Előfizetés

Index: a Fidesz környékéről érkezett, de Ákos tudja, hogy ő most újságíró

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 22:19
Sztankóczy András (jobbra) még a régi szerkesztőség állománygyűlésén
Fotó: Bődey János / Index
Szankóczy András, az Index vezető szerkesztője Balogh Ákos Gergelytől nem vár politikai irányt, és sokszínű szerkesztőséget szeretne.
Igen, az Ákos a Fidesz környékéről érkezett (…) de ma már nem tekinthető politikaközeli személynek – így beszélt Sztankóczy András az Index vezető szerkesztője és stratégiai igazgatója a Spirit Fm hétfő esti adásában Balogh Ákos Gergely új főszerkesztő-helyettesről. A 24.hu összefoglalója szerint ekképpen mentegette az orbanviktor.hu egykori üzemeltetőjét és a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltjét:
„Több honlapot vitt ő akkoriban. Ez egy cég volt, az SZDSZ ifjúsági szervezetének is dolgozott (...) ő nem egy baloldali liberális újságíró, de a Mandiner nem volt propaganda. Balogh Ákos nem keveri össze a szerepeket, tudja, hogy ő most újságíró (...) Nem azért hívtuk ide, hogy a politikai irányát ő döntse el, neki rengeteg szervezési tapasztalata van.”

Szankóczy, aki Válaszonline-tól érkezett még júliusban az Index igazgatóságába elismerte: 
„Több jobboldali újságíró van az Indexnél most már, mint korábban.”

Sokszínűséget akarnak
Fotó: Népszava
Mint elmondta, sokszínű szerkesztőséget szeretne, és azt tartja kihívásnak: fel lehet-e építeni az Indexnél, hogy különböző világnézetű emberek egymással dolgozzanak. A régebbi szerkesztőséget ugyan nagyon „szerette és elismerte”, de a korábbi Index szerinte nem volt hatékony. A vezető szerkesztő hozzátette: drasztikus olvasottsági esésről „nem lehet beszámolni, és október végére teljesen fel fog állni a stáb, 60 fővel. Sztankóczy András magáról azt mondta, hogy ő nem NER-es: „újságíró vagyok, negyed évszázada”. Az Index szinte teljes szerkesztősége július 24-én mondott fel, azt követően, hogy a fenntartó alapítvány elnöke kirúgta Dull Szabolcsot. Eközben összeállt az Index új vezetése és szerkesztősége. Az impresszumot fokozatosan töltik fel az új munkatársak nevével.

Elbúcsúztatta Orbán Viktor a nemzetbiztonsági főnököt

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.09.14. 21:27
Orbán Viktor, Pintér Sándor és Kiss Zoltán (b) nb. vezérőrnag
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Vezért cserél az Alkotmányvédelmi Hivatal.
Szeptember 15-től nem Kiss Zoltán vezeti az Alkotmányvédelmi Hivatalt

- vette észre a Népszava a megjelent kormányhatározatban. Ennek értelmében Orbán Viktor - Pintér Sándor javaslatára - leváltotta a polgári elhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét. Kiss Zoltán 2015 óta, főigazgatói minőségben vezette az intézményt. A váltásnak nem volt túl sok előjele. Mint ahogy lapunk is beszámolt, a miniszterelnök személyesen adta adta át az AH új, Fehérvári úti épületegyüttesét 2019-ben.  Itt azt mondta, minden mérhető szempontból jól, sőt kiválóan teljesítettek a titkosszolgálatok. Külön kiemelte, ebben nagyon is egyetértenek a titkosszolgálatokért felelős belügyminiszterrel, Pintér Sándorral.
Kiss Zoltán felmentésének indokát nem közölték.

Kormányzati tétlenség, miközben a WHO azt jósolja, októberben és novemberben jön az igazán cudar járványidőszak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 21:09
Mindennapos olaszországi jelenet áprilisban
Fotó: Pier Marco Tacca / Anadolu Agency via AFP
Hatástalannak tűnnek az olyan hivatalos ajánlások, miszerint az emberek takarják el az arcukat, vagy aki köhög, az ne bulizzon. Bár az is igaz, hogy ezekre az intelmekre nagyon sokan fittyet hánynak.
Vasárnapról hétfőre újra rekordközelire ugrott az új fertőzöttek száma, és egyelőre nincs jele annak, hogy csillapodna Magyarországon a járvány – vonta le a következtetést a 444.hu a közelmúlt adataiból.
„Szeptember 2. óta nem volt nap, amikor kevesebb fertőzöttet regisztráltak volna a tavaszi első hullám rekordjánál”.

Ráadásul június óta először fordult elő, hogy a hét minden napján halálos áldozatot követelt a járvány. A helyzet pedig minden számítás szerint rosszabbra fordul, hiszen egyelőre a korábban alacsony kockázatúnak minősített csoportokban - jellemzően a fiatalok körében - tombol a vírus. A portál szerint az újabb fertőzések kiugró számára nem magyarázat, hogy most többet tesztel az egészségügyi rendszer, mert annyival nem végeznek több vizsgálatot, mint amennyivel több az új beteg. A tavaszi első hullám csúcsán ezer lakosra vetítve Magyarországon mindössze 0,4 tesztet végeztek, most 0,96-ra ugrott ez az arány. A teszteken kiszűrt fertőzöttek száma viszont a 13-szorosára futott fel.

Fekete lehet az ősz

A cikk megemlíti, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) új eljárásrendeket dolgozott ki, de új járványügyi intézkedések híján főleg a higiéniai szabályok betartását kérik. A valós életben azonban hatástalannak tűnnek az olyan ajánlások, hogy „köhögő emberek” ne bulizzanak, és mások is „takarják el az arcukat”. Mint arról a Népszava is beszámolt, a Hans Kluge, a WHO európai regionális irodájának vezetője azt nyilatkozta hétfőn, hogy a Covid-19 halálos áldozatainak a száma ősszel tovább emelkedhet Európában, és ezen a téren október és november nehezebb lesz.
Az kérik az illetékesek: aki köhög, még így se szórakozzon
Fotó: Philippe TURPIN/Photononstop / AFP