Előfizetés

Nagy Testvér velünk van

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2020.09.23. 10:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mikó Csaba ’84 című gyűlöletdrámája felkavaró másfél órát eredményez az Örkény Színház Asbóth utcai Stúdiójában.
Az Örkény Színház hangszórókkal teli stúdiójának a színpadát bemikrofonozták. A központi „Telekép” feliratozza a hatalom által irányított kommunikáció aktuális információit: „Óceánia. A mi hazánk. A bőség és béke földje. A remény és harmónia hona. Óceánia. Nagy Testvér legyőzhetetlen, félelem nélküli protektor, aki sziklaként szegül szembe Eurázsia hordáival. Le kell számolnunk a belső ellenséggel, hogy leszámolhassunk Eurázsiával!” Mikó Csaba ’84 címmel írt „gyűlöletdrámát” George Orwell 1984 című kultikus regényéből. Talán nem véletlen, hogy mostanában Orwell műve több színházi alkotónak eszébe jut, az Örkény után Szegeden is készülnek egy bemutatóra, amely az 1984-ből születik. Widder Kristóf rendezésében az Asbóth utcában mindössze három szereplő jelenik meg, másoknak csak a hangját halljuk. Az előadás sűrített, rendkívül nyomasztó, az érzékeinket bántó, fájdalmas látlelet egy diktatórikus rendszerről. Orwell a Mikó Csabát ihlető művet 1948-ban írta kiábrándultan. Már ő is az akkori jövőbe helyezte a történetet, de ki gondolta volna, hogy a rendszerváltás után több mint harminc évvel is aktuálisnak érezzük magát a felvetést, vagyis, hogy az aktuális hatalom miként nyomorítja meg a lázadókat és miként formálja át őket minden létező eszközzel a saját képére. Mikó Csaba tovább élesítette az orwelli szarkazmust. Egy gyűlöletdrámában lenniük kell gyűlöletperceknek, amikor az a feladat, hogy gyűlöljünk! Az ellenséget persze, ki mást, mi mást! „A félelem gyűlöletet szül; a gyűlölet arca: Goldstein. És ki az, aki megmenti őket? Nagy Testvér! Gyűlöletet szít, hogy megmentő lehessen! Meneteltet, zászlót lobogtattat, háborúztat. Az energiát pedig a frusztrációnkból nyeri hozzá.” Aztán még néhány kiragadott mondat: „Nagy Testvér a képünkbe hazudik, és szó nélkül eltűrjük!” (…) Mindig kell, akit gyűlölhetnek, és mindig kell, akit imádhatnak! Ez az egyensúly már tökéletes, ez a rendszer már örökkévaló!” Hát így! Nem lepődnék meg, ha nem csak én gondolnám úgy, hogy a színpadi szöveg sok tekintetben egybeolvad a mai valósággal. Jó persze, legyen ez inkább az én képzelgésem! A főhős Winston Smith (Bajomi Nagy György) is képzeleg. Több éve! A párt nem belső, hanem külső tagjaként. Gyűlöletről, arról, hogy a Nagy Testvér hazudik. Juliáról (Zsigmond Emőke), akibe bele is szeret. Együtt lázadnak, például azzal, hogy szeretkeznek. Próbálnak kitörni, elvonulni, csak egymással foglalkozni. De a gondolatrendőrség karmaiból nem menekülhetnek. Figyelik őket, még szeretkezés közben is. O’Brien (Mácsai Pál) mindenhol ott van, igen még akkor is! Lehet, hogy csak Smith gondolataiban, de ott van, megkerülhetetlen! Aztán akkor is, amikor elszámoltatja és megkínozza az ötvennégy éves külső párttag társát. Ő bezzeg a belső párt tagja. Ő még ezt is megteheti. 
Bajomi Nagy György Szombathelyről szerződött Budapestre. Rögtön egy komoly szereppel debütál. Bejárja az utat, hittel, szenvedéllyel, gyötrelmekkel. érzékenységgel, esendő iróniával. Zsigmond Emőke szürke overallos figurája menet közben válik Nővé! Igen, nagybetűssé, de ebben a rendszerben a boldogság, legfeljebb képzelgés. Elárulják, és ő is árulóvá lesz. Mácsai Pál, mint O’Brien maga az ördög, sátáni és kiismerhetetlen. Bizalmat kelt, hogy aztán megtörje a másikat. Bajomi Nagy György utolsó mondata, „ Szeretem Nagy Testvért” sokáig a fülünkbe marad. Nem lehet tőle szabadulni! Az utcán, az Egyetem előtt, és a fürdőszobában sem! 2020-ban sem hagy nyugodni! Infó: ’84 George Orwell 1984 című regénye alapján írta: Mikó Csaba A regényt fordította: Szíjgyártó László Rendező: Widder Kristóf Örkény Stúdió

Csuklyás alakok füstbombával randalíroztak a Színművészetinél hétfő este

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.22. 15:48

Fotó: Bódi Ábel / Facebook
Kissé félresikerült a molinós ellentünti.
“Elfoglalni, tönkretenni, bedarálni - ez a hatalom természete, de mi küzdeni fogunk” - mondta Karsai György, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanára az ATV Spirit Show című műsorában. Mint mondta, hétfő este már konkrét atrocitás is érte őket, mivel a csőcselék megtámadta a demonstrációt. Az esti órákban 4-6, maszkot viselő fiatal személy gyakorlatilag megtámadta a Színművészetit: egy létrát támasztva felmásztak az előtetőre, füstbombát gyújtottak, majd elmenekültek. Az akció alatt egy molinót is kifeszítettek, amelyre az volt felírva: 
“Itt nem lesz 1968!”

A 24.hu azt írja, az Identitás Generáció nevű szélsőjobboldali ifjúsági szervezet tagjai voltak a füstgyertyázók. Vezetőjük Bódi Ábel szerint a blokád már rég nem az egyetemi autonómiáról szól, hanem a diákok ideológiai központot szeretnének létrehozni.
"Mára az SZFE nem más, mint a baloldali és liberális “értékeket” képviselők hídfőállása.

Az egyetem HÖK-vezetése azt üzente az ellenaktivistáknak, hogy az 1968-as diáklázadást a hatalom végül leverte. 
A látványos utcai jelentek mellett közben tovább éleződik a feszültség a kuratórium és a távozó vezetőség között. Mint arról a Népszava is beszámolt, a Vidnyászky Attila által vezetett testület azt írta, "az SZFE önszántából leköszönt, de láthatóan távozni nem akaró vezetését, hogy a politikai nevelőtábor megszervezése és annak lelepleződése után végre fejezze be a közjátékot, biztosítsa az oktatást, és tegyen meg mindent az SZFE polgárai biztonságának szavatolása érdekében a járványhelyzet során!"

A koronavírus a Miskolci Nemzeti Színházat sem kíméli

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.22. 15:02

Fotó: DBtale / Shutterstock
Előadások maradnak el, mert egy művész koronavírusos lett.
Sajnálatos módon színházunk egyik művészénél pozitív eredményt mutatott a koronavírus teszt.

A fenntartóval egyeztetve a jelenleg érvényes járványügyi protokoll szerint járunk el - közölte lapunkkal a Miskolci Nemzeti Színház. Mint írták, a teljes épületben fertőtlenítenek és minden dolgozón elvégzik a PCR-tesztet. Keddtől péntek estig bizonyosan elmaradnak az előadások. A nézők további tájékoztatását a teszteredmények kézhezvétele után teszik meg. A jegyek szeptember 28-tól visszaválthatók vagy érvényesek egy későbbi előadásra - zárul a tájékoztatás. Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy több fővárosi színháznak kellett ideiglenesen bezárnia a járvány miatt. A Hatszín Teátrum bizonytalan ideig nem tart előadásokat, de a Budapesti Operettszínházban is megjelent már a koronavírus.