Előfizetés

Feljelentették a luxusjachtozás miatt Szijjártó Pétert

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.03. 10:22

Fotó: Borsos Mátyás / KKM
Ügyészség elé került az külügyminiszter adriai nyaralása, a hatóság csak szűkszavúan nyilatkozik.
Feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Ügyészséghez Szijjártó Péter külügyminiszter több szempontból is problémás luxusjachtozása miatt - tudta meg a hvg.hu. A lap augusztus végén fordult a Legfőbb Ügyészséghez, hogy megtudják, Polt Péter hivatala szerint felveti-e a korrupció gyanúját, hogy Szijjártó Pétert egy olyan vállalkozó – Szíjj László – uxusjachtján fotózták le nyaralás közben, aki főként állami megrendelésekből szerezte vagyonát. Megkérdezték azt is, indítanak-e vizsgálatot, eljárást amiatt, hogy felmerül annak a gyanúja, a külügyminiszter a vállalkozótól ajándékba kapta az óvatos becslések szerint 40-60 millió forintba kerülő utazást. A Legfőbb Ügyészség az újság megkeresését a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) irányította, a KNYF pedig reagált is, bár nem túl hosszan. Válaszukból csak az derült ki, hogy
valaki az utazás miatt feljelentette a külügyminisztert, ám eredmény még nincs, az ügy még az elbírálás fázisában tart.

Szijjártónak ugyanakkor nem csak ez a feljelentés okozhat gondot - már ha ez okoz neki egyáltalán. Vagyonnyilakozat-tételi eljárás is indulhat ellene, ha erre az illetékes mentelmi bizottság rábólint. Az eljárást a jobbikos Stummer János kezdeményezte, aki szerint ez a közelmúlt legnagyobb fideszes korrupciós botránya, a miniszter pedig semmilyen magyarázatot nem adott rá. Lapunk is beszámolt róla az Átlátszó nyomán, hogy Szijjártó Péter Szijj László nagyvállalkozó luxusjachtján, a Lady Milliard fedélzetén töltött néhány napot augusztusban. A külügyminiszter eközben Facebook-oldalán folyamatosan azt kommunikálta, hogy teljes gőzzel dolgozik a belarusz válsághelyzet ügyében, ezt pedig beállított irodai fotókkal támasztotta alá.
Szijjártó az egyetlen interjújában, amit a nem baráti médiának adott, azt ismételgette, hogy a nyaralása magánügy, a családi vakáció a magánélet része. Közben azt is hangsúlyozta, hogy a jachtozás közben is dolgozott, ami nem csak ellentmondásos, de nemzetbiztonsági aggályokat is felvet - például, hogyan tudtak védett vonalakat biztosítani a külügyi tárgyalásokhoz a Lady Milliard fedélzetéről. Ezt az interjút Szijjártó augusztus 25-én adta, azóta pedig egyáltalán nem szólalt meg a témában. 

