Előfizetés

Háromra nőtt a fehéroroszországi tüntetések halálos áldozatainak száma

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.08.19. 18:50

Fotó: SERGEI GAPON / AFP
Egy férfi a délnyugati Breszt városában kapott lőtt sebet.
Háromra nőtt az Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő fehérorosz államfő vitatott újraválasztása ellen zajló tiltakozások halálos áldozatainak száma – közölte a fehérorosz sajtó szerdán. A negyvenes évei derekán járó
Henadzij Sutov a délnyugati Breszt városában kapott lőtt sebet egy tüntetés során.

A minszki egészségügyi minisztérium megerősítette, a fehérorosz állampolgár Sutovot kritikus állapotban szállították kórházba a múlt héten, de életét megmenteni nem tudták. A férfi szerdán hunyt el. A tut.by független hírportál úgy tudja, Sutov fejlövést kapott. A fehérorosz hatóságok korábban a tüntetésekkel összefüggésben két halálesetet erősítettek meg, az egyiket Minszkben, a másikat Gomel városában.

Lukasenko utasította a belügyminisztériumot

Lukasenko a nap folyamán utasította a belügyminisztériumot, hogy vessen véget a rendbontásoknak az országban, különösen pedig Minszkben – jelentette szerdán a Belta fehérorosz állami hírügynökség.
„Ne legyenek többé zavargások Minszkben. Az emberek belefáradtak ebbe, békét és nyugalmat követelnek”

– hangoztatta.

A fehérorosz választási bizottság szerdán bejelentette, hogy a hivatalos eredmények alapján a hatodik államfői mandátumát a szavaztok 80 százalékával elnyerő Lukasenkót két hónapon belül beiktatják.

Tízpontos nyilatkozat

A helyi sajtó szerint a vitatott augusztus 9-i elnökválasztás nyomán kibontakozó tüntetéssorozat kezdete óta első alkalommal tettek eleget fehérorosz hatóságok a tüntetők követeléseinek. A lengyel határon található Grodno városvezetése honlapján közzétett egy tízpontos nyilatkozatot „válaszul a közösség panaszaira”. Ennek értelmében Grodno központi terein továbbra is engedélyezik a tüntetéseket, a sztrájkokban részt vevő dolgozóknak pedig nem kell következményekkel számolniuk a munkabeszüntetések miatt. A városban egyébként új tanácsot is létrehoztak, amelyben a hatóságok és a civiltársadalom képviselői egy asztalnál ülnek. Az ellenzéki koordinációs tanács szerdán megkezdte a Fehéroroszországban kialakult helyzet rendezési tervének megvitatását – közölte a testületben részt vevő Paval Latuska volt színházi igazgató. Mint mondta, a lehető leghamarább el kell fogadni ezt a dokumentumot, hogy a voksolás eredményei ellen tiltakozó emberek elé lehessen terjeszteni véleményeztetésre. Latuska egyben felkérte Oroszországot: járjon közbe annak érdekében, hogy a fehérorosz ellenzék bekapcsolódhasson a minszki vezetéssel folytatott párbeszédbe. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerdán fehérorosz hivatali partnerével, Roman Holovcsenkával beszélt telefonon a többi között Moszkva és Minszk kapcsolatainak elmélyítéséről. Az orosz kormányzati közlemény szerint a két politikus az orosz-fehérorosz kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok kiszélesítésének kihívásait vitatta meg, valamint az együttműködés elmélyítéséről is tárgyalt az energetika, illetve az ipar területén. A fehéroroszországi tüntetések augusztus 9. óta tartanak, amikor Alekszandr Lukasenko megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást. A szavazatok újraszámlálásának követelésére ezrek vonultak az utcára országszerte. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, könnygáz- és hanggránátokkat, valamint gumilövedékeket vetettek be.

Bozóttüzek pusztítanak Kaliforniában és Coloradóban, több települést ki kellett üríteni

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.19. 18:11

Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A tűzoltók munkáját nehezíti a perzselő hőség és az erős, száraz szél.
Kiterjedt bozóttüzek pusztítanak az Egyesült Államok két tagállamában, Kaliforniában és Coloradóban. Észak-Kaliforniában hétfő óta lángol a partvidék, szerdára virradóra több újabb településen költöztették ki a lakókat a főváros, Sacramento környékén.
A Sacramentótól délnyugatra fekvő, mintegy 100 ezer lakost számláló Vacaville-ből például éjjel kellett mindenkinek kiköltöznie, és több kis településen szintén kötelező kiürítést rendeltek el a hatóságok.

A Sacramento Bee című, helyi lap szerint több településen életveszélyes helyzet alakult ki. Sacramentótól Montereyig ég a táj, szerda reggel egyszerre több mint két tucat helyen terjedtek a lángok. Eddig több mint 80 ezer hektár vált a tűz martalékává, s előrejelzések szerint a tűzvész terjed a déli vidékek felé. A tűzoltók munkáját nehezíti a perzselő hőség és az erős, száraz szél. Az amerikai országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint több helyen évtizedes hőségrekordok dőltek meg. Burbankben 42 Celsius fok van, 1986 óta nem mértek ilyen hőséget, Paso Robles 50 éves melegrekordot döntött, szerda reggel 44 fok volt. A meteorológiai szolgálat a Twitteren figyelmeztetett a szélsőséges hőség egészségre is káros következményeire.
„A helyzet veszélyes és komolyan kell venni”

– írták a meteorológusok a szervezet hivatalos mikroblog-oldalán.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója az egész államra érvényes rendkívüli állapotot hirdetett ki.
„Minden erőforrásunkat igénybe vesszük a közösségek biztonságának megvédése érdekében”

– fogalmazott közleményében a kormányzó.

A tűzvész terjed keleti irányban is, már a Nevadával határos Mojave Nemzeti Park is lángokban áll. Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb tájvédelmi parkja több mint 6000 négyzetkilométeres területen fekszik.
Nemcsak Kaliforniában pusztítanak bozóttüzek. Coloradóban Jared Polis kormányzó szerdán közölte: szintén az egész államra érvényes rendeletet ad ki a tűzvész megfékezése érdekében foganatosítandó intézkedésekről. Coloradóban egyszerre legalább mintegy négy helyen vannak bozóttüzek, eddig mintegy 70-80 ezer hektárnyi terület égett le.

Ismét rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.19. 17:52
Minták egy zágrábi autós szűrőállomáson
Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Szlovéniában is nőtt az új esetek száma, Ljubljana már biztos, hogy „vörös listára” helyezi szomszédját.
Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstáb szerdai közleményéből. Az országban a testület jelentése szerint
az elmúlt 24 órában 219-el nőtt, és elérte a 7074-öt a fertőzöttek száma.

Kedden még 199 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 168-ra emelkedett. A betegek közül 122-en vannak kórházban, közülük tizenegyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1520 fő, a legmagasabb a járvány kezdete óta. A legtöbb új esetet továbbra is a fővárosban, Zágrábban, illetve Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a legfőbb terjesztők. A válságstáb még a múlt hét pénteken döntött arról, hogy
az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig tarthatnak nyitva, és szabadtérben nem tarthatnak bulikat.

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: várható volt, hogy ezen a héten nő a fertőzöttek száma a múlt heti rekordmennyiségű megbetegedések után. Hozzátette: az új fertőzöttek 35 százaléka kontaktszemély. A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 37-tel 2493-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 17-en vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon. A legújabb behurcolt fertőzések fele a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik, a megfertőzöttek pedig 35 év alattiak. Jelko Kacin kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: Horvátországban a fertőzöttek száma valószínűleg eléri a negyvenet százezer főre vetítve, a szlovén kritériumok szerint az országot ezért „vörös listára” kell helyezni, ami annyit jelent, hogy kötelező karantént rendelnek el az onnan érkezők számára. A kormány hivatalosan csütörtökön hozza meg a döntést. A kabinet kéthetente bírálja felül a biztonságos országok listáját. Horvátország eddig „sárga listán” volt, azaz nem ajánlották az odautazást.
„Nincs más választásunk, mint hogy arra ösztönözzük állampolgárainkat, hogy a lehető leghamarabb térjenek haza a veszélyes országból, függetlenül attól, hogy milyen intézkedéseik vannak jelenleg érvényben. A helyzet gyorsan romlik, és még rosszabb lesz”

– mondta a szóvivő.