Előfizetés

Meghibásodott Szijjártó Péter kommunikációs központja, amikor a luxusjachozásról kérdezték (videó)

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.25. 11:58

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
Testőrök társaságában beszélt adriai nyaralásáról a külügyminiszter: öt percen keresztül, egyre gyorsabban ismételte nagyjából ugyanazt a három mondatot.
Váratlan fordulattal a maga állt a nyilvánosság elé az adriai luxusjachtozás ügyében Szijjártó Péter, egy debreceni sajtóesemény során - a külügyminiszter a A 471. számú főút Debrecen és Hajdúsámson közötti szakaszának átadási ünnepségére érkezett. Szijjártó két, feszülten nézelődő testőr oldalán állt a kamerák elé, és láthatóan reagálni akart a témában megjelenő hírekre, amik „némiképp sértették igazságérzetét”. A jelenetről a hvg.hu készített videót.
A politikus arról beszélt, hogy a sajtó közel 100 százalékban nyomon követheti életét, hiszen a munkával töltött ideje konvergál a 100 százalékhoz – életének egy kis töredéke azonban magánügy, és ide tartozik az is, ha feleségével, gyerekeivel és barátaival nyaral az Adrián. Ebből az is kiderült, hogy Szijjártó nem csak családtagjait vitte magával az állami pályázatokon taroló nagyvállalkozó, Szíjj László jachtjára. A rám vonatkozó jogszabályokat mindenkor, a magánéletemben is tiszteletben tartom, ez nem szezonális kérdés, a magánélet és a közélet között viszont éles határvonalat húzok – fejtegette a külügyminiszter.
Szijjártó aztán ugyanezeket az mondatokat ismételte gyorsuló ütemben, amikor az újságírók kérdezték volna, mantraként hárítva el a kézenfekvő felvetéseket:  
  • hogyan tartozhat a magánéletének részéhez, hogy a pályázatokon cégeivel közpénz-milliárdokat elnyerő Szíjj László, a 4. leggazdagabb magyar jachtján nyaral?
  • Milyen viszonyban van Szíjjal, és mit tesz akkor, ha a vállalkozó kér tőle valamit?
  • Saját keresetéből hogyan tudta finanszírozni a Lady Milliard nevű jacht bérleti díját, ami napi szinten elérheti a 10 millió forintot is?
(Szijjártó ismert hivatalos bevétele 1,9 millió forint havonta- a szerk.) A külügyminiszter több ellentmondásba is belekeveredett nyilatkozata során:  elismerte, hogy dolgozott a jacht fedélzetén, ami nem éppen a magánélet és munka közötti éles határról tanúskodik. Azt pedig övön alulinak, de elviselhetőnek tartja, hogy a sajtó fürdőgatyás képeket közölt 6 és 9 éves gyerekeiről – igaz, ilyen fotókat ő maga is minden további nélkül megosztott családjáról, egy belföldi nyaralás közben.
Végül, Szijjártó lényegi válasz nélkül hagyta ott az újságírókat, és vegyült el a debreceni képviselők, vállalkozók társaságában. Bár az interjúban nem hangzott el, de válasz nélkül maradt több további fontos kérdés is: a belarusz válság ügyében a jachtról is telefonáló Szijjártó milyen védett vonalat használt beszélgetéseihez – és felvet-e nemzetbiztonsági kockázatokat, ha nem védett vonalon beszélt? Ugyanígy, kockázatnak minősülhet az is, hogy a jacht leleplezése után valaki lekapcsolta a Lady Milliard jeladóit, a külügyminisztert szállító hajó így egy időre eltűnt a térképről.

Lemondott a Nemzeti Választási Iroda elnöke

Vas András
Publikálás dátuma
2020.08.25. 11:51

Pálffy Ilona nem várja meg a 2022-es választásokat.
Noha mandátuma a 2022-es országgyűlési választások végéig szólt, Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási iroda elnöke augusztus 31-gyel lemondott posztjáról. Információink szerint az elnökasszony augusztus 4-én találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, s jelentette be lemondási, egyben nyugdíjba vonulási szándékát, melyet a kormányfő elfogadott. Pálffy Ilona 2013., az NVI megalakulása óta vezette az intézményt – az NVI elnökét a köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnök javaslatára kilenc évre –, regnálása nem nélkülözte a botrányokat, mint amikor kopaszok akadályozták meg az MSZP-s Nyakó István népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzárról, vagy éppen a 2018-as országgyűlési választások emlékezetes szerverleállása. - Természetesen tudjuk, hogy Orbán Viktor egyszemélyi döntése, ki lesz az NVI új vezetője – mondta a Népszavának Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese –, de az elmúlt évek botrányai, illetve a közelmúltban lezajlott fehérorosz választások tanulságai alapján arra teszünk javaslatot, hogy a parlamenti pártokkal konszenzusban, az ellenzéki pártoknak is elfogadható szakembert jelöljön a kormányfő.

Szépen kitömte Orbán Ráhel barátnője vezette céget a turisztikai ügynökség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.25. 10:43

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Tavaly 1 milliárdra találtatott érdemesnek a cég, idén már 2,3 milliárd a dotáció.
Néha egészen nehéz követni, hogy egy-egy állami cég úgynevezett leányvállalata mennyi forrást költhet el, hogy honnan, milyen pénzt kapott. Más a helyzet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szárnyai alatt működő Magyar Divat & Design Ügynökséggel (MDDÜ), a számok ugyanis itt elég egyértelműek - a cég a tavalyi állami pénznek idén több mint duplájához jutott hozz, írja a hvg.hu. A kulcsfigura az igazgató: Bata-Jakab Zsófiát a szakmában gyakorta Orbán Ráhel barátnőjeként emlegetik, ezért az MDDÜ-t is sokan a miniszterelnök lányához közeli ügynökségnek tartják.  Szóval az MDDÜ-nek első, teljes évében 1 milliárd forintot utalt az MTÜ, és a vállalkozás saját bevallása szerint többek között 26 hazai és nemzetközi rendezvényt szervezett, illetve elindított egy mentorprogramot, és stratégiai megállapodást kötött a többek között startupokkal foglalkozó Hiventures-szel. A honlapra kitett szerződéslista meglehetősen szerény, így abból nehéz pontos képet kapni arról, hogy az egyes projektek mennyibe kerültek. Idén az MTÜ 2,3 milliárdot juttatott a cégne, hogy mire, az elég homályos, mivel a hivatalos indoklás csupán annyi, hogy a dotáció célja a "Magyar Divat- és designipar fejlesztésével kapcsolatos feladatok megvalósításának támogatása."