Előfizetés

Paks 2-re költenék az energiahatékonysági forrást

M. I.
Publikálás dátuma
2020.09.15. 20:54

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kormány javaslatokat vár azt illetően, hogy miként fordíthatók Paks 2-re az eredetileg energiahatékonysági célú szén-dioxid-kvótabevételek. Orbánéknak „kreatív” megoldásokra van szükségük, mert az ilyen átcsoportosítás éppenséggel tilos – hívta fel a figyelmet az ügy kapcsán Jávor Benedek.
Az évek óta tartó kormányzati ködösítés ellenére lassan világossá válik, miért nem költi el a kabinet a szén-dioxid-kvótabevételeiből befolyt, akár százmilliárdos összeget lakossági energiahatékonysági támogatásokra. A Miniszterelnökség a minap ugyanis ama kérdés megválaszolására rendelt tanulmányt, hogy mi módon használhatók fel a szén-dioxid-kvótabevételek a Paks 2-es beruházás önrészéhez – szúrta ki a Napi.hu. (A sokat bírált atomerőmű-terv hazai költségvetésre eső önrésze 2,5 milliárd euró, ami mai áron mintegy 900 milliárd forint.) Emellett előrejelzést kérnek a kvóták várható tőzsdei árára és a térségi áramkereslet alakulására, egy másik kiírásban pedig a megújulóenergia-felhasználás ésszerű hazai arányára is. A kiírást szakértők nemcsak azért tartják meghökkentőnek, mert mindezen kérdések vizsgálata és megválaszolása az állami Mavir feladata, aminek a cég, több-kevesebb sikerrel bár, de rendszeresen eleget is tesz. Az eddigi szakmai álláspont szerint ugyanakkor a kormány a szén-dioxid-kvóták eladási kötöttségei miatt eme bevételek egy részét csak energiahatékonyságra költheti. A kabinet 2018 óta mindezek ellenére lényegében leállította a háztartások vissza nem térítendő támogatásának – addig se túl bőkezű – pályázatait, még ha ezt így nem is ismerik el. Lapunk számításai szerint az egyre emelkedő árú szén-dioxid-kvóták eladásából az államkasszában évi több tízmilliárdos, az elmúlt évekre vetítve összességében már akár a százmilliárdot is elérő, el nem költött tartalék halmozódhatott fel. A kormánynak láthatólag a Paks 2-es beruházás húsz százalékos önrészének előteremtése is súlyos gondokat okoz – fakadt ki az ügy kapcsán hosszú Facebook-bejegyzésében a párbeszédes Jávor Benedek. Így jön a képbe a szén-dioxid kvóták értékesítéséből származó bevételek beforgatása a kisgömböcként mindent elnyelő paksi projektbe. Ez ugyan tilos, de most sok pénzt adnak annak, aki talál valami kiskaput, hogy amúgy magyarosan megoldjuk okosba', ahelyett, hogy az összeget olcsóbb és környezetkímélőbb épületenergetikai-megújulós fejlesztésekre fordítanák – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Beperelte a Pénzügyminisztériumot a Transparency International Magyarország

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 17:20

Fotó: Béres Márton / Népszava
A minisztérium nem árulta el, hogyan ellenőrizték a a Simonka-ügyhöz kötődőnek tartott kistérségi fejlesztési források elköltését.
A Transparency International Magyarország perli a Pénzügyminisztériumot. Ennek oka, hogy a tárca nem hajlandó elárulni, hogyan ellenőrizte bizonyos, a Simonka-ügyhöz kötődőnek tartott kistérségi fejlesztési források elköltését, amelyek ügyében az ügyészség már vádat emelt – nyilatkozta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója beszélt az ATV Start című műsorában.
Ligeti Miklós emlékeztetett arra, hogy az OLAF többször megállapította, hogy baj van az uniós források magyarországi felhasználásával. 2015 és 2019 között Magyarországon 2700 uniós pénzből megvalósult programban találtak szabálytalanságot. A jogi igazgató szerint a problémák súlyosságát jelzi, hogy az Európai Bizottság jóval nagyobb arányban rendel el visszafizetést nálunk, mint más közép-európai országban. Az uniós országoknak átlagosan a kapott támogatások 0,36 százalékát kell visszafizetniük. Ez az arány például Lengyelországban 0,12, Csehországban 0,06 százalék, míg Magyarországon 3,93 százalék. A Transparency International Magyarország álláspontja szerint az a szemlélet, amely alapján az uniós pénzeknél a cél minél több pénz lehívása és elköltése, önmagában korrupciós csapdahelyzet, mert könnyen a hatékonyság és szabályszerűség rovására mehet. Ligeti Miklós úgy véli, hogy hiba lenne egyedül az ügyészségen elverni a port ezek miatt a szabálytalanságok miatt, hiszen míg az ügyészség feladata már meglévő bűncselekmények felderítése, az adófizetők pénzén számos más állami szerv működik. Ezeknek kellene menet közben kiszűrniük a csalásgyanús cselekményeket.  Ligeti Miklós közölte, hogy a magyar ügyészség az OLAF által jelzett esetek 47 százalékában emelt vádat, ez nem olyan rossz arány. Hangsúlyozta, hogy ugyanakkor az Elios, a 4-es metró ügye és a Microsoft-botrány, vagy éppen a Híd a munka világába körüli ügyek kimaradtak a vádemeléssel záruló nyomozások közül. Az múlt héten derült ki az OLAF éves jelentéséből, hogy Magyarország kapta a legtöbb ajánlást a szabálytalanságok, illetve csalások kiküszöbölésére az EU korrupcióellenes szervezetétől.

Változhatnak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szabályai

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 16:09

Fotó: Népszava
Az alapvető jogok biztosa felkérte a pénzügyminisztert, hogy fontolja meg a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól szóló NGM rendelet módosítását.
Jogszabály-módosítást javasol a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjképzésére az ombudsman – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH). Közleményük szerint a Magyar Autóklub panaszt nyújtott be az alapvető jogok biztosához, amelyben a biztosítók által a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának meghatározásához használt bonus-malus rendszer rendeleti szintű szabályozásával, valamint az úgynevezett károkozói pótdíj felszámításával összefüggésben jelzett problémákat. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az ügyben készült jelentésében rámutatott, hogy
  • a szabályozás a kártörténeti adatok felhasználásának kérdését teljes egészében a biztosítók döntésére bízza, ami a biztosítók díjmegállapítási rendszerét önkényessé teszi.
  • a szabályozás nincs tekintettel sem a biztosítók díjmegállapításban fennálló tagadhatatlan gazdasági érdekeltségére, sem pedig a közszolgáltatást igénybe vevő fogyasztók érdekeinek a védelmére.
  • sérti a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság elvét a kgfb-re vonatkozó rendeleti szabályozás, mert nem felel meg a törvényben kapott felhatalmazásnak. A biztosítók által alkalmazott túlzott mértékű károkozói pótdíj torzítja a jogalkotó akaratát tükröző bonus-malus rendszer érvényesülését.
  • a károkozói pótdíj alkalmazása általánosságban nem kifogásolható. Visszás azonban a biztosított kárstatisztikájától elszakadó, túlzott mértékű károkozói pótdíj alkalmazása, amely a kockázat alapú díjkalkulációt, tehát magát a bonus-malus rendszert veszi semmibe. A jogi szabályozás hiányossága esetenként akár a biztosítási alapdíj 150 százalékos növekedését is eredményezhette. Erre tekintettel a diszfunkcionális, a megfigyelési időszak kárain túlmenő károkat is figyelembe vevő, túlzott mértékű károkozói pótdíj alkalmazása torzítja a jogalkotó akaratát tükröző bonus-malus rendszer érvényesülését.
Ezért Kozma Ákos a jelentésében felkérte a pénzügyminisztert, hogy fontolja meg a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól szóló NGM rendelet olyan módosítását, amelynek eredményeként a szabályozás egyértelműen rendezi a kártörténeti adatok biztosítók által történő felhasználásának szabályait és a károkozói pótdíjat – mint alkalmazott díjemelési együttható értékét – korlátok közé szorítja. Emellett felkérte a Magyar Biztosítók Szövetségének elnökét is, gondoskodjon arról, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításban érdekelt biztosítók a jelentést megismerjék – közölte a hivatal.

A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottság elnökeként Kovács Kázmér ügyvéd kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a hivatkozásaival egybevágó biztosi jelentést kedden ő is megkapta. Kiemelte, hogy az alapvető jogok biztosa mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést állapított meg, ezért nem az Alkotmánybírósághoz fordult, hanem az alkotmánysértés kiküszöbölése érdekében tett javaslatot. Kovács Kázmér közleményében emlékeztetett arra, 2019. novemberében fordult az alapvető jogok biztosához a 21/2011. (VI.10.) NGM rendelet – közismert nevén bonus-malus rendelet – által lehetővé tett és elszabadult úgynevezett károkozói pótdíjak miatt.