Előfizetés

Pintér szerint semmi közünk hozzá, hogy mit tartalmaz az egészségügy reformjáról szóló, 352 milliós tanulmány

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.27. 18:53
Pintér Sándor belügyminiszter
Fotó: Népszava
Tíz évre titkosították a Belügyminisztérium által megrendelt, közpénzből kifizetett dokumentumot.
Hiába szerette volna megismerni az MSZP két politikusa, Bangóné Borbély Ildikó, és az EP-képviselő Ujhelyi István is azt a tanulmányt, amit Pintér Sándor tárcája rendelt meg a Boston Consulting Grouptól (BCG), a magyar egészségügyi rendszer reformjára.

Mi fizetjük, rólunk szól, mégsem ránk tartozik

A K-Monitor nyomán, júniusban szivárgott ki, hogy a Belügyminisztérium a nemzetközi tanácsadó céget bízta meg a munkával, és bruttó 352 millió forintot fizetett ki a dokumentum elkészítéséért. 
A tanulmány tartalmának megismerése közérdek lenne – nem csak azért, mert adóforintokból fizettek érte, de azért is, mert az egészségügyi ellátórendszer helyzete és jövője minden magyart érint.

Erre hivatkozott parlamenti kérdésében Bangóné is, aki hozzátette, úgy tudja, hogy a BCG-nek augusztus 7-i határidővel kellett elkészítse az anyagot. Ő és Ujhelyi István emellett közérdekű adatigénylést is benyújtott a témában – hasztalanul.
Pintér Sándor válasza szerint ugyanis 
„az érintett dokumentumok a Kormány számára készített, olyan döntés-előkészítő adatokat tartalmazó iratok, amelyek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak.”

A levelezést korábban a Portfolio.hu szúrta ki. 

Ujhelyi bíróságra menne

A kormánytól nem szokatlan megoldás a titkosítás – korábban így rejtették el a 700 milliárdos Budapest-Belgrád vasúti építkezés dokumentumait is a nyilvánosság elől. Ujhelyi azonban nem adja fel, és Facebook-bejegyzése szerint a bíróságon perelné ki a dokumentumokat. 

Uniformizálhatják az egészségügyet

Hogy a tanulmány mit tartalmaz, arról csak háttérinformációink vannak: a Népszava úgy tudja, hogy a reform döntéselőkészítői a közfinanszírozott ellátásokat egyértelműen továbbra is adóforintokból állnák, és nincs jele annak, hogy külső forrásokat, például biztosítói pénzeket vonnának be. Ezzel párhuzamosan fölszámolnák a tulajdonformák sokféleségét az alapellátásban és a kórházi szektorban is, a teljes egészségügyi rendszerben. Egyetlen hivatal irányíthatná a szolgáltatók beszerzéseit, fejlesztését éppúgy mint a személyzeti politikáját. Úgy tudjuk szó van arról is: a kórházi ellátást úgy szerveznék újjá területi egységenként, hogy ahhoz hozzátartozzon a szak- és alapellátás is.  

Szlovákiában nem féltek a nyilvánosságtól

A BCG-t Szlovákiában is felkérték az egészségügyi reformtervek elkészítésére, ahogy erről lapunk korábban írt – érdekes módon azonban ott nyilvános vita folyt a tanulmányról, a kormány pedig nem érezte úgy, hogy tíz évre el kell zárnia „avatatlan szemek” elől a tanulmányt. 

Megosztó miniszteri jutalom: feszültségektől tart a pedagógustársadalom

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.08.27. 17:48
Sokat kellett várni Kásler Miklós miniszter programjára. Óriási összegekkel számolt a tárcavezető
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem településekhez, hanem az intézményekhez kellene igazítani a támogatást.
A kormány teremtse meg annak feltételeit, hogy a miniszter bejelentése ne okozzon újabb feszültséget a pedagógustársadalmon belül – reagált a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Kásler Miklós szerdai nyilatkozatára, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője azt ígérte, négyszáz hátrányos helyzetű település pedagógusai és oktatást segítő munkatársai kapnak egyszeri, bruttó 500 ezer forintos jutalmat a hátrányos helyzetben lévő diákjaik felzárkóztatásáért. Ez mintegy 10 500 iskolai dolgozót érint. A PSZ ugyan üdvözli a döntést – ahogy azt is, hogy a kormány beismerte, a tavaszi, tantermen kívüli oktatásból sok hátrányos helyzetű tanuló kimaradt – ám arra is kíváncsiak lennének, hogy a kormány listáján nem szereplő településeken dolgozó, de ugyanezt a felzárkóztatást végző pedagógusok és segítőik is számíthatnak-e hasonló jutalomra. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás lapunknak elmondta: a kabinet egy 2015-ös kormányrendeletben határozta meg, mely települések tartoznak hátrányos helyzetű kategóriába. A bruttó 500 ezer forintos jutalomban viszont csak azok a pedagógusok részesülnek, akik olyan szegény településeken dolgoznak, ahol van legalább egy óvoda vagy iskola. – Sok helyen nincs oktatási intézmény, az ott élő, hátrányos helyzetű gyerekek így máshova járnak iskolába, sok esetben olyan településre, ami nem számít hátrányos helyzetűnek. De az ő felzárkóztatásukat is ugyanúgy el kell végezni – fogalmazott. A PSZ szerint nem településekhez, hanem az intézményekhez kellene igazítani a támogatást.

Fertőzöttel találkozott Kovács Zoltán is – már öt kormánytag került karanténba

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.27. 17:43

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Két miniszternek és három államtitkárnak is otthon kell maradnia, miután többen találkoztak a Fidesz koronavírusos kommunikációs vezetőjével.
Egy hétvégi rendezvényen a Miniszterelnöki Kabinetiroda több vezetője és munkatársa is találkozott a Fidesz kommunikációs igazgatójával, akinél később koronavírus fertőzést mutattak ki. Kovács Zoltán és Dömötör Csaba államtitkárok, valamint Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője otthoni karanténban tartózkodnak – jelentette be csütörtök délután az MTI-nek elküldött közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.
A bejelentés alapján Kovács, Dömötör és Farkas is részt vett azon a szombati kerti partin, amin ott volt a később pozitív koronavírustesztet produkáló Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Mint arról korábban már beszámoltunk, a kormányzati buli után karanténba került Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is. Varga Judit pedig csütörtökön Facebook-posztban közölte, hogy hétfőn egy fertőzött személlyel találkozott, és szintén karanténba vonult. Orbán Viktor nem vett részt az ominózus kerti partin, sajtófőnöke, Havasi Bertalan szerint a miniszterelnök nem érintett az ügyben.