Színház- és Filmművészeti Egyetem;Upor László;

2020-09-07 14:35:01

Diplomaosztó az SZFE-n: „Mind egy olyan iskolában tanultatok, ami már soha többé nem lesz. Olyan.”

A lemondott rektorhelyettes köszöntötte a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóit.

Vasárnap adták át a Vígszínházban a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak a diplomájukat. Az SZFE már lemondott, de felmondási idejét töltő rektorhelyettese, Upor László köszöntötte a végzősöket. Beszédét az SZFE tette közzé hétfőn Facebook-oldalán.

Úgy fogalmazott, hogy akik most diplomát kaptak, ők egy kicsit a történelem gyermekei is, vagyis érzékelhetőbben azok, mint mások, a máskor diplomázók.

Emlékeztetett arra, hogy a Vígszínház épülete régen egy ideig a Néphadsereg Színháza volt, de aztán az a bizarr kor is elmúlt, „minden a helyére kerül”.

Azt javasolta a végzős hallgatóknak, hogy amikor lehet, örüljenek  az ünnepnek. 

Mozgalmas napja volt vasárnap az SZFE hallgatóinak. A diplomaátadó mellett egy demonstrációt is szerveztek, amelyen tízezres tömeg vett részt. Az egyetemi hallgatók kedden lefoglalták az intézmény épületét. Az ellen tiltakoznak, hogy a kormány szeptember elsejétől egy alapítványra bízta az egyetemet. Az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett. Az egyetem vezetői lemondtak tisztségükről, az oktatók pedig egymás után hagyják ott az intézményt.