LMP;ellenőrzés;Állami Számvevőszék;Demokratikus Koalíció;

Most az LMP gazdálkodásában talált problémákat az ÁSZ

A könyvvitellel, a magánadományok és tagdíjak nyilvántartásával is elégedetlen a Számvevőszék. Az ellenzéki párt igyekszik együttműködni.

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Lehet Más a Politika (LMP) 2017-2018-as gazdálkodásában – írta a távirati irodának kedden elküldött közleményében a testület.

Mint részletesebben is kifejtik, megállapításaik szerint az LMP 2017-ben és 2018-ban nem szabályosan vezette könyvviteli nyilvántartásait – így nem lehetett egyértelműen követni a központi költségvetésből kapott források, az egyéb hozzájárulások és adományok útját, valamint „nem volt biztosított” a gazdálkodás szabályszerűsége sem.

Az ÁSZ a 2018-as évben is talált hibát: bár elismerik, hogy az LMP gazdálkodásra vonatkozó belső szabályozása ekkor megfelelő volt, a magánszemélyektől kapott adományokat szerintük bizonylat nélkül könyvelték a pártnál - így nem igazolták, hogy a pénzek tényleg a párttörvény által engedélyezett forrásokból származnak.

2018-ban ráadásul több kifizetés teljesítésigazolás nélkül történt; vagyis, a Számvevőszék szerint nem bizonyított, hogy a Lehet Más a Politika ezeket a pénzeket tényleg feladatainak ellátására  költötte. Az ÁSZ azt is felrója a Lehet Más a Politikának, hogy a honlapjukon és a Magyar Közlönyben közölt pénzügyi kimutatás a szabályszerű könyvvezetés hiányában - nem mutat valós képet a párt vagyoni és pénzügyi helyzetéről. Hozzáteszik azt is, hogy párt  2017-ben 173,7 millió forint, 2018-ban 195,1 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült.

A Népszava a jelentéssel kapcsolatban megkereste Schmuck Erzsébetet, az LMP társelnökét, aki elmondta, megkapták az ÁSZ jelentéstervezetét, és 15 napon belül válaszoltak is rá. „A magánadományoknál néhány esetben adatvédelmi okokból nem közölhettünk információkat, de készek vagyunk az együttműködésre, elkészítjük a kért intézkedési tervet” – mondta lapunknak Schmuck.

A Számvevőszék legutóbb a Demokratikus Koalíció (DK) esetében intézkedett, akkor a DK két hónapra felfüggesztett, mintegy 400 milliós összegű állami támogatásának folyósítását engedélyezték, mondván, a párt igazolni tudta a tavalyi évre vonatkozó törvényes gazdálkodást.