egészségügyi reform;Pintér Sándor;tanulmány;titkosítás;

2020-08-27 18:53:26

Pintér szerint semmi közünk hozzá, hogy mit tartalmaz az egészségügy reformjáról szóló, 352 milliós tanulmány

Tíz évre titkosították a Belügyminisztérium által megrendelt, közpénzből kifizetett dokumentumot.

Hiába szerette volna megismerni az MSZP két politikusa, Bangóné Borbély Ildikó, és az EP-képviselő Ujhelyi István is azt a tanulmányt, amit Pintér Sándor tárcája rendelt meg a Boston Consulting Grouptól (BCG), a magyar egészségügyi rendszer reformjára.

Mi fizetjük, rólunk szól, mégsem ránk tartozik

A K-Monitor nyomán, júniusban szivárgott ki, hogy a Belügyminisztérium a nemzetközi tanácsadó céget bízta meg a munkával, és bruttó 352 millió forintot fizetett ki a dokumentum elkészítéséért. 

Erre hivatkozott parlamenti kérdésében Bangóné is, aki hozzátette, úgy tudja, hogy a BCG-nek augusztus 7-i határidővel kellett elkészítse az anyagot. Ő és Ujhelyi István emellett közérdekű adatigénylést is benyújtott a témában – hasztalanul.

Pintér Sándor válasza szerint ugyanis 

A levelezést korábban a Portfolio.hu szúrta ki. 

Ujhelyi bíróságra menne

A kormánytól nem szokatlan megoldás a titkosítás – korábban így rejtették el a 700 milliárdos Budapest-Belgrád vasúti építkezés dokumentumait is a nyilvánosság elől. Ujhelyi azonban nem adja fel, és Facebook-bejegyzése szerint a bíróságon perelné ki a dokumentumokat. 

Uniformizálhatják az egészségügyet

Hogy a tanulmány mit tartalmaz, arról csak háttérinformációink vannak: a Népszava úgy tudja, hogy a reform döntéselőkészítői a közfinanszírozott ellátásokat egyértelműen továbbra is adóforintokból állnák, és nincs jele annak, hogy külső forrásokat, például biztosítói pénzeket vonnának be.

Ezzel párhuzamosan fölszámolnák a tulajdonformák sokféleségét az alapellátásban és a kórházi szektorban is, a teljes egészségügyi rendszerben. Egyetlen hivatal irányíthatná a szolgáltatók beszerzéseit, fejlesztését éppúgy mint a személyzeti politikáját. Úgy tudjuk szó van arról is: a kórházi ellátást úgy szerveznék újjá területi egységenként, hogy ahhoz hozzátartozzon a szak- és alapellátás is.  

Szlovákiában nem féltek a nyilvánosságtól

A BCG-t Szlovákiában is felkérték az egészségügyi reformtervek elkészítésére, ahogy erről lapunk korábban írt – érdekes módon azonban ott nyilvános vita folyt a tanulmányról, a kormány pedig nem érezte úgy, hogy tíz évre el kell zárnia „avatatlan szemek” elől a tanulmányt.