hogy politikai értelemben ő maga is felelőssé válna, ha a vezetése alatt kötött szerződésnél talál bűncselekményt az ORFK.

A Városházát még nem kereste a rendőrség Kerpel-Fronius szerint

A rendőrség akkor szokott feljelentés-kiegészítést kérni, ha maga  feljelentés nem közöl megalapozott gyanút, és a nyomozás megindításához további adatokat is kell gyűjteni. Ilyen adatokat viszont a Városháza szolgáltathat az ORFK nyomozóinak a Kerpel-Fronius által gyanúsnak tartott beruházásoktól. A Népszava megkereste Kerpel-Fronius Gábort, aki csak lapunktól értesült attól, hogy az ORFK további adatokat kérhet a Tarlós-feljelentés miatt. „Úgy tudom, ilyen rendőrségi kérés még nem érkezett be a Városházához, de ha kell, segítünk, mert elsődleges célunk a tisztánlátás, ebben egyetértünk Tarlós Istvánnal” – mondta a főpolgármester-helyettes. Szerinte a bizottság felállításának így is van értelme, hiszen itt nem csak a városvezetők, céges igazgatók büntetőjogi, hanem politikai-vezetői felelősségét is vizsgálnák. A felvetésre – hogy a nyomozás során a Karácsony-éra önkormányzati képviselői is érintetteké, gyanúsítottakká válhatnak – Kerpel-Fronius azt mondta, a korrupciónak nincs színe, az ügyeket tisztázni kell. Azt is kiemelte, hogy a vizsgálóbizottság célja, hogy az új városvezetés előtt levő teljes múltat vizsgálják, a 2010 előtti szerződéseket is. Tegyük hozzá, a bizottság felállítását kezdeményező Momentumnak ugyanakkor egy ilyen átvilágítás során sem lenne veszíteni valója, hiszen tisztségviselőik csak a 2019. októberi önkormányzati választás után jelentek meg a Fővárosi Közgyűlésben és a Városházán.

Gréczy Zsolt jogerősen pert nyert a Pesti Srácok ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.29. 12:40

Fotó: Népszava
A DK-s politikus kommunikációját szexuális jellegű zaklatásként leírni egyértelműen valótlan tények híresztelésének minősül.
  A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete helyreigazításra kötelezi a Pesti Srácok szerkesztőségét a 2019. december 13. napján megjelent „Megszólal a Mi Hazánk munkatársnője, akit hetek óta zaklat levakarhatatlanul Gréczy Zsolt (PS-video-frissítve)” című cikk kapcsán. A tárgyalás során kiderült, hogy a DK országgyűlési képviselőjét nyilvánosan megvádoló országgyűlési alkalmazott, Palányi Nóra eltagadta, hogy ő kezdeményezett kapcsolatfelvételt Gréczy Zsolttal, és sem ő, sem a Fidesz-közeli médiatermék nem tudta bizonyítani a zaklatás tényét. Korábbi állításaiba Palányi többször belezavarodott, volt amelyikre azt mondta, lehet, hogy rosszul emlékezett. A másodfokú bíróság ítélete szerint a két fél közötti, alig pár napos levelezés kapcsán "a felperes üzeneteit, magatartását a szó köznapi értelmében véve, okszerűen zaklatásnak minősíteni nem lehet. Az alperesi írás szerinti szexuális jellegű zaklatásként való ábrázolás, leírás pedig egyértelműen valótlan tények híresztelésének minősül."

A 80 milliárdos káddugó: ilyen népligeti arénát álmodik Kocsis

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.29. 11:58

Fotó: Kocsis Máté Facebook oldala
Korábban a beruházó sem tudta megmondani, milyen lesz az összkép, a kézilabda-szövetség fideszes elnöke viszont a jövőbe látott.
Most még csak képek, jövőre valóság. Íme Európa legnagyobb kézilabda arénájának látványterve! - írta Facebook-oldalán Kocsis Máté, így harangozva be a becslések szerint nettó 74- 78 milliárdos költségvetéssel épülő csarnok első, felülnézeti látványtervét. 
A sportpotentát fideszes frakcióvezető szerint a formára leginkább gigantikus káddugóra emlékeztető aréna 20.022 néző befogadására lesz alkalmas, ami remekül illik ahhoz, hogy a beruházásnak a 2022-es kézilabda EB-re kell elkészülnie.
Kocsis szerint az épületnek „ (…) nem csak a kézilabda szurkolói örülhetnek, ugyanis az aréna nagy koncertek, rendezvények, kiállítások helyszíne is lesz, mindemellett pedig az összes létező teremsportág számára is megfelelő szabványokkal rendelkezik, ide értve például a kosár- és röplabdát, a jégkorongot, teniszt, és korcsolyát, de még bizonyos lovas és motoros versenyeket is.” 

BFK: építkezés közben dől el, hogy fog kinézni

Kocsis bejelentése azért is érdekes, mert  - mint lapunk is beszámolt róla -
júniusban még a beruházó sem tudta megmondani, hogyan fog kinézni az aréna.

„A Fővállalkozó (...)»gördülő tervezéssel« végzi a munkát.  Ez az építkezés jelen fázisában azt jelenti, hogy a helyszíni kivitelezés előrehaladása mellett párhuzamosan zajlik a homlokzat külső jegyeinek, azaz a látványterv markáns, meghatározó elemének véglegesítése.” „A végleges terv és a hozzá tartozó látványtervek 2020 második fél évében kerülnek leszállítása, a végleges látványterveket ezt követően tesszük közzé.” – írta a Budapesti Fejlesztési Központ, a 444.hu megkeresésére. Kocsis ehhez képest már egy hónappal később látványtervet mutatott be - kérdés persze, hogy ez tényleg a végleges koncepció.