A várvédők elbuktak, lebontották az egykori villamos teherelosztó épületét

N. Kósa Judit
Publikálás dátuma
2020.09.03. 10:10

Fotó: Népszava
Egy emblematikus kortárs épület megsemmisítése árán születik valami, ami modernnek és múltidézőnek egyformán hamis lesz.
Habár a hetvenes években nem számított különlegességnek, hogy kortárs épület kerüljön a történelmi városrészekbe – a budai Várban is akadt jó néhány ilyen –, Virág Csaba villamos teherelosztója az Országos Levéltár hóna alatt olyan meghökkenést váltott ki, hogy egy műemlékes építésznek kellett őt megvédenie. Mendele Ferenc képekkel illusztrált cikkben magyarázta el a közönségnek, miért nagyszerű alkotás a fémvázas, füstszínű, tükröződő üveg függönyfallal kerített, elegáns toronypárral oldott, páratlan belsőépítészeti megoldásokat tartalmazó üzemépület és irodaház. Hogy miért kellett az ország villamosenergia-ellátását éppen a budai Várból irányítani, annak történelmi oka van: a világháború után a Kapisztrán tér túloldalán lévő lakóház mélypincéiben rendezték be a központot, így technikai okokból az új épület sem kerülhetett innen túl messzire. A levéltár elpusztult toldalékának helyére, egy keskeny, mély telekre tervezte meg Virág Csaba építész és Simon Judit belsőépítész a korszerű, belül öt szintes teherelosztót. A környezetét híven visszatükröző, sziluettjében a környező polgárházakra rímelő, belül csodás hullámos famennyezetet rejtő és a gótikus ülőfülkéket idéző beton pihenőhelyekkel izgalmassá tett épület 1979-re készült el. A Mavir egészen 2007-ig használta a házat, kiköltözése után pedig maradt a tanácstalanság: mit lehet kezdeni egy ilyen ipari épülettel, amely a felújítás dacára – vagy épp a szakszerűtlenül elvégzett munka nyomán – ekkor már elég hervadt képet nyújtott a maga elhomályosult fóliáival. 2015-ben bekövetkezett halála előtt Virág Csaba is dolgozott az irodaházzá alakítás tervein, 2016 júniusában azonban a kormány a Hauszmann-tervhez kapcsolódva elhatározta a lebontását.
Ez persze nem meglepő, hiszen a Hauszmann-terv lényege a Vár „visszarégiesítése”. Ennek jegyében építették újra a Főőrséget és a Királyi Lovardát, ennek a programnak a része a Szent István terem és a régi Pénzügyminisztérium rekonstrukciója, sőt a Dísz téri egykori Vöröskereszt székház visszaépítése is. Meghökkenni csak azon lehetett, hogy az építész és örökségvédő szakma tiltakozása nyomán 2016 novemberében a kormány visszavonta a rendeletét, és úgy nyilatkozott, a Belügyminisztérium számára felújítja az épületet. Hogy ezután mi történt, nem tudni. Talán azon bukott meg a terv, hogy a Belügyminisztérium (BM) Várba költözése láthatóan lekerült a napirendről, az elzavart akadémiai kutatóintézetek tömbjében öt éve nem csinálnak semmit. Az viszont tény, hogy 2019-ben azbesztmentesítésre hivatkozva kibelezték az épületet – ekkor tűnt el a második emelet különös szépségű famennyezete is –, idén áprilisban pedig, miközben az ország épp otthon maradt, megérkezett a dózer. Ekkor az ügyet részleteiben követő Építészfórum.hu tudakozódására a BM elismerte: tekintettel a „vállalhatatlan költségek”-re, valamint hogy a ház nem illik a historikus környezetbe, már 2018-ban megszületett a kormánydöntés a bontásról. S mivel a beruházás nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősül, sem tervtanácsra, sem településképi eljárásra nem volt szükség; műemlékvédelmi hatóság már nincsen, a szükséges engedélyeket pedig kiadta az V. kerületi polgármesteri hivatal. A BM további információkkal nem szolgált, az Építészfórum.hu viszont szóra bírta az új épületet tervező Szécsi Zsoltot, habár az építész „az ügy részleteiről nem beszélhet”, így az építtetőről és a funkcióról sem. Ő azt ígéri, „meg tudja menteni az épület értékeit”, és hogy a ház „tömegében megmarad”. Ténylegesen azonban ez azt jelenti, hogy az elbontott épület helyére egy körülbelül ugyanakkora kerül, s az újnak a homlokzati üvegfala elé felhúznak egy kulisszát, amely mintegy folytatja a szomszéd ház historizáló frontját. Ami példátlan megoldás: egy emblematikus kortárs épület megsemmisítése árán születik valami, ami modernnek és múltidézőnek egyformán hamis lesz.

Tombol a járvány: 301 új magyar fertőzött, elhunyt egy idős asszony

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.03. 09:12

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Jelenleg 100 koronavírusos esetet ápolnak kórházban, több mint 2300-an aktív esetnek számítanak.
Csütörtök reggelre 301 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 6923 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a kormányzati tájékoztató oldal.  Meghalt egy idős beteg – a hivatalos beszámoló szerint egy 78 éves, szívbeteg, magas vérnyomástól szenvedő asszony az újabb áldozat. Az elhunytak száma így 620 főre emelkedett, 3930-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 2373 fő. Az aktív fertőzöttek 44 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 100 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 12 608-an vannak, és 445 047 mintavétel történt.  Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (3076) és Pest megyében (987) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (452), Komárom-Esztergom (348), Zala (296), Hajdú-Bihar (228), Veszprém (204), Borsod-Abaúj-Zemplén (201) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (198). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (29). 
A honlap arra is figyelmeztet, hogy Európában "a járvány második hulláma érzékelhető", nő a fertőzések száma, ezért ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.
A fertőzés elkerüléséhez továbbra is fontos az egyéni fegyelmezettség és a higiénés előírások betartása:
  • Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • lehetőleg tartsuk a másfél méteres szociális távolságot,
  • akinek hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
  • akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát