Előfizetés

Német alapítványvezető: Hónapokig cselekvőképtelen lesz Navalnij

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.24. 06:35

Fotó: SEFA KARACAN / AFP / Anadolu Agency
„Ha ép bőrrel megússza ezt – amiben mindnyájan reménykedünk – lekerül a politika porondjáról legalább egy-két hónapra” – mondta Jaka Bizilj.
Túléli a „méreggel elkövetett támadást” Alekszej Navalnij, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként – közölte annak a német alapítványnak a megalapítója, amely Berlinbe szállíttatta a minap a szibériai Omszkból a kómában lévő orosz ellenzéki politikust. Jaka Bizilj, a Cinema for Peace magánalapítvány létrehozója a Bild című német lapban vasárnap este megjelent, videólinkkel készített interjúban beszélt erről.
„Ha ép bőrrel megússza ezt – amiben mindnyájan reménykedünk – lekerül a politika porondjáról legalább egy-két hónapra”

– tette hozzá Bizilj.

A filmproducer az is mondta a Bildnek, hogy Navalnij jól viselte ugyan a repülőutat, de ez mit sem változtat az „egészében véve aggasztó helyzetén”. Az orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves ellenzékit az ottani kórházba szállították. Navalnij családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Szombat hajnalban Bizilj alapítványa – az orosz orvosok beleegyezésével – Berlinbe szállította a kómában lévő politikust. A berlini Charité kórház a mérgezés tényét eddig nem erősítette meg, csak annyit közölt szombaton, hogy mindenre kiterjedő diagnosztikai teszteket végeznek a politikuson, és az eredményekre még várni kell. Bizilj azonban
az interjúban „méreggel elkövetett támadásról” beszél.

Navalnij csapatának emberei azt ígérték, hogy vasárnap este a Youtube videómegosztó portálon tájékoztatni fognak mindenről, amit tudnak a politikus állítólagos megmérgezéséről, de végül Kira Jarmis, a politikus szóvivője, illetve Leonyid Volkov kampányfőnök azt írta a Twitteren, hogy mégsem tartják meg a tájékoztatót, mert nem készek rá. A dpa hírügynökség azt írta vasárnap este a szövetségi bűnügyi rendőrségre (BKA) hivatkozva, hogy Navalnij a német állam oltalmát élvezi, és a BKA védi, amely a német kormánytagok, illetve az országban állami látogatáson tartózkodó külföldi vendégek biztonságát hivatott szavatolni.

Lemondatná az ír kormány a járvány ellenére is klubéletet folytató uniós biztost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.23. 21:15
Phil Hogan ír uniós biztos. Az ír kormány a lemondását sürgeti, mert megszegte a frissen elfogadott járványügyi protokoll előírásait
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP or licensors
Phil Hogan a szigorú járványügyi előírások ellenére is részt vett egy 80 fős rendezvényen. Most már sajnálja a baklövést, de posztjától nem szívesen válik meg.
Lemondatná az ír uniós biztost Dublin a járványügyi előírások megsértése miatt: Micheal Martin ír kormányfő és helyettese már szombaton javasolták Phil Hogannek a lemondás benyújtását. A biztos környezetéből azonban olyan nyilatkozatok hangzottak el, hogy nem kíván tisztségétől megválni – írja az MTI. „Elismerem, hogy cselekményeim fájdalmas pontot érinthettek Írország népénél, amit nagyon sajnálok” - áll Hogan vasárnapi közleményében. Hozzátette, hogy részvétele az ír parlament golfegyesületének rendezvényén, amely nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak, az emberek felháborodása mellett kockázatos volt a járvány terjedése miatt is.   „Különösen azoktól szeretnék bocsánatot kérni, akik elvesztették szeretteiket a pandémiában” - hangsúlyozta.
A bocsánatkérés üdvözlendő, de további magyarázatra van szükség, nemcsak azért, mert részt vett a rendezvényen, hanem egész írországi tartózkodása során tanúsított viselkedésével kapcsolatban - jelentette ki Leo Varadkar ír miniszterelnök-helyettes vasárnap az RTÉ közszolgálati rádió műsorában. Hangsúlyozta, ha Hogan nem tud magyarázattal szolgálni, akkor meg kell fontolnia a jövőjét a tisztségben. Micheal Martin kormányfő vasárnap bejelentette, hogy a botrány miatt összehívják az ír törvényhozást, és sürgette Hogant, fontolja meg a lemondást. Pénteken Dara Calleary ír mezőgazdasági miniszter már lemondott, mert részt vett a mintegy nyolcvan fős  golfegyesületi rendezvényen és vacsorán. Az ír kabinet csütörtökön fogadott el korlátozó intézkedéseket, miszerint az esküvőket, istentiszteleteket és egyes kulturális eseményeket leszámítva, legfeljebb hat főben maximalizálták a beltéri rendezvények résztvevőinek számát. Írországból vasárnap 27 908 fertőzöttet és 1777 halálesetet jelentettek a Johns Hopkins egyetem szerint. Írország sokáig fenntartott a szigorú korlátozó intézkedések közül többet, és a kormányt a héten sokan bírálták az általuk rosszul kommunikált és ellentmondásosnak tartott új intézkedések miatt. 

Hogy mindenki értse: gépfegyverrel a kézben jelent meg Lukasenka az elnöki palotában (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.23. 20:30

Fotó: Sergey Guneev / SPUTNIK/AFP
A fehérorosz elnök készen áll a harcra, legalábbis ezt üzeni a róla kiadott videó.
Miközben tüntetők tízezrei gyülekeznek Minszkben, civilnek látszó helikopter landolt a Függetlenség Palota előtti gyepen – írta élő közvetítésében a Mérce. A hivatalos fehérorosz elnöki csatorna később videót adott ki a leszállásról, így az is egyértelművé vált, kit szállított a Belarus-feliratú gép
Aljakszandr Lukasenka szállt ki több katona társaságában a helikopterből, fekete taktikai ruhában, kezében egy tár nélküli gépkarabéllyal.

A felvétel egyértelmű üzenet a Lukasenka lemondását, az elcsaltnak hitt választás megismétlését követelő tüntetőknek: a hadsereg és az elnök kész fegyverrel, vérontással is megvédeni hatalmát a civil tiltakozóktól. A Függetlenségi Palota tetején eközben mesterlövészek jelentek meg a Radio Szvaboda tudósítása szerint. A vasárnapi, minden korábbinál nagyobb ellenzéki megmozdulásról itt írtunk korábban.